Veganská pomazánka, domácí houstička

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Aneta Pollak

Veganská pomazánka, domácí houstička
Veganská pomazánka, domácí houstička

reklama

Suroviny

Domácí housky:
500 gpolohrubé mouky
18-21 gčerstvého droždí
250 mlmléka (podle potřeby i více)
3/4 MLcukru
1 MLsoli
50 gmásla
1vejce
Veganská pomazánka:
1bílé tofu
1cibulka
1/2 MLkurkumy
1 MLčerné soli
1 MLplnotučné hořčice
100 mlsójové majonézy
pepř

Postup

  1. Domácí housky: Plech na pečení vyložíme pečicím papírem. Do misky vlijeme šálek vlažného mléka z odměřeného množství, do něj vsypeme cukr a lžičku mouky, rozdrobíme droždí, vše promícháme a necháme kvásek vzejít. Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a přidáme kvásek, zbylé vlažné mléko, změklý tuk a rozšlehané vejce. Promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto. Těsto vrátíme do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
  2. Vykynuté těsto rozkrájíme na 8 částí, každou z nich pak ještě na 3 kousky, které budeme splétat. Na pomoučeném prkénku kousky rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky. (Chceme-li tvarovat rohlíky, musíme těsto vyválet na plát, vykrájet trojúhelníky, jeden růžek povytáhnout a rohlík svinout. Nebo z delších válečků vytvarujeme preclíky).
  3. Upletené housky rozložíme na připravený plech a necháme chvilku kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v troubě předehřáté na 210-220 °C pečeme dozlatova.
  4. Veganská pomazánka: Všechno nakrájíme, smícháme a okořeníme.

reklama