Vepřová panenka ve slanině s ragú z hlívy ústřičné, zámecký brambor

Davidova panenka prý mohla být růžovější a menší brambory by někdo uvítal oloupané, bez slupky.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: David Vančura

Vepřová panenka ve slanině s ragú z hlívy ústřičné, zámecký brambor
Vepřová panenka ve slanině s ragú z hlívy ústřičné, zámecký brambor

Suroviny

800 gvepřové panenky
4 lžícehrubozrnné hořčice
100 gslaniny
2 lžícenasekaných bylinek
olej na pečení
Ragú
šalotka
300 ghlívy ústřičné
10 gmásla
50 mlbílého vína
100 mlsmetany
2 lžícepetržele
Reklama

Postup

  1. Vepřovou panenku nakrájíme na 100 g špalíky. Plátky slaniny naskládáme na prkénko, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a posypeme nasekanými bylinkami. Na takto připravenou slaninu položíme vepřovou panenku a zabalíme.
  2. Na sporáku rozpálíme pánev. Na rozpálenou pánev nalijeme zhruba dvě lžíce oleje a panenku ve slanině ze všech stran řádně opečeme dozlatova. Opečenou panenku dáme dopéct na asi osm minut do trouby rozpálené na 200°C. Pro lepší kontrolu použijeme vpichový teploměr a teplota by nám neměla přesáhnout 56°C. Upečenou panenku vyndáme a před krájením necháme odpočinout na teplém místě zhruba pět minut.
  3. Hlívu očistíme a natrháme centimetrové nudličky. Na pánev po panence přidáme máslo a zpěníme šalotku nakrájenou najemno, přidáme hlívu a lehce opečeme. Zalijeme bílým vínem, polovinu odvaříme. Přidáme smetanu a povaříme. Osolíme, opepříme, nakonec přidáme plocholistou petržel posekanou najemno.
  4. Odpočinutou panenku nakrájíme na dvoucentimetrové plátky. Položíme na talíř, kam jsme dali houbové ragú. Jako příloha se hodí vařené nebo opečené brambory.
Reklama
Reklama