Vepřová panenka se šťouchanými bramborami a pažitkovým přelivem

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Michaela Pongratz

Vepřová panenka se šťouchanými bramborami a pažitkovým přelivem
Vepřová panenka se šťouchanými bramborami a pažitkovým přelivem

Suroviny

2vepřové panenky
sušená bazalka
sůl
pepř
Šťouchané brambory:
1 kgbrambor
1cibule
2 stroužkyčesneku
máslo
petrželka
sůl
Pažitkový přeliv:
400 mlbílého vína
400 mlvývaru
400 mlsmetany 31%
čerstvá bazalka
šťáva z 1/2 citronu
sůl
pepř

reklama

Postup

  1. Panenku očistíme, řádně osolíme, opepříme, obalíme v sušené bazalce a naložíme do slunečnicového oleje. Pánev si rozehřejeme na nejvyšší stupeň a maso orestujeme ze všech stran, plamen zmírníme a pod pokličkou dusíme 10–15 minut.
  2. Šťouchané brambory: Uvaříme brambory ve slupce do změknutí, mezitím si orestujeme pokrájenou cibuli s česnekem na másle a troše slunečnicového oleje. Nakrájíme petrželku na malé kousky, a když jsou brambory uvařené, oloupeme je a s cibulí a česnekem prošťoucháme, osolíme, opepříme a na závěr přidáme čerstvě nasekanou petrželku.
  3. Pažitkový přeliv: Na výpek z panenky nalijeme víno a necháme polovinu vyvařit, poté přilijeme vývar a opět necháme vyvařit na polovinu. Na závěr přidáme opatrně smetanu a vaříme na nejvyšším stupni, až omáčka trochu zhoustne, na závěr přidáme nasekanou pažitku, citronovou šťávu a dle chuti sůl a pepř.

reklama