Vepřová roláda s parmskou šunkou, listovým špenátem a šťouchané brambory

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Josef Greiner

Vepřová roláda s parmskou šunkou
Vepřová roláda s parmskou šunkou, listovým špenátem a šťouchané brambory

reklama

Suroviny

600 gvepřové kýty nebo plecka bez kosti v celku
1 baleníschwarzwaldské šunky
1 baleníanglické slaniny
hrst čerstvých bylinek (bazalka, petržel)
3-4 stroužkyčesnek
200 gbaby špenát
1cibule
750 gbrambor
slanina
trochu mléka

Postup

  1. Na potravinovou fólii dáme anglickou slaninu, na to položíme rozklepaný plát masa, který osolíme a opepříme. Špenát smícháme s orestovanou cibulí, osolíme, opepříme a necháme vychladit. Na něj klademe plátky schwarzwaldské šunky, poté připravený špenát, zarolujeme a stáhneme provázkem. Připravenou roládu přendáme na alobal a zabalíme a vložíme do pekáče, znovu osolíme a opepříme, přidáme nasekané bylinky, oloupané stroužky česneku, podlijeme vodou a pečeme pomalu asi dvě hodiny v troubě při 150 °C doměkka, celou dobu zakryté.
  2. Mezitím si připravíme omáčku. V rozpálené pánvi s rostlinným olejem orestujeme šalotku nakrájenou na čtvrtky, přidáme máslo a kmín. Podlijeme vývarem a necháme povařit. Následně vypneme a zašleháme oříšek másla. Omáčku dochutíme šťávou z masa a zredukujeme na potřebnou hustotu.
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v mírně osolené vodě. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme dohněda, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky. Brambory slijeme a rozšťoucháme. Přilijeme trochu teplého mléka, dále přidáme osmaženou cibuli se slaninou, nakonec osvěžíme čerstvou petrželkou.

reklama