Steak z vepřové panenky na pepři čtyř barev se sosem a kovářské šťouchané brambory

Panenka byla tuhá a soupeři se ptali, proč jsou brambory „kovářské“. Kvůli uzené slanině, paprice a cibuli, to prý měli chlapi jako kováři rádi…

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Tomáš Tetur

Steak z vepřové panenky na pepři čtyř barev se sosem a kovářské šťouchané brambory
Steak z vepřové panenky na pepři čtyř barev se sosem a kovářské šťouchané brambory

Suroviny

10 lístků petrželky
olej
pepř čtyř barev
sůl, pepř
Reklama

Postup

  1. Pět kousků vepřové panenky potřeme lehce olejem a posypeme troškou drceného pepře čtyř barev, solí a dáme uležet do lednice. Zbylou, šestou panenku nakrájíme na malé kousky. Nakrájíme cibuli na kostičky a osmažíme ji s bobkovým listem a novým kořením do zlatova. Vložíme panenku, lehce ji necháme zatáhnout a podlijeme, přidáme pepř čtyř barev a necháme dusit.
  2. Oškrábané brambory nakrájíme na kostky a dáme vařit. Mezitím si nakrájíme špek a anglickou slaninu na malé kostičky, jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka. Než se brambory dovaří, dáme na pánev vysmažit špek, který zaprášíme uzenou paprikou, promícháme a dáme stranou z rozpálené plotny. Scedíme uvařené brambory a směs do nich zamícháme, přidáme jarní cibulku, máslo, smetanu, sůl a rozšťoucháme.
  3. Do máslem vymazaných zapékacích misek navrstvíme brambory po okraj, rozpálíme troubu na 220°C a zároveň si rozpálíme i stolní gril. Na horký gril vložíme panenky a grilujeme asi sedm minut.
  4. Misky s bramborami dáme na plech a vložíme do trouby na pět minut. Obsah misek vyklepneme na talíř, brambory ozdobíme dvěma lístky petrželky, přidáme vepřové maso a polijeme šťávou.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama