Vepřová panenka, plněné žampiony, zeleninový salát s bazalkou

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Petra Fišarová

Vepřová panenka, plněné žampiony, zeleninový salát s bazalkou
Vepřová panenka, plněné žampiony, zeleninový salát s bazalkou

Suroviny

2celé vepřové panenky
25větších žampionů
30-40 dkgslaniny či šunky prosciutto
250 mlsmetany na vaření
tymián
1 PLpolotučné hořčice
trocha bílého vína
1cibulka
sůl
pepř
1 kgbrambor
2žloutky
3 lžíceparmezánu či jiný italský sýr
Salát:
rukola
červená cibule
mrkev
polníček
rajče
okurka nebo mix salátů
Zálivka:
bazalka
olivový olej
bílý vinný ocet
cukr
sůl
pepř

reklama

Postup

  1. Připravíme si bramborovou kaši, do hotové kaše zamícháme cca 3 lžíce sýru, 2 žloutky a dochutíme. Mezitím vykrojíme nožičky ze žampionů – ty si ale uschovejte na později. Kaši dáme do zdobicího pytlíku a naplníme jím připravené žampiony, dáme na pečicí papír a pečeme na 180 ˚C. Maso opepříme, osolíme a zabalíme do slaniny či prosciutta. Pozor, nesolit.
  2. Cibulku necháme zesklovatět, přidáme pokrájené nožičky žampionů, opečeme, trochu dusíme, dále přidáme sůl, pepř, tymián, dle chuti víno. Necháme ho vyvařit, přidáme lžičku hořčice. Rozmixujeme, dochutíme a přidáme smetanu. Maso zprudka opečeme ze všech stran a dáme do vyhřáté trouby na 180 ˚C dodělat na cca 5–8 minut. Hotové maso necháme ještě 10 minut odpočívat na teplém místě, případně na nahřátém talíři. Podáváme se salátem.

reklama