Karlovarský knedlík
- rohlík 6
Karlovarský knedlík
Head
- bobkový list 3
- nové koření 10
- pepř 10
- šlehačka 2 ml
- hladká mouka
- mléko 1/2 hrnek
- hořčice
- citronová šťáva
- brusinky
- cukr
- citron
- sůl
Postup přípravy
- Hovězí maso si prošpikujeme. Zeleninu nakrájíme najemno. Osmažíme cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu. Tuto směs dáme do pekáčku. Na stejnou pánev dáme osmažit maso ze všech stran, aby se zatáhlo. Hotové maso vložíme do pekáčku k zelenině, přelejeme vodou, přidáme koření a dáme péct na 3 hodiny na 190 °C. Případně průběžně doléváme vodou. Až je maso měkké, vyndáme z pekáčku. K zelenině přidáme šlehačku a rozmixujeme. Dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, osolíme a přidáme opražený cukr, případně propasírujeme.
- Karlovarský knedlík: Rohlíky nakrájíme na kostičky. V misce rozšleháme mléko, žloutky, sůl, muškátový oříšek a rozpuštěné máslo. Přidáme rohlíky a necháme 5 minut nasáknout. Mezitím si vyšleháme z bílků tuhý sníh. Smícháme nasáklé rohlíky, sníh a petrželku. Směs si rozdělíme na půl a každou polovinu zabalíme do potravinové fólie, kde vždy doprostřed dáme kapku oleje – vytvoříme si dva knedlíky. Potravinovou folii lze ještě zabalit do alobalu. Ve vroucí vodě vaříme 20 minut, v polovině času knedlíky otočíme. Po uvaření knedlíky nakrájíme nití.