Tomatová polévka

… a pokračovala také v polévce, která byla pro ostatní díky karamelu moc sladká, ale pro Jardu, který rajčata nemusí, naopak málo.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Lucie Špániková

Tomatová polévka
Tomatová polévka

reklama

Suroviny

4malé plechovky loupaných celých rajčat
150 gřapíkatý celer
4mrkve
1šalotka
500 mlsmetany ke šlehání (30%)
100 gcukru
sůl
pepř

Postup

Mrkve oloupeme a nakrájíme na slabší půl kolečka. Orestujeme je na olivovém oleji na mírném ohni, dokud mrkev nezačne chytat zlatavou barvu. Řapíkatý celer nakrájíme na čtvrtiny a přidáme k mrkvi. Šalotku oloupeme, nakrájíme najemno a dáme restovat. Pak přisypeme cukr a mícháme, dokud cukr nezačne karamelizovat a mírně bublat. Pak přilijeme rozmixovaná rajčata. Přidáme sůl a pepř dle chuti. Vše promícháme a necháme asi hodinu vařit na mírném ohni. Až polévka zesládne, tak přilijeme smetanu v pokojové teplotě. Opět vše promícháme a necháme provařit. Polévka má mít hustou konzistenci. Nakonec přecedíme, dochutíme a podáváme. Každou porci můžeme ozdobit kolečkem kozího sýra nebo zakapat smetanou.

reklama