Telecí hanger s dušenou zeleninou a omáčkou teriyaki

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Jiří Mikesch

Telecí hanger s dušenou zeleninou a omáčkou teriyaki
Telecí hanger s dušenou zeleninou a omáčkou teriyaki

reklama

Suroviny

800 gsteaku – telecí hanger
5 PLsezamového oleje
+ na potření ještě hořčice a cibule na oblohu
3 kskořenové zeleniny
200 ghrášku
1 kskvětáku
1brokolice
2 stroužkyčesneku
50 gčerstvého zázvoru
1 ksbadyánu
100 mlsójové omáčky
3 PLmedu
1 dclrýžové víno
solamyl
limetková šťáva
sezamová semínka bílá
vývar dle potřeby
máslo

Postup

Nejprve si připravíme omáčku teriyaki. Na trošce sezamového oleje si dáme smažit nahrubo cibuli. Potom přidáme med a necháme lehce zkaramelizovat, zredukujeme rýžovým vínem. Přidáme sójovou omáčku, badyán, česnek a nastrouhaný zázvor, trochu vývaru a provaříme. Vyndáme badyán a omáčku rozmixujeme, podle potřeby dolijeme vývarem a zahustíme solamylem. Osvěžíme pár kapkami limetové šťávy. Nakrájíme si kořenovou zeleninu, květák a brokolici a dáme dusit do osolené vody. Než je zelenina al dente, přidáme hrášek a necháme dojít. Poté scedíme. Okořeníme si steaky a vložíme do rozpálené pánve. Dušenou zeleninu v pánvi orestujeme s kouskem másla, aby se chutě spojily. Servírujeme na steakový talíř se steakem a ozdobíme sezamovými semínky.

reklama