Vepřová panenka se šťouchanými bramborami a houbovou omáčkou

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Ondřej Tomšů

Vepřová panenka se šťouchanými bramborami a houbovou omáčkou
Vepřová panenka se šťouchanými bramborami a houbovou omáčkou

reklama

Suroviny

1vepřová panenka
150-200 gslaniny
750 gbrambor
jarní cibulka
máslo
grilovací koření
sušený česnek
200 gžampionů
olivový olej
cibule
tymián
sůl
pepř

Postup

  1. Odblaníme panenku a papírovými ubrousky otřeme maso. Maso okořeníme solí, pepřem, sušeným česnekem, grilovacím kořením a vmasírujeme. Slaninu dáme pod maso, zamotáme v roládu a ovážeme nití. Poté dáme maso odležet do lednice. Připravíme si pánev, kam vložíme maso z lednice, a restujeme na mírném ohni z každé strany tak 5–10 minut. Troubu rozpálíme na 180 °C a pečeme 20 minut (záleží, jak chceme mít panenku upečenou).
  2. Pokrájíme si jarní cibulku a dáme ji na rozpálenou pánev s tukem ze slaniny, který nám zůstal na pánvi. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a nakrájené žampiony (asi 200 gramů), ke kterým přidáme na dochucení sůl, pepř a tymián. Necháme trochu podusit a následně přilijeme smetanu na vaření. Na přílohu si oloupeme několik brambor a necháme je vařit ve vodě se solí a kmínem. Po změknutí vodu vylijeme, brambory pomačkáme a přidáme k nim máslo a nasekanou jarní cibulku.

reklama