Seriály a filmy

14. března 2016 08:12

Martina Čerňanská

V Prostřeno! se tento týden potká milovník koniny a zapřísáhlý vegetarián

Týden z Brna a Jihomoravského kraje bude dalším milým překvapením této sezony pořadu Prostřeno! Muži jsou opět v mírné převaze a sejde se sympatická parta mladých lidí, kteří rádi a dobře vaří a také se o jídlo zajímají. Bez problémů zvládnou na jedničku i úkol týdne, což je tentokrát amuse bouche.

Na okamžik zakoketují dokonce s myšlenkou otevřít si společnou restauraci. Ale to bylo jistě s nadsázkou, protože první a nejstarší účastník Vladimír má v tomto směru vlastní plány a nejmladší Bohuslav má zase radši koně než kuchtění. Slávek se od ostatních trochu liší, protože je z vesnice, baví ho dostihový sport a o koně se denně stará. Má k přírodě nekomplikovaný vztah a občas konzumuje i koňské maso a nevidí na tom nic špatného. To nejde do hlavy Danielovi, který je vegetarián a vyznavač zdravé stravy a teoretizuje o ekologii planety. Slávka u stolu provokuje – sice spíš z legrace, jenže Bohuslava se to dotkne, až se z toho skoro rozpláče, neboť je to citlivý kluk. To jsou ale jediné mráčky na jihomoravském nebi, tahle pětka se nejspíš ještě někdy sejde. Má co slavit, protože konec bude velmi překvapivý. Co se stane ve finále? Dívejte se!

Nezapomeňte se dívat každý všední den v 17.50 na Prostřeno!

Pondělí: Grafik a trojnásobný otec Vladimír (31) vaří rád a jednou by chtěl provozovat evropský restaurační řetězec

Brňák Vladimír je z jihomoravské party nejstarší a v kuchyni asi nejzkušenější. Soupeřům přizná, že s kamarádem zkoušeli provozovat bytovou restauraci, takže je možné, že mu to někdo „spočítá“. On sám má ale prapodivnou strategii, prý dá každému „desítku“ a také hned prozradí úkol týdne. Co bude mít Vladimír z toho, že bude zvýhodňovat soupeře, sice netušíme, ale u něj doma se hosté docela pomějí. Na jídelníčku budou masité pochoutky i dost zeleniny a maso bude tak trochu i tématem týdne. V pondělí se bude podávat roastbeef se špenátovým salátem se středomořskou zálivkou, dále výborná dýňová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem a vepřové, pečené dlouho při nízké teplotě a natrhané na vlákna. K tomu bude salát Coleslaw a opečené batáty, pro někoho premiéra, na přílohu prý až moc sladká. A nakonec chutná domácí zmrzlina. Večer je to spíš oťukávací a pro všechny je tak trochu záhadou Daniel. Pexeso, které prověří znalost cizích pokrmů a pocvičí jejich výslovnost, je pro třeba pro Slávka Achillova pata.

Úterý: „Koňák“ Bohuslav (20) miluje koně, ale je i „koňožrout“. Koninu si klidně občas s chutí dá

Těší se hosté do Těšan? V Těšanech, kam se vypravíme v úterý, bydlela skutečná Maryša, neblaze proslavená postava ze hry bratří Mrštíků. Doufejme, že Bohuslavovi hosté dopadnou při večeři lépe než starý Vávra. Bohouš, nebo také Slávek, se naučil vařit od paní, která tu provozovala restauraci, a občas jí u toho prý pomáhal. Docela si věří, i když přiznává, že ve své malé skromné kuchyňce netráví moc času. Aby si návštěva v hostitelově pětadvacetimetrovém pokoji měla kam usednout, nejprve se musí vystěhovat postel. Přesto tu Slávek zvládne uvařit chutnou zelňačku, upéct rolované vepřové kolínko i pomalu pečený bůček na salátu z červené čočky, což bude hlavní chod. Bůček by prý mohl být bez kůže, ale čočkový salát je osvěžující. K tomu jsou brambory, což je i hlavní surovina moučníku – rustikálních sladkých placek s mákem a rozpuštěným máslem. Slávek je dělá rovnou na plotýnce a poprvé, což je docela risk, jak tohle dopadne? On už si poradí, přestože nemá peroutku nebo pokličku, zato pokrmy umí dobře dochutit. A s klidem zvládne i úkol týdne, což je po celý týden potěšujícím pravidlem. „Chci, abyste si bouchli do rozžhavenýho železa,“ slibuje Slávek hostům, když je pozve na zábavu do historické kovárny ještě před polévkou.

Středa: Vegetarián a podnikatel Daniel (24) chce zaujmout lidi ohledně životního prostředí a hostům pustí drsné video

Slovák Daniel nejí maso, protože přemýšlí o tom, jak chov dobytka negativně ohrožuje klima naší planety. I když u stolu nikoho neomezuje, o jídlo se hodně zajímá. Co ale obsahuje Danovo menu, to je velká záhada... Názvy jako „Danielovo překvapení“, „dobrota našich předků“ či „posila armádního generála Ludvíka Svobody“ to neprozradí. A pro Bohuslava je to opravdu zlé, protože ten už ani neví, kdo to generál Svoboda byl. Jídla to budou bezmasá včetně hlavního chodu, což je žampionový burger, ochucený česnekem, opět s batátovými hranolky. Slávek žampion portobello skoro neochutná, radši by si dal maso a určitě přidal koření a sůl. Na předkrm bude falafel, bohužel poněkud vysušený, a soupeře kupodivu nejvíce zaujme dobře ochucené sójové maso, které prý jako maso opravdu chutná. Hostitel je ve svém živlu. Mluví a mluví a Veroniku nepustí skoro ke slovu. S řečí je spojená i zábava, což je dabing o jídle, ale „bous“ – propagační vegetariánské video – nepobaví, spíš rozbrečí a vzbudí rozpaky. Otci Vladimírovi se nelíbí, že manipuluje pomocí plačící holčičky, nakonec rozpláče i Moniku. Nasytí bezmasá večeře Danielovy hosty?

Čtvrtek: Sympatická maminka Monika (23) je dobrá kuchařka a pozorná a příjemná hostitelka, která pozve hosty do sklípku

Monika obývá příjemný domeček ve vinařské obci Bučina, kde má prostornou a komfortní kuchyni. Co v ní hostům plánuje uvařit? „Svoje menu jsem připravila z jídel, která mám ráda, jím je často a je to jednoduchý a lehký jak natrávení, tak na přípravu,“ představuje mladá blondýnka pokrmy mířící do italské kuchyně. Začne bruschettou a do své oblíbené květákové polévky přidá parmazán, který by tam někdo ani nemusel mít. I úkol týdne je v barvách italské trikolóry. Monika působí při přípravě všech svých dobrot uvolněným dojmem, je milá a příjemná i během svého večírku, který začne samou chválou. Na hlavní chod si hosté musí chvíli počkat, ale Monika jim k tomu rozdá domácí alba, aby jim to čekání na vepřovou panenku, „ameriky“ a grilovanou zeleninu lépe ubíhalo. Panenka s bylinkovou majonézou je nejen pro Vladimíra přepečená a málo růžová, i hostitelka ví, že to umí lépe, přesto si sama pochutná. Vypadá to na poklidnou a chutnou večeři, to ale platí do chvíle, než se začne mluvit znovu o mase, zvířatech a zabíjení. Slávek začíná mít averzi na Daniela, protože jejich světy jsou od sebe dost vzdálené. A ozve se, už ho to nebaví. Ty řeči mu už vůbec nepřipadají vtipné… Chtějí kluci Slávu před holkami shodit, jak se domnívá? Uklidní se spor v rodinném sklípku, kam je hostitelka pozve na zábavu? V tomto prostředí se také podává báječný dezert nazvaný prostě „pohár“.

Pátek: Zcestovalá vysokoškolačka Veronika (23) pozve hosty do luxusního bytu, kde překvapí tradiční kuchyní a babiččinými recepty

Zcestovalá a stále usměvavá Veronika, která soupeře zaskočí svým luxusním bydlení na náměstí Svobody v centru Brna, nevaří světové a moderní speciality, ale národní klasiku a rodinné recepty. V krásném mezonetovém bytě má fenku buldoka, které prý občas, když je v dobrém rozmaru, nalakuje i drápky narůžovo. Při svém vaření ale šikovná studentka ekonomie a managementu na růžovo nic lakovat nemusí: připraví domácí šunku a k ní upeče výborný chléb. Veronika toho moc nenamluví, ale umí. Jak dopadne souboj zelňaček? Tentokrát to bude polévka z kysaného zelí a smetana se v zelňačce trochu zdrcne, takže asi dopadla lépe Slávova verze. Napraví to hlavní chod – kuře na paprice s karlovarským knedlíkem. Všechno je výborné, jen Monika a Bohuslav by kuřecí stehna kvůli pohodlí před servírováním radši vykostili. Pecáky, velké koláče s povidly, tvarohem a drobenkou podle babiččina receptu, se poslední kuchařce též povedou, možná by to chtělo jen ochucenější tvaroh. A na závěr se dozvíme, kdo má nejlepší čich a rozpozná nejvíce vůní, co se přidávají do vín. Přes úspěch své večeře si Veronika myslí, že nevyhraje, protože prý byli i lepší kuchaři než ona. Co myslíte, je to pravda, nebo falešná skromnost?

Kdo to z téhle šikovné mladé partičky nakonec vyhraje? Kolik bude výherců? Jeden, dva, tři – nebo snad dokonce čtyři?

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.