Vepřový bůček s červeným melounem

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Leona Nejedlá

Vepřový bůček s červeným melounem
Vepřový bůček s červeným melounem

reklama

Suroviny

1 kgvepřového bůčku
1/4vodního (červeného) melounu (asi 250 g)
4 PLkoření pěti chutí (5 spice powder) nebo tandori
hrst čerstvé máty
hrst thajské nebo normální bazalky
hrst čerstvého koriandru
4stroužky česneku na plátky
8 PLomáčky hoisin
2 PLsójové omáčky
2citrony
1 PLrýžového či normálního octa
1 PL a 1 ČLstrouhaného zázvoru
1 ČLrozmačkaného česneku
1 PLřepkového oleje
špetka drcené čili papričky
1 ČLcukru
sůl dle chuti

Postup

  1. Maso omyjeme, osolíme a osladíme. Pak necháme v lednici odstát a ráno omyjeme. Potom vaříme v oslazené vodě, ale jakmile se začne voda vařit, maso vyjmeme. Poté maso dáme do studené vody, uvedeme do varu, přidáme koření pěti chutí nebo tandori a lžíci zázvoru. Dusíme v trošce vody na mírném ohni asi čtyři hodiny, opatrně, aby se tuk nepřepaloval. Potom necháme maso vychladnout a nakrájíme na kostičky velikosti asi 5krát 5 centimetrů. Připravíme si zálivku ze všech uvedených ingrediencí (hoisin, sójová omáčka, citronová šťáva, ocet, lžička zázvoru, rozmačkaný česnek, olej, chilli paprička, cukr, sůl), aby výsledná chuť byla zároveň slaná, sladká i kyselá.
  2. Meloun oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na kostičky o velikosti asi 3krát 3 centimetry. Kostičky masa zprudka opečeme na pánvi bez oleje ze všech stran, aby byly na povrchu křupavé. Na jiné pánvi opečeme plátky česneku dokřupava. Do misky dáme kousky melounu a bylinky nasekané na kousíčky, zalijeme zálivkou a posypeme osmaženým česnekem. Smícháme. Nakonec přidáme teplé maso. Opatrně zamícháme. Můžeme podávat s vařenou jasmínovou rýží a pivem.

reklama