Týden začne totální katastrofou!

Pět soutěžících bude i tentokrát bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o sympatie diváků, od kterých mohou dostat dalších 10 tisíc korun. Stejnou částku může navíc za svůj hlas získat i jeden z diváků.
Prostřeno! XVII (16) - upoutávka

V jihočeském týdnu se sejde hodně pestrá společnost. Tak pestrá, že by mohlo být zaděláno na konflikt, k tomu ale nedojde. V malebném Jihočeském kraji se totiž sejde tolerantní a férová parta a na body není vůbec skoupá. Po delším čase jsou v převaze zralé ročníky a ženy budou v menšině. Obě dámy již dospěly k důchodovému věku, muži jsou napříč generacemi a nejmladší soutěžící, studující Jan, působí na svůj věk tak zrale, že mezi staršími kolegy nijak netrpí.

Honzové jsou v pořadu tentokrát hned dva a první z nich to v pondělí na jihu celé zahájí. A nevykročí zrovna šťastnou nohou, i když měl smělé plány… Zábava bude také pestrá, jednou žádná, jindy akční – bude se střílet i rýt v hlíně. A galeje na zahrádce pod rouškou tmy, tak to tu ještě nebylo. Úkol týdne koresponduje s kalendářem – Jihočeši mají připravit nějakou masopustní pochoutku. Jak se s tím popasují? A který z reprezentantů tohoto sympatického regionu si odnese výhru? Ten, který nakonec hodně překvapí… Dívejte se na Prostřeno! a bodujte!

Pondělí: Brusič kovů Jan (33) by moc rád vyhrál, ale smůla se mu lepí na paty

Jan Gold
Jan Gold
archiv TV Prima

První muž i první Honza bude vařit v bytě své přítelkyně, protože u něj doma se to nehodí. Ostatním je to naštěstí jedno a on je u své partnerky stejně jako doma. Dokonce tam i vymaloval pokoje v křiklavých barvách a samotnému se mu to teď sebekriticky nelíbí. Má ambiciózní menu i zkušenosti v kuchyni, ale je nervózní tak, že dokonce roztříští mixér o podlahu. Jan nestíhá, zapomene na úkol týdne, a dokonce i na zábavu! A kamarád mu tam do toho blázince ještě přivede psa! Pro hosty je tak trošku zábavné sledovat ty zmatky, škodolibí ale nejsou.

Za první chod – domácí paštiku, je hostitel dokonce pochválen a ani vývar, který bude tento týden na jídelníčku hned čtyřikrát, není špatný. Jan ale nejvíce spoléhal na hlavní chod, který mu bohužel nevyšel. Ratatouille je studené a kachní prsa jsou uvnitř ještě syrová, což je průšvih. A ani americké lívance se zálivkou z portského vína nevyjdou, pancakes jsou trošku připálené. Pondělní kuchař nad tím kroutí hlavou, protože jindy se mu prý dezert i kachna skvěle povedou. Bude se mstít, protože jemu šlo hodně o výhru, nebo bude ve zbývajících dnech bodovat objektivně? Zatím se za nesplněný úkol týdne i nulovou zábavu ještě ani neomluvil…

Úterý: Zdravotní sestra Eva (60) je sebejistá kuchařka a také sympatická hostitelka

Eva Jarošová
Eva Jarošová
archiv TV Prima

Z paneláku v Blatné se přeneseme na samotu u lesa, kde bydlí s manželem sportovně vyhlížející zdravotní sestřička Eva. Hosty přivítá v pokoji s velkou knihovnou a hořícím krbem, v domku se zahradou je prý konečně šťastná.
A skutečně působí klidným a pohodovým dojmem, práce v kuchyni jí jde od ruky jedna radost a hosté se u ní cítí po včerejšku dobře. A přestože první chod – kuřecí závitky s oblohou – nevzbudil na menu nějaké velké očekávání, jde o chutný předkrm. Výborná je drůbeží polévka, i když někdo má radši velké kusy zeleniny, jiný zase malé, i vkus ohledně teploty polévky se různí, ale… v tomto případě se většina shodne. Eva docela zariskovala se svým hlavním chodem – bramborovým salátem s rybou, jde o pstruhy. V záloze má i verzi odlehčeného salátu bez gothaje a majonézy nebo kotlety. Bude o tyhle varianty vůbec někdo stát? Naštěstí je to dobrá bašta a ryby všichni jedí. Druhou večeři korunuje „sachr dort podle paní Hejpetrové“, což je povedený recept. Na zábavě se podílí Evin manžel, který uspořádá malý koncert. Hostitelka je právem hrdá na jeho krásný hlas a hru na kytaru. 

Středa: Návštěva na statku u Petra (50) všechny nadchne. Hostitel je zahrne domácími produkty a seznámí se svými domácími zvířaty.

Petr Jablečný
Petr Jablečný
archiv TV Prima

Petra do pořadu přihlásila manželka a on ji hned v úvodu trochu škodolibě před celým národem vyzve, aby si to také vyzkoušela. Jako správný farmář se těší, až dá hostům ochutnat domácí kuchyni z domácích surovin. Petr našel v životě na venkově a hospodaření druhý smysl života, jeho koně a zvířata jsou opečovávaná s láskou. Při vaření čerpá z vlastních bohatých zásob. Sklepu, kde má všechno, co potřebuje, říká supermarket. Hosty nadchne prkénkem se svým vynikajícím uzeným, slaninou a sýry z kravského a kozího mléka, na jejichž výrobě spolupracuje se svou ženou, se kterou se také seznámíme. I na této „samotě u lesa“ je útulno a hoří tam krb. A protože jde o „vývarový týden“, soupeře čeká další hovězí polévka. Zvědavost strávníků vzbuzuje na menu „liščí závitek“, zvlášť když Petr chová na pozemku skutečnou lišku, ta je ale stále živá. Maso na závitky i na polévku pochází z nedávno poraženého býka. Dámy nechápou, že Petr dává zvířatům, které potom konzumuje, jména, on na tom ale nic špatného nevidí. 

Čtvrtek: Student Jan (19) vaří rád a je vidět, že nevaří poprvé. Rozhodl se pro odlehčené moderní menu a hosty vezme na střelnici.

Jan Řežábek
Jan Řežábek
archiv TV Prima

Ve čtvrtek se nelehké úlohy kuchaře a hostitele ujme mladý student Jenda, který bydlí ještě doma s maminkou v paneláku v Českých Budějovicích. Prý se v kuchyni motá už jedenácti let. I on zariskoval s rybou, tentokrát je v podobě předkrmového tartaru z lososa a pro některé je to premiéra – a úspěšná. První chod všem hostům chutná. Tomatová polévka sypaná parmazánem už nedopadne tak jednoznačně, Eva s Jaruškou rajskou polévku totiž vůbec nejedí. Tato sice není jak ze školní jídelny, je italského typu, víc kořeněná, hustá a kyselejší, takže Jaruška ji vezme jakž takž na milost, Eva se ale omluví. Té nechutná ani hlavní chod, Jendův kuřecí stehenní steak na rozmarýnu s gratinovaným bramborem je pro ni „parodií na steak“, ostatním ale jídlo chutná, hlavně brambory zapečené se smetanou a sýrem.

A čím Honza nejvíc zaboduje? Pěkně naservírovaným čokoládovým brownies se zakysanou smetanou, zdobeným pistáciemi a mátou. A také zábavou, návštěvou střelnice s instruktorkou. Kdo střelbu oželí a kdo provrtá terč nejpřesněji? Kolegy si získá v neposlední řadě i tím, jak pozorný je to přes své mládí hostitel. Natrénováno má prý z brigád v restauraci, kde také prohloubil svůj zájem o gastronomii.

Pátek: Paní Jaroslava (59) se soustředí hlavně na kvantitu, je to ale poněkud na úkor kvality

Jaroslava Šlechtová
Jaroslava Šlechtová
archiv TV Prima

Poslední hostitelka, vdaná maminka tří dospělých synů, důchodkyně Jaruška, je jistě vyvařená kuchařka, která to má tzv. v malíčku. Vše váží od oka, i když občas také přestřelí. Ještěže má v kuchyni svého rodinného domku tolik instrumentů, dvě domácí pekárny například. A když se jí porouchá mixér, má v záloze další, modernější přístroj. Jaroslava se pěkně honí, skoro ji nestíháme sledovat, jak míchá, sype, peče a smaží, ona to ale nakonec všechno „dá“. A nijak si to neulehčí. Pustí se do výroby čtyř těst! K předkrmu, což jsou sýrové rolky, upeče domácí housky, k hlavnímu chodu uvaří kynuté knedlíky, kokosové řezy jsou dost pracný pečený moučník a jako úkol týdne ještě upeče kynuté buchty! A aby toho nebylo málo, v posledním vývaru plavou kromě nudlí i játrové knedlíčky, jak se potěšeně dočkal nejmladší Honza. Kdo se ale těšil na ptáčky, byl zklamán... Plněné závitky jsou z vepřového masa s kyselou, světlou a prý i trochu sraženou omáčkou. Není divu, že poslední hostitelce z toho všeho trochu tečou nervy a občas si i popláče. Je to z dojetí, nebo z nervů? Páteční zábava je podivná a spíš je to zábava pro hostitelku než pro hosty. Že by snad byla Jaruška trochu zlomyslná? Kam vede hosty z domu? Co tady budou v té tmě dělat? Rýt zahradu! Tak tohle v Prostřeno ještě nebylo! 

Sledujte premiérové Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama