Steak, rajčata a salsa

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Marek Pavala

Steak, rajčata a salsa
Steak, rajčata a salsa

reklama

Suroviny

400 gvyzrálého hovězího steaku (picanha, veverka, nízká roštěná, vysoká roštěná apod.)
2snítky rozmarýnu
2hrsti malých pevných cherry rajčat
1hrst nasekaných lístků máty
2 PLčerveného vinného octa (případně víc)
extra panenský olivový olej
bylinkový olej (volitelný)
mořská sůl
mořská sůl Maldon
černý pepř
Na chimichurri:
1hrst nasekané hladkolisté petrželky
½hrsti nasekaného oregana
¼ hrsti nasekaných lístků máty
¼ hrsti nasekaného koriandru, včetně stonků
1čerstvá chilli paprička
extra panenský olivový olej (množství podle konzistence)
červený vinný ocet (množství podle chuti)
2stroužky česneku, utřené
mořská sůl Maldon
černý pepř

Postup

  1. Všechny bylinky na chimichurri dáme do hmoždíře, přidáme česnek, nasekané chilli a trochu oleje. Začneme míchat paličkou a postupně přidáváme olej, dokud nedosáhneme částečně tekuté konzistence. Dochutíme červeným vinným octem, opepříme a dosolíme podle potřeby. Rozpálíme litinový tál nad ohněm, dokud se z něj výrazně nekouří a celý ho posolíme. Rajčata překrájená na poloviny pokládám řeznou stranou dolů. Počkáme, než se kolem rajčat začnou objevovat hnědé bublinky, a pak je opatrně stáhneme. Řezná strana musí být do černa spálená. Rajčata v míse opatrně prohodíme s trochou vinného octa, s olivovým olejem a nasekanou mátou. Lehce osolíme, pokud je potřeba a pořádně opepříme. Salát necháme ležet.
  2. Steaky potřeme olejem, osolíme a posypeme nasekanými lístky rozmarýnu. Každý kus masa položíme přímo do rozpáleného uhlí a opékáme postupně z obou stran, stejně jako na roštu nebo na pánvi. Jakmile má steak hezkou nazlátlou barvu na povrchu, začneme hlídat vnitřní teplotu. Pokud chceme maso servírovat medium rare (55 °C), ze žáru ho sundáme při teplotě 50–52 °C a necháme ho na teplém místě dojít. Odpočatý steak pak nafilírujeme na tenké plátky na servírování.
  3. Na talíř servírujeme nejdřív salát ze spálených rajčat, vedle pak plátky masa a na ně lžíci chimichurri. Vše lehce osolíme maldonskou solí a opepříme. Můžeme zakápnout olivovým, nebo bylinkovým olejem.

reklama