Vepřová panenka na jehlách, máslová bramborová kaše

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Jan Jeník

Vepřová panenka na jehlách, máslová bramborová kaše
Vepřová panenka na jehlách, máslová bramborová kaše

Suroviny

1,25 kgvepřové panenky
4zelená jablka
6 lžicolivového oleje
25kuliček černého drceného pepře
sůl
3snítky tymiánu
100 mlkvalitního bílého vína (Chardonnay)
250 mlsmetany na vaření (12%)
100 gjihočeské nivy (modrý sýr)
35 gzlaté nivy (60%)
2lžičky slunečnicového oleje
6lžiček olivového oleje
špetka pepře

reklama

Postup

  1. Panenku nakrájíme na plátky. Jablka nakrájíme na centimetre silné měsíčky. Všechny suroviny a lžičku slunečnicového oleje a pět lžiček olivového oleje v míse zamícháme tak, aby se jablka a maso pěkně obalily. Necháme aspoň hodinu odležet. Pak na jehly nebo špejle, začneme a končíme masem. Nejprve je opečeme na pánvi a mezitím si rozpálíme troubu s plechem potřeným olejem na maximum. Špízy dáme asi na šest minut dopéct do trouby.
  2. Sýrová vinná omáčka: Na pánvičce (pánvích) si povaříme víno, přisypeme nastrouhaný sýr a stále mícháme metličkou, aby byla omáčka hladká.
  3. Máslová bramborová kaše: Očištěné brambory rozčtvrtíme a uvěříme. Vodu slijeme a přidáme máslo. Vyšleháme, dochutíme solí, přikryjeme pokličkou a kaši zabalíme, aby nevychladla. Servírujeme se špízy a zalijeme omáčkou na nahřátých talířích.

reklama