Vepřová panenka ve slaninovém župánku s přílohou z brambor a fazolových lusků

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Jaroslav Zaoral

Vepřová panenka ve slaninovém župánku s přílohou z brambor a fazolových lusků
Vepřová panenka ve slaninovém župánku s přílohou z brambor a fazolových lusků

reklama

Suroviny

1-1,5 kgvepřové panenky
500 ganglické slaniny na plátky a kostičky
rozmarýn
slunečnicový olej
máslo
1 kgbrambor
fazolové lusky
sůl
pepř

Postup

  1. Vepřovou panenku umyjeme, osušíme a nakrájíme na stejně veliké špalíčky. Panenku osolíme a opepříme. Každý špalíček zabalíme do plátku slaniny a stáhneme opatrně provázkem. Dáme do mísy. Pokapeme olejem a proložíme rozmarýnem. Necháme odpočinout v lednici. Před servírováním panenku vytáhneme, zprudka opečeme na pánvi ze všech stran, zabalíme do alobalu – na každý špalíček položíme kousek másla a necháme péct při teplotě 180°C 15–20 minut, dokud není maso upečené, ale ne přepečené, musí být šťavnaté.
  2. Oloupeme a uvaříme si brambory, které následně s kouskem másla rozšťoucháme. Na použité pánvi (s předešlým výpekem) osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a přidáme fazolové lusky, které krátce prohřejeme a opepříme dle chuti.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!