Vepřová panenka, pepřová omáčka, šťouchané brambory

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Pavel Gerhard

Vepřová panenka, pepřová omáčka, šťouchané brambory
Vepřová panenka, pepřová omáčka, šťouchané brambory

reklama

Suroviny

1vepřová panenka
750 gbrambor
1cibule
100 gslaniny
vývar dle potřeby
smetana
olej
sůl
pepř

Postup

  1. Panenku očistíme, naporcujeme, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Zprudka na rozehřáté pánvi opečeme ze všech stran dozlatova. Vložíme do rozehřáté trouby na 150 °C a pečeme, dokud nebude propečená (já používám teploměr, pro růžovou panenku volím 48 °C uprostřed masa). Panenku vytáhneme a necháme pod alobalem odpočinout asi 10 minut.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme. Vložíme do osolené vody a uvaříme. Cibulku a slaninu si nakrájíme a osmažíme na pánvi. Poté vmícháme do rozšťouchaných brambor.
  3. Pepř si čerstvě nameleme do rendlíku, chvíli ho necháme nasucho rozvonět. Poté zalejeme vývarem a necháme ho zredukovat. Přidáme smetanu a krátce ještě povaříme. Dochutíme solí.

reklama