Týden ve znamení hladovění!

Prostřeno! se posune jižním směrem do Jihomoravského kraje, kde jsou ženy ve velké přesile. A stále se hraje o pořádný balík. Nejen o hlavní výhru 60 tisíc, ale i dalších 30 tisíc od diváků.
Prostřeno! XVI (8) Jihomoravský kraj
Prostřeno! XVI (8) Jihomoravský kraj
archiv TV Prima

Ti, stejně jako hosté u stolu, mohou každý den bodovat hostitele a ten, kdo získá nejvíc diváckých bodů, se stane vítězem divácké volby, a kromě finanční odměny si domů odnese i řád zlaté vařečky. Najde se mezi třemi mladými ženami a aktivní důchodkyní Marií nějaká velká hráčka? Nebo bude o výhru usilovat během poslední večeře nepřehlédnutelný Jozef? Jihomoravské večeře se v několika ohledech docela podobají. Hodně se vaří z kuřecího masa, domácí pečivo ani moučníky se nepečou a na jídlo se skoro vždycky opravdu dlouho čeká. Všichni si na to stěžují, ale pak sami s časem bojují. A jak dopadne svérázný úkol týdne – vtipná kaše? Kolik jí snědí naši soutěžící? Asi moc ne, protože obě první Kateřiny na tenhle úkol týdne rezignovaly. Kdo to nakonec vyhraje a projeví se jako velkorysý člověk? Jediný muž, nebo některá z žen? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a dozvíte se to!

 

Pondělí: Mladičká maminka Kateřina (19) by výhru určitě přivítala i potřebovala

Kateřina Jochmanová
Autor: archiv TV Prima Kateřina Jochmanová

Jenže první a zároveň nejmladší hostitelka energií zrovna nepřekypuje. Je Katka tak stydlivá, nebo ji tak vyčerpává péče o její tříleté dítě? Katka je samoživitelka a vaří v prostředí, které si někteří diváci pořadu určitě pamatují, v soutěži už před časem vařil její bratr. Kateřina si proto myslí, že to zvládne taky, ale nebude to mít lehké. Vaří jen na dvou plotnách, některé věci zapomene nebo postrádá, během pečení se musí poradit s maminkou na telefonu. Tyto okolnosti ji srážejí a Katka nabere veliké časové zpoždění, za což zčásti může i výběr jejího menu. Těsto na předkrmovou bruschettu dělá dvakrát, ale poprvé se nepovede a podruhé si uvědomí, že nemá plech, a tedy nedokáže bagety upéct. Nakonec podává pečivo koupené a italskému předkrmu nevěnuje ve výsledku moc péče. Prostě nestíhá a koncovky jí nejdou. Poctivá bramboračka s houbami je bez zásmažky, salát bez zálivky, jahodové tiramisu bez kávy a nejdéle se čeká na hlavní chod. Copánky z drůbežího masa jsou zbytečně pracné, a tak nakonec uvnitř i nepropečené, ale navrchu vysušené. Úkol týdne – vtipnou kaši – hostitelka nestihla a sama jí asi snědla málo, protože první večírek i zábava působí dojmem, jako kdyby ho pořádala spíš uspávačka hadů než teenagerka. Hosté si také stěžují na nedostatek pití, prostě oťukávací večeře má k dokonalosti daleko.

 

Úterý: Druhá Kateřina, řečená Jožinka (23) také nestíhá, ale jen co odvaří, je pěkně kritická

Kateřina Babičová
Autor: archiv TV Prima Kateřina Babičová

Druhá Kateřina, které se, aby se to nepletlo, může říkat její přezdívkou Jožinka, bydlí v docela svérázném domku v Mikulově. Z výmalby a výzdoby bytu je jasné, že hostitelka je silně věřící. Katka prozradí, že má z části srbochorvatské kořeny. Uvaří nějaké balkánské speciality? Sama je má ráda, ale dívá se poněkud západnějším směrem a čerpá spíš z italské kuchyně, která je prý na přípravu jednodušší. Na předkrm upeče ciabattu ke grilované zelenině, následuje první hráškový krém, k němuž podává zakysanou smetanu a parmazán, ale hosté postrádají krutonky. Hlavní chod dopadne určitě lépe než ten včerejší, je opět z kuřecího masa, tentokrát půjde o kapsu plněnou mozzarellou a sušenými rajčaty. A rovněž je servírovaný s brambory, tentokrát pečenými. Salát, který není na menu, je lépe dochucený, na stůl přijdou i dipy, Jožinka je pozornější hostitelka než její jmenovkyně Kateřina. Ale jedno mají společné: i v úterý hladoví hosté čekají na jídlo. Prostě, co se vleče, neuteče, jako kdyby pondělní zpoždění štafetově ovlivnilo celý týden. Úkol týdne se nestihne a dezert je docela podobný tomu včerejšímu, jen ovoce je na něm mnohem více. A zábava? Někoho pověrčivého by mohla lehce vyděsit. Ve vedlejším pokoji čeká kartářka a hostům napoví, co je čeká a nemine. Pokud tomu tedy věří – ale takový Jozef je k ezoterickému věštění celkem imunní.

 

Středa: Servírka Nikola (25) působí uvolněným dojmem. Umí se o hosty postarat a snaží se vše stihnout

Nikola Himalová
Autor: archiv TV Prima Nikola Himalová

Třetí hostitelka by se už ze své profese měla umět o návštěvu postarat. Hostům připraví osvěžující domácí limonády a po zkušenostech z předchozích večerů se hlavně bojí toho, aby také nenabrala zpoždění. I usměvavá Nikola bojuje s časem, protože doma nenajde kompletně vybavený tyčový mixér. Naštěstí má sousedku, která jí pomůže. A také trochu válčí s teploměrem, naopak kontaktní gril se ukáže jako dobrý pomocník. Nikolin byt působí na soupeře, kteří dorazili v docela kritické náladě, celkem stroze. Hostitelka je ale nervózní méně, než čekali, bere to s nadhledem. Co všechno by se dalo Nikole vytknout? Předkrm vypadá lákavě, ale kritické Jožince, co včera odvařila, vadí, že mini tortilly s kuřecím masem a zeleninou nejsou domácí. A teplá okurka uvnitř nechutná skoro nikomu. Grilovaná vepřová panenka obalovaná v sezamu s bramborovo-bazalkovou kaší a omáčkou demi glace vypadá lákavě a dobře chutná, i když Nikola si je svých rezerv vědomá. Polotovar demi glace i bazalka hlavní chod výrazně dochutí. Katka si stěžuje kvůli rovnátkům na sezamová zrníčka, není to ale hlavně kvůli tomu, že hráškový krém dopadl ve středu lépe než ten její? Naskytla se možnost srovnání a Nikolina polévka hosty potěší zajímavými křupavými chipsy. Dezert spojí hostitelka, která to nakonec všechno jakž takž vybalancuje, se zábavou. Soupeře pozve do příjemného prostředí minigolfového hřiště, kde servíruje crème brûlée s čerstvým ovocem. I dezertu chybí leccos k dokonalosti, prostředí letního podvečera má ale své kouzlo, které většina hostů ocení.

 

Čtvrtek: Jak dopadne večeře u důchodkyně Marie (63)? Ta sice na prababičku nevypadá, cvičí jógu, má kérku, ale její menu babičkovské je

Marie Oslzlá
Autor: archiv TV Prima Marie Oslzlá

Důchodkyně a vdova Marie do mnohem mladší party docela dobře zapadne, ale prokletí týdne, dlouhé čekání, se nakonec podaří i jí. Dokonce se jí „podaří“ rekord – na její hlavní chod se čeká hodinu a půl! Marie podává domácké menu s osvědčenými rodinnými recepty. Mrkvová pomazánka klame tělem, jde vlastně o vejce plněná pomazánkou, v níž převažuje chuť dietního salámu. Marie umí jídlo pěkně naservírovat a polévka i hlavní chod vlastně všem chutnají. Masový vývar s drobenkou má rád její syn, hlavní chod miloval její manžel. Jde o bramboráčky a na každém „sedí“ jiný druh osmažené a předem naložené masové směsi. Jenže právě to dá Marii v její malé kuchyňce tolik práce, navíc dbá i na to, aby nebyl olej přepálený, takže jednu porci usmaží znovu. Čtvrtá kuchařka dokáže jídlo dobře ochutit, a přestože jsou u stolu čtyři ženy, jen jednou za týden se dočkáme aspoň zčásti pečeného moučníku, ve čtvrtek to však nebude – Míša zákusek je nepečený. Před dezertem hosty ještě čeká ochutnávka koření, takže strávníci mají tak zahlcené chuťové pohárky, že Mariin dezert po všem tom pepři, kari a zázvoru působí jako málo sladký. O tom, že při podobné zábavě není dobré moc vydechovat nebo kýchat, se přesvědčí obě Katky. Marie asi předpokládala, že její zkušenou ruku v kuchyni hosté více ocení, ale je čtvrtek a už se taktizuje.

 

Pátek: Všechny ženy jsou zvědavé, co ve finále předvede řidič vysokozdvižného vozíku, Slovák Jozef (38)

Jozef Šipoš
Autor: archiv TV Prima Jozef Šipoš

Na Jozefovi je vidět, že rád jí a také si ví v kuchyni rady. Prý do kuchyně svého domku manželku ani nepouští a opravdu mu jde vaření od ruky, dokonce umí míchat stereo, a přitom komentovat výrobní postup svého česko-slovenského menu. Jozef se na jižní Moravu přiženil, a přestože dámy pozve nakonec do sklípku v Němčičkách, sám žádný velký vinař není, láhev otevře jen s velkou silou, dokonce ohne otvírák. Energii a sílu projeví už při loupání česneku, kde předvede fígl se zavřenou sklenicí. Pořádně si zatřepe také při výrobě svého nepečeného třepaného dortu z pudinku a mandarinkového kompotu. Exotický kuřecí salát s bylinkovou (opět doma nepečenou) bagetkou potěší milovníky kombinace sladkých a slaných chutí, i když Nikola na kukuřici a kompotovaném ananasu s broskví zase nic tak exotického nevidí. Slovenská je vánoční kapustnica, hustá polévka, do které přijde pořádný kus uzeného, klobásky, kysané zelí, jenže holky z téhle bílé hutné sváteční zelňačky moc odvázané nejsou, což Pepu asi mrzí. O to více si ale pochutnají na hlavním chodu. I když od jediného muže týdne čekaly pořádnou flákotu, dostanou pěkně servírované sýrovo-kuřecí placičky se šťouchanými brambory. Hostitel prý počítal s tím, že u stolu budou samé ženy, proto zvolil jídlo, které by mohlo něžnému pohlaví zachutnat. A strefil se… Jozef dokonce stihne i úkol týdne – a vůbec si během poslední večeře nevede špatně.

Bude tomu odpovídat bodování? Pokud ne, máte možnost to napravit!

Dívejte se na Protřeno! od pondělí do pátku v 17.50 a hlasujte!

reklama