Telecí líčka na víně s bramborovou kaší

Ačkoli je v menu uveden domácí houskový knedlík, na partnerovu radu mladá kuchařka knedlík radši koupila. A to se v pořadu Prostřeno! stává jen zcela výjimečně.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Zuzana Trávníčková

Telecí líčka na víně s bramborovou kaší
Telecí líčka na víně s bramborovou kaší

reklama

Suroviny

1 kgtelecích líček
200 mlhovězí vývar
80 mlolej
2mrkve
2celery
4stroužky česneku
majoránka
400 mlčerveného vína
3 lžícekvalitního rajského protlaku
150 mlvína Marsala
50 gmásla
1lžíce petrželky
čerstvě namletý pepř
sůl

Postup

  1. V kastrolu rozpálíme olej, na kterém orestujeme na kostky nakrájená, očištěná, osolená a opepřená líčka. Jakmile jsou dohněda ze všech stran, vyndáme je z hrnce. Do kastrolu přidáme olej a vložíme nakrájenou zeleninu a orestujeme do tmava. Ke konci přidáme česnek, k základu přidáme protlak, zalijeme červeným vínem, a vaříme dokud se většina alkoholu nevyvaří. Poté přidáme líčka, hovězí vývar a dusíme do měkka asi tři hodiny.
  2. Když jsou líčka dokonale měkká, dáme je stranou a vzniklou omáčku přecedíme a zredukujeme na požadovanou hustotu. Nyní přidáme chlazené, na kostičky nakrájené máslo, lístky majoránky a dle chuti dochutíme. Líčka vrátíme zpět do omáčky a před podáváním prohřejeme.
  3. Na pánvi opečeme žampiony spolu se zbytkem mrkve a celeru. Vše promícháme s nasekanou zelenou petrželí.
  4. Jídlo podáváme s opečenou zeleninou a bramborovou kaší připravenou klasickým způsobem.

reklama