V Prostřeno! je návrhář, který dělal šaty pro Moniku Bagárovou!

S dalším pořadem Prostřeno! se po krátkém čase vrátíme do Prahy a středních Čech. A opět budou muži v převaze.

Protože se blíží vánoční svátky, úkol týdne bude tematický a poměrně i náročný. Je to vánočka... Jakou a zdali vůbec stihnou vánočku uplést a upéct tři muži a dvě maminky středního věku, které už mají něco odvařeno? A jak si smíšená pražsko-středočeská parta sedne?

Podívejte se na upoutávku:

Potká se zajímavý módní návrhář, lešenář, nejmladším hostitelem je mladík s ambicemi v gastronomii; muži to vaření kupodivu tentokrát prožívají více než ženy. Pánové chtějí, aby se jedlo i očima, ale kvůli tomu se i čeká, také se pustí do vícero chodů, než je nutné. A myslí, že taktičkou týden bude patrně některá ze soupeřek. Praskne ve finále u stolu, kdo bodoval nejníže? Kdo si nakonec odnese šedesát tisíc korun a bude si moci dopřát opravdu bohatého ježíška? Sledujte Prostřeno! a nezapomeňte hlasovat! Někdo by si možná zasloužil více bodů... A hlavně - deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!

Pondělí: Módní návrhář Pavel (31) je estét a snaží se své pokrmy náležitě nazdobit. Hosté se ale načekají…

První soutěžní večeři nachystá módní návrhář Pavel. Slovák Pavel, který v Praze vystudoval VŠUP, se pochlubí svými módními výtvory i profesními úspěchy. Zdá se, že módě dost rozumí. Pavel se netají svou orientací ani bohémským stylem života. Ale jak to má s vařením? Poradí si také v kuchyni? Návrhářova kreativita i cit pro módu se v kuchyni projeví. Každé jídlo náležitě nazdobí, jenomže tohle „čančání“ také chvilku trvá. Čeká se, a to se některým soupeřům nebude líbit. Na druhou stranu se říká, že jíme i očima. Co rozhodne? Estetický zážitek, nebo hlad?

Pondělní menu má dva předkrmy: domácí grissini tyčinky s rukolou, česnekový dip a k tomu krokety z kozího sýra a salát z červené řepy. Pavel není příznivec náhražek a polotovarů, proto do své zeleninové italské polévky připraví vlastní sugo, přidá ještě originální pancettu a parmazán. Hlavní chod je docela kalorický, vhodný třeba jako tip na sváteční jídlo. Kachní stehno bude konfitované v sádle a dopečené v troubě, nevšední je v kombinaci s gratinovanými bramborami a fíkovou omáčkou. Hosté úplně neocení, že se hostitel odvážně pustí do odpalovaného těsta a upeče větrníky s karamelovým přelivem. Tentokrát se u stolu nesešlo moc milovníků sladkého, hlavně paní Květa si na sladkosti nepotrpí. A jak hosty pobaví improvizovaná módní přehlídka?

Úterý: Nejmladší hostitel Petr (20) zběhl z vysoké školy, aby se mohl věnovat gastronomii. Jenže nevaří doma a nálada u stolu je nevalná…

V úterý hosty na večeři pozve číšník Petr z Benešova. Soupeři však nebudou večeřet u Petra, protože tam probíhá rekonstrukce. Prý… Hostům se to ale moc nezdá, v rodičovském domě, kam se s Petrem podíváme a kde to má moc hezké, prý není dotažená rekonstrukce koupelny. Petr tedy vezme kolegy do bytu kamarádky výtvarnice, kde je to sice moc útulné (podle Pavla až kýčovité), ale taky stísněné. Co se menu týče, má druhý hostitel velké plány. Podává velmi moderní jídelníček. A také něco navíc. Sorbetto, prý aby si jeho hosté vyladili chutě mezi dvěma hlavními chody. Tolik jich Petr udělá. Snaží se o odlehčená jídla se zeleninovými přílohami, ale nestíhá, čeká se a všeho je až moc.

Petr se tak snaží, aby bylo všechno dokonalé, že to přežene a úkol týdne pak ani nestihne. Nálada u stolu je podivná, na hosty není čas, přestože Petr vaření rozumí, nestíhá. A Pavla má pocit, že „všude byl, všechno zná“. Prý moc poučuje a je to takový brouk Pytlík. Hosté se necítí pohodlně a ani toho moc nesnědli. Po žlutém melounu se sušenou šunkou a fíky dostanou dýňovo-cuketový krém se zakysanou smetanou, ten má jen průměrný úspěch. Dvě hlavní jídla - candát na másle se zelenými fazolkami a krůtí steak na barevném pepři a mrkvové pyré – chutná hostům se střídavými úspěchy a nikoho nebaví to čekání. Krémovo-piškotový dezert s názvem OrchiDea vzbuzuje zvědavost, s orchideou ale nic společného nemá.

Středa: V libušském paneláku se na své hosty těší prodavačka a maminka dvou synů Pavla (44)

Pavla u stolu docela kritizuje, ale během svého večera v panelákovém bytě, kam se vejde i užovka, kterou si pořídil její přítel se synem, mile překvapí. Nedává na sobě znát nervozitu a u stolu dokáže utvořit mnohem lepší náladu, než jaká byla včera u Petra. Soupeři se cítí uvolněnější a také si pochutnají, byť na méně vybrané večeři. Přitom s prvním chodem by mohla hostitelka docela narazit. Obložené vajíčko se šunkou a opečený toustový chléb připomínají bufet, ale nakonec si na jednoduchém lahůdkovém předkrmu, který se tak liší od minulých jídel, spolustolovníci docela pochutnají.

Třetí hostitelka, kterou učila vařit babička, vsadí na českou kuchyni a bujonových kostek se nebojí. Soudí, že“ proč by se něco takového vyrábělo, kdyby se to pak nepoužívalo“? Takže dochucovadlo skončí nejen v hovězím vývaru s nudlemi, ale i v omáčce. Poznají to hosté? Jak moc to bude pánům vadit? A poradí si zkušená hostitelka s vánočkou? Pod „hovězím ragú“ se skrývají líčka, která budou tento týden ještě jednou, poprvé u Pavly jsou na víně a se šťouchanými brambory. Přestože jsou u stolu nějaké výhrady k hustotě omáčky či slanosti nebo chuti brambor, hosté si pochutnají, maso se jen rozsýpá. Trochu rozpaků a obav si vyslouží poslední chod – prý „komunistická“ piškotová roláda plněná banánem a čokoládovým krémem, ozdobená šlehačkou. Nakonec ale není asi vůbec špatná, protože na dezertních talířcích z rolády mnoho nezůstane.

Čtvrtek: Květoslava (36) z Kamýku se během svého večera potýká s maličkým bytem i rodinnými zmatky. Pomůže jí dcera?

Čtvrteční soutěžní večeři připraví paní Květoslava, která je momentálně nezaměstnaná. A potřebuje vyzvednout dítě z družiny, to se ale nějak logisticky nedaří, nakonec musí Květa improvizovat a čas i její nervy jsou na pochodu. Příprava večeře dá hostitelce docela zabrat smůla se jí lepí na paty. Co se může, to se pokazí. Květoslava na chvíli zapojí do loupání brambor i dceru. Už tak bojuje s časem i prostorem a buchta vyndaná z trouby ještě ke všemu praskne… Jak ty stresy Květa zvládne a jak si poradí?

Soupeři se budou v obytné kuchyni cítit opět trochu stísněně, momentálně je ale zajímá jiná otázka. Při šmejdění odhalí, že má Květa mnohem mladšího přítele, který je ještě ke všemu muslim! To je hned spousta otázek ohledně hostitelčina soukromí i budoucnosti. Květoslava si s tím ale hlavu neláme, nakonec zvládne i docela pracný hlavní chod a své hosty při dětské zábavě docela rozesměje. Předkrm si vybrala jednoduchý - rajčata plněná tuňákem a vejcem jsou syrová, uvnitř je pomazánka. Jako druhý v pořadí je další hovězí vývar, hosté mají tudíž možnost srovnání. Zelný list plněný hovězím masem a rýží, zná Květa z domova, k jídlu podává oblíbené šťouchané brambory. I když je to takové domácké jídlo, Květa to má „v paži“ a chutná dobře. Již zmíněný moučník je spíš buchta s tvarohem, strouhanými jablky a čokoládou, který neurazí, ani nenadchne.

Pátek: Ani šéfmontér a domácí kutil Karel (40) nebere svou večeři na lehkou váhu. Během natáčení shodí vousy a soupeře pozve na paintball

Sympaťák Karel miluje svou rodinu a udělal by pro ni první poslední. Momentálně přebudovává na komfortní bydlení svoji chatu, kde se hostům líbí. I Karel má v bytě zajímavé domácí mazlíčky, kteří hostům zpestří šmejdění, jedním z nich je chameleon. A protože Karlovi na průběhu i výsledku finále hodně záleží, vaří poněkud chaoticky, i když je jasné, že nevaří poprvé a v kuchyni si ví rady. Troufne si nejen na vánočku, ale třeba i na líčka, která budou tento týden už podruhé, ve finále telecí a se šípkovou omáčkou. To je výzva!

Poslední večeře se ponese v moderním duchu, ale bude to stačit na vítězství? Jenže té sladké chuti bude až moc. První avokádový dip s tousty je pro Květu příliš pálivý, nejméně povedená se všem zdá „mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem“. Karel nedal do krému vývar ani kostku, tu totiž neuznává. Jenže když se pokusí o opravu, ani pak to nevyjde. A šípková omáčka k telecím líčkům je též nasládlá, Petr i ostatní si přesto pochutnají, jen Květa moc ne. Cukru by zato více snesl poslední borůvkový cheesecake, který dal kuchaři také zabrat. Čím si ale hostitel hned v úvodu šplhne, to je zábava. Pozve hosty ven na paintball – snad si moc neublíží… A v závěru se bude v partě hledat taktik. Karel je jedním z podezřelých. Oprávněně?

Téma taktika se bude náležitě probírat a dojde na zajímavé rozuzlení. A kdo celý nakonec vyhraje? Bude to výhra zasloužená nebo vzbudí emoce? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku!

SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.