Vepřová panenka sous-vide, batátové pyré, omáčka demi-glace

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: David Johánek

Vepřová panenka sous-vide, batátové pyré, omáčka demi-glace
Vepřová panenka sous-vide, batátové pyré, omáčka demi-glace

reklama

Suroviny

750 gvepřové panenky
koření Afrika
600 gbatátů
3větvičky tymiánu
30 gmásla
110 gcibule
2stroužky česneku
15 gzázvoru
100 mlbílého vína
2 PL33% smetany
špetka chilli koření
2 lsilného hovězího vývaru
100 gřapíkatého celeru
100 gmrkve
100 gcibule
50 grajčatového protlaku
150 gpřepuštěného másla
150 ghladké mouky
100 mlčerveného vína
2bobkové listy
2snítky tymiánu
10kuliček pepře
3kuličky nového koření
3stroužky česneku
opečený i neopečený ořez masa
olej
sůl
mletý pepř
bílý pepř

Postup

  1. Na španělskou omáčku rozpustíme 50 g másla, vložíme očištěnou, na větší kostky nakrájenou zeleninu a po chvíli cibuli, orestujeme dozlatova. Přidáme protlak, česnek, víno, litr vývaru, koření a po zalití můžeme vložit ořez masa. Připravíme si ze zbylého másla a mouky zlatou jíšku a necháme vychladnout. Jíšku zamícháme do připraveného základu, povaříme asi 30 minut, přilijeme zbytek vývaru a vaříme za současného sbírání pěny. Obsah zredukujeme asi na 1/5. Na zjemnění můžeme přidat máslo.
  2. Vepřovou panenku očistíme, opepříme, zavakuujeme a dáme pošírovat na 1 hodinu do vodní lázně (sous-vide). Vyjmeme, okořeníme solí a kořením Afrika, potřeme olejem a zprudka opečeme. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, po zesklovatění přidáme česnek, zázvor, tymián, lehce zarestujeme a poté přidáme na středně velké kostky nakrájené batáty. Orestujeme, podlijeme vínem a pečeme při 140 °C do změknutí. Rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme solí, bílým pepřem a chilli.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!