V Prostřeno! je nejstarší rodička! Porodila v 72 letech!

V Libereckém kraji budou tentokrát ženy ve velké převaze. O šedesát tisíc korun se utkají čtyři příslušnice něžného pohlaví a jediný muž.
Prostřeno! XVIII (12)
Prostřeno! XVIII (12)
archiv TV Prima

Nejstarší a nejmladší amatérskou kuchařku od sebe dělí pětapadesát let, paní Eliška je vegetariánka. Diváci, kterým se zdá, že Češi bydlí snad už jen v panelácích, se tentokrát mohou těšit na rozličná venkovská stavení. A místy hodně zajímavá a malebná. Počasí a prostředí natáčení přálo, bude se tudíž stolovat i venku.

Podívejte se na upoutávku:

Prostřeno! XVIII (56) - upoutávka
Prostřeno! XVIII (56) - upoutávka

A jaký úkol týdne potrápí soutěžící z Liberecka? Bude to oblíbená zmrzlina, která se k atmosféře celého týdne hodí. Kdo z účastníků připraví nejlepší dezert? Protože i za ten se bude tentokrát nadělovat – bonus od štábu. A kdo to v kraji pod Ještědem vyhraje? Mládí, nebo zkušenost? Některá z žen, nebo jediný muž? Sledujte Prostřeno od pondělí do pátku a a nezapomeňte hlasovat, vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!

 

Pondělí: Nejstarší soutěžící, důchodkyně Eliška (75), nejí maso a je tak trochu zvláštní

Eliška Nováková
Autor: archiv TV Prima Eliška Nováková

Svérázná důchodkyně Eliška pozve své hosty na samotu, kde má útulný domov a kde vystavuje svoje obrázky. Také tu „vychovává“ svého panáčka Huga a chová se k němu, jako by to byl její živý chlapeček. Maso jí prý nechutnalo už od dětství, ale když zavítala do Indie na meditační kurz, musela se zavázat, že nebude jíst maso a vejce, která jsou symbolem života, takže Eliška je skoro veganka. Vejce nahrazuje zakysanou smetanou, potraviny zabarvuje zdravou kurkumou, jak tohle soupeři přijmou? Pravda, jsou trochu zaskočení, ale Eliška umí své pokrmy připravit. Zajímavé bude, jak se ona sama bude stravovat na návštěvách. Hosté maso tedy nedostanou, zato ale získají rady do života. Zajímají se o Eliščiny názory a hodně o nich diskutují.

Podívejte se na Eliščina syna Huga:

Prostřeno! XVIII (56): Hugo
Prostřeno! XVIII (56): Hugo

Chutný je toust s pomazánkou z kořenové zeleniny, známou jako falešný humr, která se maže většinou na chlebíčky. Podkrkonošská bramboračka je bohužel bez lesních hub, které prý kvůli suchu letos nerostou. V polévce je tedy hlíva i hodně jiné zeleniny, než jsme zvyklí. A nejzajímavější je omáčka à la svíčková ze sójového masa: Hosté sice nejsou nadšeni, ale příjemně překvapení, jak dobrou omáčku Eliška z této náhradní suroviny zvládla. I když to není hovězí, prý klobouk dolů. A k zahození není ani bezvaječný koláč s drobenkou, největší ovace ale sklidí úkol týdne – ovocná borůvková zmrzlina, která se jen rozplývá na jazyku.

Úterý: Nejmladší hostitelka Daniela (20) velmi příjemně překvapí, dokonce zvládne i makronky

Daniela Hozdová
Autor: archiv TV Prima Daniela Hozdová

Druhou večeři nachystá nejmladší hostitelka, zapisovatelka Daniela (20). Ta hosty překvapí svým bydlením. Všichni čekají, že žije s rodiči, ale Daniela už bydlí ve společné domácnosti s přítelem. Pomalu si rekonstruují venkovský domek, kde jsou už pěkně a moderně zařízené dvě místnosti. Daniela je asi hodně šikovná, protože přestavbu prý dojednává a zařizuje hlavně ona, přítel jí nechává volnou ruku. A asi dobře dělá, protože od ruky jí to jde i v nové kuchyni. V jejím menu nebude chybět maso a bude ho tam více než dost; takže včera neuspokojení masožravci si to užijí. Čím ale Daniela nasytí vegetariánku Elišku? Bude myslet i na včerejší hostitelku?

Úterní menu bude hodně moderní a recept na polévku bude až z Francie. Kdo správně vysloví název polévky Vichyssoise? V Prostřeno! se už vařila a může se podávat i studená. Daniela se v kuchyni určitě neztratí, začne jednoduchým předkrmem z Itálie – bruschettou s cherry rajčátky. Hodně spoléhá na hlavní chod, vepřovou panenku se šťouchaným bramborem a trošku zariskuje s pečeným celerem, kde by mohla narazit. A protože moc ráda peče a má to už vyzkoušené, troufne si dokonce i na barevné makronky. Párkrát bouchne s plechem o pracovní desku – povede se vyhnat z těsta všechny bublinky? A k tomu bude ještě čokoládová pěna, zmrzlina a kávička.


 

Středa: Marcela (43) neměla lehký osud a právě neprochází příjemným obdobím A ještě ke všemu ji rozladí dárek od Ivy…

Marcela Zikmundová
Autor: archiv TV Prima Marcela Zikmundová

Středeční večeři pořádá prodavačka ve vinotéce Marcela. Nedávno rozvedená matka dvou dospělých dětí si toho v životě už prožila dost a dost. Stále žije ve svém rodném domě, kde s ní bydlí i syn a kde se usídlilo hodně vzpomínek. Marcela hodně vzpomíná ne zesnulou maminku a na její počest uvaří oblíbené rodinné menu, které často vařila právě její maminka a které všem stále hodně chutná. Vsadí tedy na českou domácí kuchyni a je trochu smutná z reakcí hostů, ale hlavně z dárku, který jí přinesla Iva. Je to kniha o zdravém životním stylu a různých dietách, a přestože to Iva myslela asi dobře, Marcela to vzala osobně a trochu ji to rozhodí i při přípravě večeře. Atmosféru večera poznamená napětí a rozhozená hostitelka bude mít co dělat, aby večeři dovedla do zdárného konce. Bude jí to stát hodně nervů. Dojde i na slzičky?

Začne ale dobře – salát Caesar, kde nechybí kuřecí maso, hostům chutná. Iva dostane salát bez masa, vlastně podle originálního receptu. Hovězí vývar s domácími nudlemi se může zdát někomu trochu bez chuti, na hovězí na česneku, špenát, zelí a bramborové špalíčky se hosté trochu načekají. Maso je pak trochu suché, zato dostanou obě přílohy najednou, ať si dají, na co mají chuť. A kakaová roláda je celkem hutný piškotový moučník s úkolem týden – kakaovou zmrzlinou.

 

Čtvrtek: Na chalupě u lesa se bude hodně dlouho čekat na grilovačku u Tomáše (27)

Tomáš Říha
Autor: archiv TV Prima Tomáš Říha

Ve čtvrtek jsou dámy moc zvědavé, jak si se svou hostitelskou rolí poradí jediný muž skupiny. Tomáš ženy překvapí svou pohádkovou roubenkou, kam soupeřky pozve. Mladý tatínek, který zde žije s partnerkou a dvouletou dcerkou, vsadí na domácí kuchyni a také jako bývalý baleťák předvede provaz bez rozcvičky. Z kondice hostitel ještě zcela nevyšel, ale v kuchyni si dá hodně na čas. Dámy si na čekání budou stěžovat, bojí se, že se krkovice na grilu snad vůbec nedočkají. Jak Tomášův večer dopadne? Bude to poněkud chaos s dost zvláštním pořadím chodů. „Když už jsme měly hrozný hlad a chuť na maso, tak přišel s tou zmrzlinou, rozteklou, vypadala úplně otřesně,“ stěžuje si Iva. A žádné velké mínění o svém úkolu týdne nemá ani hostitel, který zmrzlinu nazývá maltou. „Sám si nedá, radši se nalévá tekutým chlebem,“ komentuje zmrzlinu Marcela. A co si dá Eliška místo krkovičky? Osvědčený grilovaný hermelín – jako u Daniely?

Hodinu očekávaná krkovička přijde po česnekové pomazánce na kupované bagetě, bramboračce s naloženými houbami a dlouhé hře v pétanque. Hlavní chod je podávaný na dřevěném prkénku. Stál za to čekání? U jídla bude dost času na Tomášův životní příběh o jeho taneční kariéře, která skončila úrazem během jedné vteřiny. A bohužel se čeká dál – naposledy na ovocný grilovaný dezert, který je ve výsledku chutný, dokonce prý vynikající. Zachrání Tomáše jeho roubenka či příběh?

 

Pátek: Iva byla dlouho vdaná, ale nyní žije sama ve venkovském domě a stále čeká na svého pana Božského

Iva Branbergerová
Autor: archiv TV Prima Iva Branbergerová

„Chtěla bych, aby se tady hosté cítili stejně příjemně, jako se tady cítím já,“ těší se na poslední večer Iva. Na hosty čeká další venkovský dům a aktivní hostitelka, která chce představit surovinově dokonale využité menu. Stavební inženýrka se z Prahy přestěhovala na chalupu, kterou miluje a odkud i pracuje. Je to stavení zabydlené, ale pro Marcelu a Danielu až moc přeplácané. „Ať se jim tu nelíbí, hlavně ať mi dají hodně bodů,“ nemaže se s tím samorost Iva, která také prostírá venku. Ve finále to bude „krůtí mejdan“ a kromě krůty pátečnímu jídelníčku dominují čerstvé a domácí produkty.

K šumivému přípitku Iva podává hezky servírovanou malinovou zmrzlinu. Pořádný trs pažitky přijde do úvodní rozhudy, k níž bude pomazánek více a máslové domácí loupáčky. Polévka se svítkem je údajně neosolená, ale přepeřená. Daniela docela kritizuje, Iva je totiž dost silná soupeřka. Hlavní chod se jí zdá přesolený, a tolik práce s krůtí roládou bylo! Iva vidí „kauzu sůl“ rozhodně jako taktiku, sama je se svým jídlem i večerem spokojená. Pohoda u stolu nezavládne, dusno poznamená celý finální večer. Řešit se budou staré křivdy, darovaná kniha přijde na přetřes ještě i v pátek. A během čekání na jídlo se také dozvíme něco o panáčku Hugovi, kterého bere Eliška i na cesty. Hostitelka si ale šplhne u Marcely svou rallye na zahradním traktůrku a u Tomáše zase svými ovocnými knedlíky na závěr.

Jak to všechno na Liberecku dopadne? Kdo to celé vyhraje? A bude to výhra zasloužená? Sami můžete vzít spravedlnost do vlastních rukou a určit, kdo z pětice amatérských kuchtíků uvařil nejlépe!

SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE!

reklama