Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Eva Telvaková

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem
Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

reklama

Suroviny

1,2 kghovězího masa
kořenová zelenina
1cibule
bobkový list
nové koření
zakysaná smetana
hladká mouka
hořčice
halali
špek
sůl
Karlovarský knedlík:
6starších rohlíků
250 mlmléka
2vejce
2-3 PLnasekané petrželky
100 ghrubé mouky
1 MLsoli

Postup

  1. Hovězí maso prošpikujeme, opečeme prudce na oleji. Poté maso vyndáme a na výpek dáme nakrájenou cibuli, kterou osmahneme dozlatova. Dále přidáme kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, osolíme a orestujeme. Pak přidáme směs halali a opět restujeme. Přidáme maso, zalijeme vývarem a vaříme až je maso měkké. Maso opět vyndáme a vývar se zeleninou přelijeme přes cedník. Zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a dáme zpátky do vývaru. Přidáme mouku s vodou a zahustíme. Nakonec přidáme smetanu sladkou a zakysanou, hořčici a dochutíme.
  2. Karlovarský knedlík:Rohlíky rozkrájíme na malé kostičky, přidáme petrželku, sůl a mouku. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s mlékem, rozmícháme, nalijeme na rohlíky, zamícháme a necháme chvíli stát (5 až 10 minut). Mezitím uděláme z bílků sníh a zamícháme ho do směsi. Směs na karlovarský knedlík rozdělíme na dvě poloviny, vyklopíme na potravinovou fólii, vytvoříme tvar knedlíku, zabalíme a vaříme ve vodě asi 20 minut.

reklama