Vepřová panenka s houbovou omáčkou, opečené brambory

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Alena Mráčková

Vepřová panenka s houbovou omáčkou, opečené brambory
Vepřová panenka s houbovou omáčkou, opečené brambory

reklama

Suroviny

2vepřové panenky
300 ghub (mražených nebo čerstvých)
1zakysaná smetana
koření na vepřové steaky
čerstvý rozmarýn
2zelené cibule
olej
brusinky
kmín
sůl
Opečené brambory
1 kgbrambor (stejně velkých)
koření na pečené brambory
2 lžíceoleje

Postup

  1. Panenky naporcujeme na tři stejně velké špalíčky z každé panenky, maso osolíme, posypeme kořením a omotáme provázkem, abychom porce stáhli. Panenky orestujeme na pánvi a přendáme do pekáčku. Na výpeku orestujeme houby, osolíme, okmínujeme, přidáme cibulku a směsí pokryjeme panenky v pekáčku. Pečeme 15–20 minut. Poté houby se šťávou rozmixujeme, přidáme smetanu a můžeme podávat na talíř.
  2. Brambory rozčtvrtíme a v míse promícháme s olejem a kořením. Přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme na 200 °C asi 15–20 minut.
  3. Brusinky servírujeme jako oblohu, jídlo ozdobíme rozmarýnem a podáváme s opečenými brambory.

reklama