Tatarák z rajčat, focaccia
I Jiří, přestože maso jí, se pokusí o bezmasý tatarák, tentokrát bude ze sušených rajčat. A k tomu upeče povedenou focacciu.
Doba přípravy: do 1 hodiny

Suroviny
Tatarák z rajčat | |
---|---|
150 g | sušených rajčat i s olejem |
1 | avokádo |
3 | kapie |
1 lžička | dijonské hořčice |
3 | lžičky černé sójové omáčky |
2 | stroužky česneku |
2 | lžičky worcesteru |
1 | lžíce kečupu |
sůl | |
pepř |
Focaccia | |
---|---|
680 g | hladké mouky |
21 g | droždí |
1 lžíce | medu |
225 ml | mléka |
200 ml | teplé vody |
25 ml | olivového oleje |
25 g | sušených rajčat |
česnek | |
tymián | |
rozmarýn | |
1 lžička | soli |
Postup
Tatarák z rajčat: Všechny ingredience dáme do mixéru, řádně rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem. Dáme do lednice vychladit a servírujeme pomocí formičky.
Focaccia: Zaděláme kynuté těsto, do kterého nakonec přidáme bylinky, česnek a sušená rajčata. Plech vymažeme olivovým olejem (můžeme použít i ten z rajčat), přendáme těsto na plech a pomaštěnýma rukama ho roztáhneme po celé ploše plechu. Olejem nešetříme! Troubu nastavíme na maximálně 50°C a dáme dovnitř kynout na 20 až 30 minut. Po nakynutí na dvojnásobek objemu těsto vyndáme a teplotu zvýšíme na 230°C. Do těsta naděláme důlky po celé ploše plechu a po nahřátí trouby dáme péct na 15 – 20 minut. Když je focaccia upečená, necháme pečivo chvíli zchladnout, vyklopíme a můžeme podávat.