Vepřová panenka sous-vide, batátové pyré, omáčka demi-glace
Doba přípravy: nad 2 hodiny

Suroviny
750 g | vepřové panenky |
koření Afrika | |
600 g | batátů |
3 | větvičky tymiánu |
30 g | másla |
110 g | cibule |
2 | stroužky česneku |
15 g | zázvoru |
100 ml | bílého vína |
2 PL | 33% smetany |
špetka chilli koření | |
2 l | silného hovězího vývaru |
100 g | řapíkatého celeru |
100 g | mrkve |
100 g | cibule |
50 g | rajčatového protlaku |
150 g | přepuštěného másla |
150 g | hladké mouky |
100 ml | červeného vína |
2 | bobkové listy |
2 | snítky tymiánu |
10 | kuliček pepře |
3 | kuličky nového koření |
3 | stroužky česneku |
opečený i neopečený ořez masa | |
olej | |
sůl | |
mletý pepř | |
bílý pepř |
Postup
- Na španělskou omáčku rozpustíme 50 g másla, vložíme očištěnou, na větší kostky nakrájenou zeleninu a po chvíli cibuli, orestujeme dozlatova. Přidáme protlak, česnek, víno, litr vývaru, koření a po zalití můžeme vložit ořez masa. Připravíme si ze zbylého másla a mouky zlatou jíšku a necháme vychladnout. Jíšku zamícháme do připraveného základu, povaříme asi 30 minut, přilijeme zbytek vývaru a vaříme za současného sbírání pěny. Obsah zredukujeme asi na 1/5. Na zjemnění můžeme přidat máslo.
- Vepřovou panenku očistíme, opepříme, zavakuujeme a dáme pošírovat na 1 hodinu do vodní lázně (sous-vide). Vyjmeme, okořeníme solí a kořením Afrika, potřeme olejem a zprudka opečeme. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, po zesklovatění přidáme česnek, zázvor, tymián, lehce zarestujeme a poté přidáme na středně velké kostky nakrájené batáty. Orestujeme, podlijeme vínem a pečeme při 140 °C do změknutí. Rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme solí, bílým pepřem a chilli.
Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!
Již nezobrazovat
Více informací