Valašský frgál

V Prostřeno! se jen zcela výjimečně podává sladký předkrm. V Martinově menu tak byly moučníky vlastně tři.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Martin Jedlička

Valašský frgál
Valašský frgál

Suroviny

250 mlmléka
špetkasoli
citronová kůra
1kostka droždí
75 gmoučkového cukru
2žloutky
125 gmásla
1/2 kgpolohrubé mouky
Reklama

Postup

Z droždí, trošky cukru a mléka připravíme kvásek. Zbylý cukr a žloutky utřeme s máslem. Přidáme všechny ostatní suroviny a kvásek. Promícháme a necháme asi dvě hodiny kynout. Poté těsto necháme odležet v lednici do druhého dne a před pečením těsto necháme alespoň hodinu odležet při pokojové teplotě. Poté je rozdělíme na čtyři stejné díly. Těsto rozválíme na velikost standartního plechu, tedy velmi tence. Okraje musí být o trochu vyšší, aby nám náplň nevytékala. Jako náplň použijeme džem. Posypeme drobenkou (moučkový cukr, máslo a polohrubá mouka v poměru 2:1:2) Vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme, až frgály získají zlatavé okraje.

Reklama
Reklama