V Prostřenu! poteče krev! Hodně krve!

V Plzeňském kraji se u stolu sejdou čtyři mladé ženy a jeden muž. Jsou to příjemní a veselí lidé, dokážou se pobavit a dobře uvařit. Někoho určitě zaskočí úkol týdne – což je tofu a sójové maso.
Plzeňský kraj
Plzeňský kraj

reklama

Všichni si s tím ale pokusí nějak poradit – Terezka dokonce s takovým úspěchem, že bude požádána o recept, přestože to je její kuchařská premiéra. Přesto si zásobu tofu doma nechce nechat a nabídne ho jako putovní surovinu Tomášovi, tomu ale něco takového domů do lednice nesmí! A dobře udělá, protože on zítra dostane za úkol připravit jen sójové maso, z něhož se pokusí usmažit svůj oblíbený řízek: „Snad něco ještě horšího než tofu je sójové maso.“ A Soňa si o něj zkřiví vidličku, k jídlu to vážně moc není. Ta navíc nevládne rukou, protože se při vaření tak řízla, že musí do nemocnice. Je to ale taková frajerka, že i obvaz pojme jako módní doplněk – jednou má obvaz tyrkysový, pak žlutý a nakonec dokonce s puntíky! Celkově kultivuje a motivuje dámy u stolu, které si na svém zevnějšku dají také záležet... No a z toho zase profituje Tomáš, který si to v dámské společnosti užívá. Kdo nakonec vyhraje v téhle veselé partičce z Plzeňského kraje?

Nezapomeňte se dívat každý všední den v 17.50 na Prostřeno!

Modelka Soňa (26) se při vaření řízne tak, že musí jít na šití, ale to není jediný karambol

Soňa Gabriela Marková  Foto:

Modelka Soňa Gabriela hodně cestuje, takže zná i cizí kuchyně, ale jak říká, nejvíce jí chutná doma, protože je „báječná kuchařka“. Říká to trochu s nadsázkou, co když je to ale pravda? Soňa dbá na zdravou stravu a štíhlou linii, svoje menu se snažila připravit s minimem mouky, i když v těstovinovém salátu, což je překrm, nějaká ta mouka asi je. Do tomatové polévky Soňa zapomene přilít vodu, vystačí si z rajčaty plechovky, přesto je docela k jídlu, ovšem poněkud hustá a kyselá. Hlavní chod – hovězí na cibulce – je na kořenové zelenině a červeném víně, variace příloh je bohatá, bohužel kaše studená. Hosté si ale mohou nabídnout také domácí chléb a rýži. V jídle je hodně semínek, ale málo soli, to je asi největší výtka. Dezert tiramisu Soňa zase zapomněla osladit. Kladem první večeře je uvolněná atmosféra, hostitelka je veselá kopa, u stolu létají dvojsmysly, Tomáš si to mezi ženami dost užívá. Soňa dokonce „rozdýchá“, že se ošklivě řízne. Domácí ošetření nestačí a po večeři si odjede do nemocnice pro dva stehy a odborné ošetření. Předtím ale ještě zorganizuje rozvernou zábavu s brčky a bonbony a rozdá tiramisu, které na ni ale nezbyde. Proč drží hostitelka dietu? Její pohár letí bum bác do kouta, kde se roztříští na střepy, televizní technika to ale naštěstí přežije…

Úterý: Tereza (22) je výborná kuchařka a připraví další báječný večírek s dobrým jídlem a veselou zábavou

Tereza Jakoubková  Foto:

Terezka není milovnicí módních diet jako Soňa, ale má ráda italskou kuchyni spojenou s českou. Podle toho vypadá i její menu. Pomáhá mamince ve firmě, takže zná nějaké kuchařské vychytávky, například se jí podaří hravě vyfiletovat pomeranč do hlavního chodu – pečené kachny na pomerančích se šťouchanými brambory, která se peče na víně a medu. Po bezprostředním včerejšku se hosté na sebe těší, ve vzduchu ale visí otázka: přijde Soňa, nebo nepřijde? Hosty nadchne už předkrm – pečené papriky s mozzarellou a parmazánem na opečené ciabattě všem moc chutnaly, dokonce ani Tomáš neprotestoval proti zelenině. Úspěch má tentokrát i úkol týdne, tofu s tuňákem. Hráškovou polévku, která je také krémová, nechce mít Tereza hustou jako přesnídávku, tak si dá pozor, aby byla řidší než včerejší Sonina, a kromě ideální konzistence je také výborně dochucená. Při čekání na hlavní chod si Tomáš natažený na sedačce a obklopený ženami může připadat trochu jako paša. Šťavnatý hlavní chod zmizí z talířů, nepečený cheesecake s bílou čokoládou a horkými malinami je rychlovka. Zábava je kreativní a dá se u ní povídat a zase se blíže seznámit…

Středa: Jediný muž Tomáš (40) si to mezi holkami užívá, i když se takové sestavy původně bál

Tomáš Kretík  Foto:

Kachna byla včera a ve středu s ní začne svoji hostinu skladník Tomáš, jediný muž a nejstarší soutěžící plzeňského týdne. Hlavní surovinou jeho jemné předkrmové paštiky budou kachní játra. A drůbež bude i zlatým hřebem Tomášova českého menu, na tabuli se ocitne vzácná polodivoká perlička. Ta se povede, přestože holky ani moc netuší, co dostanou na stůl nebo jak se jmenuje samec od perličky. Tomáš k perličce uvaří brambory a chutnou omáčku se šalotkou, takže nebude vůbec suchá. Trochu vrásek mu ale přidělá moučník, kynuté knedlíky na páře, nezdá se mu, že těsto náležitě vykynulo a některé knedlíky prasknou. Ale nakonec třeba Soňa, která si hlídá konzumaci mouky, a tady je jí prý asi kilo, knedlíky s máslíčkem a cukrem s chutí dojí. Jak se jí vůbec daří? Na palci má mohutný obvaz, ale náladu má výbornou a ke svému zranění přistupuje kreativně. Obvaz jí ladí s kabelkou, na svém zevnějšku si vůbec zakládá a holky se s ní snaží držet krok. Hostitel Tomáš, původem Moravák, který je stále tahounem zábavy, se má na co dívat, občas ho ale brní uši. Ale nikdo se naštěstí nebere moc vážně…

Čtvrtek: Nejmladší Pavlínka (20) má už miminko, studuje vysokou školu a má ráda indickou kuchyni

Pavlína Hellusová  Foto:

Čtvrteční večer je už poněkud unavenější než včera, naštěstí Tomáš je takový společník, že dovede náladu zvednut a dodat holkám energii. Mladá maminka Pavlínka je odvážná kuchařka, zachutnala jí indická kuchyně a zkusí ji dopřát i svým hostům. Na hlavní chod se rozhodla uvařit kuřecí kormu, kam složila více receptů dohromady, takže k tomu přistoupila docela originálně. K masu bude jasmínová rýže a indické placky, které hostitelka sama upeče. Je to risk… Komu korma zachutná a kdo se nad talířem budou trochu kroutit a zadržovat smích? Indická kuchyně prostě někomu chutná a jinému zase ne. Večeře ale začne slibně – první chod, což je salátek s lososem je výborný a ryba je obalená semínky, což jí dodá báječnou oříškovou a nevšední chuť. Tradiční je naopak polévka, což je vývar s domácími nudlemi, ale pro někoho je zelenina až moc tvrdá. Největší potlesk po předkrmu sklidí moučník, Pavlínčin „maskarpoňák s malinami“, který je prý jak z profesionální cukrárny, ocenění se dostane i zvolené zábavě, po níž hostům zůstanou ozdobené zástěry na památku. A ne snad, že by se Pavlína chtěla opičit, ale také se při vaření řízne, prst si ale zalepí (a ozdobí) sama…

Pátek: Jana (35) s příjmením Sladká si pečení nakonec zvolila za svoji profesi

Jana Sladká  Foto:

Dvojnásobná maminka Jana, původně prodavačka, tak ráda peče, že se rozhodla pro profesi cukrářky, i když se v tomto oboru nevyučila. Všichni jsou proto zvědaví, jaký bude její dezert, ale také nervózní, kdo to ve finále nakonec vyhraje. Vzrušení a nervozita jsou už v pátek cítit ve vzduchu, přece jen je to večeře poslední, ve hře je 50 000 korun a kulinářsky to byl dost vyrovnaný týden. To platí i pro poslední zkušenou kuchařku, která se snaží hostům vytvořit pomyšlení i příjemnou atmosféru. Jana je společenská a otevřená a jistě by ráda vyhrála. Co pro to udělá? Upeče vtipný předkrm s náplní, možná poněkud suchý, ale had s očima působí na talíři efektně. Jako polévku připraví svůj oblíbený staročeský kaldoun, což je příjemná změna. Nejvíce Jana spoléhá na hlavní chod s všeobecně populární panenkou, brambory a grilovanou zeleninou. Jaký bude Janin pražský koláč? Nejlepší z celého týdne, nebo to bude spíš zklamání? A jaká bude poslední zábava? Typická pro nadšenou cukrářku Janu – zdobení dortů, které si hosté mohou odnést domů.

To bude cena útěchy, protože krásných 50 000 vyhraje v Plzni jen jeden či jedna. Kdo to bude? Dívejte se!

reklama

reklama