Svíčková na smetaně s domácím knedlíkem

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Eliška Včeláková

Svíčková na smetaně s domácím knedlíkem
Svíčková na smetaně s domácím knedlíkem

reklama

Suroviny

cca 1 kghovězí svíčkové
100 gšpeku
3mrkve
2petržele
1cibule
1bobkový list
250 mlsmetany na vaření
6kuliček černého pepře
6kuliček nového koření
1 PLhladké mouky
½ citronu
brusinky
sůl
Domácí knedlík:
6starších žemlí
2vejce
2-3 PLnasekané petrželky
100 ghrubé mouky
250 mlmléka
1 MLsoli

Postup

  1. Maso umyjeme a prošpikujeme špekem. Zeleninu očistíme a nakrájíme, dáme do pekáče, přidáme koření a nahoru dáme prošpikované maso. Nakonec vše podlijeme vývarem nebo vodou, přiklopíme poklicí a za občasného podlití necháme maso asi hodinu a půl až dvě dusit doměkka. Když je maso dopečené, vyjmeme ho z pekáče, vybereme kuličky koření, přidáme trochu vody nebo vývaru a zeleninu rozmixujeme na hladký krém, přidáme smetanu a můžeme dochutit ještě citronovou šťávou. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s plátkem citronu, ozdobené brusinkami a šlehačkou.
  2. Domácí knedlík: Žemli nakrájíme na kostičky, přidáme petrželku, sůl a mouku. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s mlékem, rozmícháme, nalijeme na rohlíky, zamícháme a necháme chvíli stát. Mezitím uděláme z bílků sníh a zamícháme ho do směsi. Směs vyklopíme na potravinovou fólii, vytvoříme tvar knedlíku, zabalíme a vaříme ve vodě asi 20 minut.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!