Větrníček s limetkovým krémem a malinami

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Zuzana Knopfová

Větrníček s limetkovým krémem a malinami
Větrníček s limetkovým krémem a malinami

reklama

Suroviny

Korpus:
125 gmléka
125 gvody
100 gmásla
špetka soli
160 ghladké mouky
250 grozšlehaných vajec
Křupavá vrstva:
50 gmásla
65 gcukru krupice
55 ghladké mouky
Limetkový základ:
2žloutky
35 gkrupicového cukru
40 mllimetkové šťávy
kůra z jedné limety
20 gmásla
Krém:
250 gmascarpone
50 gcukru krupice
200 mlsmetany ke šlehání 40 %
200 mlsmetany ke šlehání 40 %
Limetkový krém:
2žloutky
35 gkrupicového cukru
40 mllimetkové šťávy
kůra z jedné limetky
20 gmásla

Postup

  1. Nejprve si připravíme těsto na křupavou vrstvu – vše ručně zpracujeme a dáme vychladit na 15 minut do lednice. Mezitím si připravíme korpus na odpalované těsto. Troubu si předehřejeme 220 °C. Vodu, mléko, máslo a sůl přivedeme k varu. Vložíme předem prosátou mouku. Neustále mícháme. Těsto se musí odlepit samo od hrnce. Trvá to přibližně dvě minuty. Stáhneme z ohně a šlehačem rozšleháme, aby se těsto zchladilo. Postupně pak přidáváme našlehaná vejce. Vytvořené těsto by mělo být akorát husté (něco jako pudink). Vložíme do cukrového sáčku a vytvoříme pusinky o velikosti 3 cm.
  2. Z máslového druhého těsta vykrojíme kolečka o cm větší, než jsme dělali pusinky z odpalovaného těsta. Ty vložíme na pusinky. Předehřátou troubu z 220 °C snížíme na 180 °C a vložíme pouze jeden plech do trouby (vždy jen horní + spodní, bez větráku). Pečeme na teplotě 180 °C cca 20 minut, pak snížíme na 160 °C a pečeme dalších 15 minut. V těchto 15 minutách už můžeme zkusit opatrně a rychle troubu otevřít a poklepat na odpalované těsto vidličkou. Pokud je vršek pevný a vidlička se od korpusu odrazí je upečeno.
  3. Limetkový základ: Všechny suroviny kromě másla dejte do mísy a za občasného míchání zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí. Krém začne pomalu houstnout, jakmile je teplota 75–76 stupňů, stáhněte z vodní lázně a vmíchejte máslo. Přelijte přes jemné sítko a dejte vychladit do lednice. Ideální je připravit den předem a chladit přes noc. Mascarpone prošlehejte s cukrem a limetkovým základem. Přilijte smetanu a pokračujte ve šlehání až do pevného krému. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte. Ozdobte dle vlastní fantazie – čerstvé maliny, limetka.

reklama