Většina kuchařů se rozhodne riskovat s houbami!

S pořadem Prostřeno! navštívíme Zlínský kraj, kde budou muži v mírné přesile. Věkově i genderově smíšená parta tří mužů a dvou žen se snad domluvila na jídelníčku, menu jsou si totiž docela podobná.
Prostřeno! všichni XVII (21)
Prostřeno! všichni XVII (21)
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

I když je to celkem risk, většina amatérských kuchařů se rozhodla vařit s houbami, kterým tady na Valašsku říkají hřiby, jako příloha budou nejčastěji brambory, třikrát se bude podávat vývar, často hovězí maso a též zvěřina. Podíváme se do města, na venkov a jednou i na ubytovnu, kam své hosty pozve nejmladší hostitel Rosťa. Ten si pro jistotu nosí na večeře bagety, co kdyby měl hlad…

Prostřeno! XVII (101) - upoutávka
Prostřeno! XVII (101) - upoutávka

Poněkud konfrontačně se ke svému vaření postaví obě mladé dámy, shodou okolností obě maminky na mateřské dovolené. Markétě leze na nervy Kateřina, platí to i obráceně. Někteří soutěžící by mohli mít potíže s plněním úkolu týdne, což je módní „raw dezert“. Kdo nebude vědět, co to vlastně znamená? A kdo ho připraví nejlépe a vyhraje vstupenky na BEKO FRESH FESTIVAL do Pardubic? Který z hostitelů si na Zlínsku povede nejlépe a odnese si hlavní výhru 60 tisíc korun? A kdo ze soutěžících získá největší sympatie diváků a tím vylepší domácí rozpočet o 10 tisíc korun? Stejná částka čeká i na jednoho z hlasujících diváků. Proto opět platí: sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a hlasujte!

 

Pondělí: Budoucí tatínek a kontrolor kvality Roman (38) udržel kvalitu po celý večer a nasadil dost vysokou laťku

Roman Klimek
Autor: archiv TV Prima Roman Klimek

Roman své hosty pozve do příjemného bytu, kde žije s přítelkyní a brzy se jim narodí miminko. První hostitel přiznává, že doma moc často nevaří, ale doufá, že vše se ctí zvládne. Dokonce se pokusí i o úkol týdne, což v pondělí nebývá vždy pravidlem. Sám má v menu pečený dort. A vynikající, na svůj tvarohový dort může být akvarista Roman hrdý. Začne předkrmem, který prý kombinuje valašskou a italskou kuchyni, jde o salát se žlutým melounem, prosciuttem, parmazánem a křupavým toustem. U stolu na sebe upoutá pozornost Kateřina, která nepije alkohol a ukáže se, že je hodně věcí, co nejí. Jí jako vrabec, což leze na nervy živelné a vděčné strávnici Markétě. Roman, přestože je během úvodního večera přirozeně nervózní, se ale rozhodit nenechá a snaží se být příjemným a pozorným hostitelem.

Ve zlínském týdnu bude vývarů hned několik, Romanův kuřecí je první a možnosti srovnání teprve přijdou. Prý je sladký po mrkvi, nudličky jsou domácí, ale od babičky. Hosté si pošmáknou na hlavním chodu, hovězí roštěné na hříbkách se šťouchaným bramborem, ten se hostiteli povedl. I houby budou tento týden několikrát, naštěstí se u stolu sejdou až na Kateřinu samí jedlíci hub, ale také ona ochutná hříbky, jak tady říkají všem lesním houbám. A také jí nesedí zábava, která by měla prokázat, kdo z party má nejlepší paměť.

 

Úterý: Nejmladší hostitel Rostislav (21) pozve kolegy na ubytovnu. S palačinkami mu pomohou zkušenější kolegové, které pak on pozve na basketbal.

Rostislav Štencl
Autor: archiv TV Prima Rostislav Štencl

Rostislav pochází z Nymburka, ale kvůli basketbalu, který miluje a trénuje, žije na ubytovně ve Zlíně. A protože tam obývá téměř mnišskou celu, hosty vezme do většího bytu u kamaráda tamtéž. Až na včerejšího hostitele to nikomu nevadí, hosté si mohou vydýchnout na velké terase v areálu s výhledem na bazén a město. Rosťa se asi nejčastěji živí bagetami, které si nosí pro jistotu i na večeře, jeho recepty zčásti inspirovala maminka. To platí zejména o předkrmu, kari pomazánce, kde je také kukuřice, kterou Rosťa miluje. A když už velkou plechovku otevřel, dá kukuřici skoro do všeho. Do zeleninové polévky nebo do boloňských špaget, kam podle původní receptury kukuřice opravdu nepatří.

I když se soupeři kari pomazánky báli, nakonec má tenhle recept docela úspěch a špatně nedopadne ani zeleninová polévka, do které Rosťa doporučí soupeřům svoji vychytávku – kukuřičné lupínky. On to má prý takhle rád, ale kdo odolá, tak je nakonec rád, že se nevšednímu zahušťovadlu vyhnul. Hodně času i potu stojí Rosťu dezert, na palačinky si zadělal řídké těsto. Markéta se na jeho trápení už nemůže dívat a přispěchá radou, sladká tečka je nakonec spíš kolektivním dílem. Rosťovi hosté si nakonec mohou zkusit trefit se do koše nebo driblovat, což se většině přítomných moc líbí. Možná že za takovou sportovní zábavu dostane hostitel i nějaký ten bodík navíc…
 

Středa: Markéta (25) má za muže myslivce, proto nepřekvapí, že do své večeře zařadí zvěřinu A podle Romana má temperamentní hostitelka „motorovou hubu“…

Markéta Procházková
Autor: archiv TV Prima Markéta Procházková

Mladá, už dvojnásobná maminka Markéta je vyučená kuchařka a moc ráda peče dorty. Přestože profesionálně nevaří, je jasné, že doma u plotny jí to půjde pěkně od ruky. To ostatně potvrdila už včera, když vytrhla trn z paty Rosťovi s jeho palačinkami. Markéta je upovídaná, spontánní, společenská, osvědčí se i jako hostitelka, přestože pro někoho je jí až moc. Hlavně pro Katku, tyhle dvě si tedy do noty moc nepadly, Markéta si myslí, že omezený jídelníček a Kateřininy kritické poznámky jsou především taktika. Katka totiž nejí ryby – a na předkrm bude tataráček z lososa.

Další chod – opět s nudlemi od babičky a mraženou zavářkou – se zdá Kateřině pro změnu „planý“. A jak dopadne krůtí a srnčí steak s houbovým ragú a americkými bramborami? Z toho má kuchařka Markéta zatím největší strach. Katka ještě nikdy v životě nejedla krůtu, zvěřinu a houby nemusí, jak bude hodnotit hlavní chod? Ostatním maso chutná, i když zvěřina by mohla být ještě o něco měkčí… Ale houbové ragú je prý vynikající – Markétě spadne po hlavním jídle velký kámen ze srdce. Cheesecake, to je pro hostitelku už jen „brnkačka“, povede se jí i úkol týdne, kterým stále ještě mate svoji hlavní soupeřku. Té se moc nelíbí ani praštěná zábava s balonky, i když i Katka nakonec s výhradami uzná, že se Markéta snažila a večeře se jí povedla…

 

Čtvrtek: Natěrač a malíř Josef (44) je jako král: můj dům, můj hrad a v něm tři dcery a pohledná žena, která mu radí při vaření

Josef Zádrapa
Autor: archiv TV Prima Josef Zádrapa

Pohodář Pepa hosty pozve konečně do domečku, o který se jako řemeslník umí dobře postarat. Jeho menu zčásti souvisí s tím, že má zahradu, houbaří, také loví ryby, ty ale v menu nebudou. V kuchyni normálně vládne častěji jeho žena a ta nechce nechat nic náhodě, proto svému muži radí a kontroluje jeho snažení. Také ho ponouká k vyššímu tempu, neboť se jí zdá, že Josefovi to neodsýpá tak, jak by mělo, se vším si moc hraje. S čím se podle manželky čtvrtý hostitel nejvíce párá, to je předkrm, hned dva druhy paštik s domácím pečivem. To je docela náročný chod, první paštika je játrová, druhá z drůbežího masa a zeleniny pro ty, kdo nesnášejí vnitřnosti. Houstičky z kynutého těsta vyjdou Pepovi na první pokus a různými chutěmi paštik se soupeřům zavděčí.

V týdnu plném vývarů nikoho nezarmoutí změna v podobě hráškové polévky s krutony – hrášek je navíc ze zahrádky. I hlavní jídlo prý pochází z domácího chovu. Kateřina se bude muset zapřít a opět ochutnat hovězí i houby. Markéta, která včera odvařila, si už vůči soupeřce žádné servítky nebere a zlomyslně se těší na zítřek, který bude mít ve své režii právě Katka. Josefův dezert je nepečený a dost podobný tomu včerejšímu, mini dezert s lesním ovocem nestihl dobře ztuhnout a pro Kateřinu je příliš kyselý. I zábava bude ze sladkého soudku. Do hostitelovy kuchyně dorazí zkušené pekařky, a protože jsme na Valašsku, předvedou, jak se dělají pravé valašské frgále. A soutěžící si to mohou sami pěkně vyzkoušet…

 

Pátek: „Nejmíň toho sní a má nejvíce připomínek,“ tak vidí soupeři pečovatelku Kateřinu (26), která dnes doma pečuje o svou roztomilou dcerušku.

Kateřina Balcarová
Autor: archiv TV Prima Kateřina Balcarová

Roman si o Kateřině myslí, že je snad skoro vegetariánka, Markéta ji zase podezírá, že jde o taktiku. A dnes se už moc těší, jak bude hodnotit, co Kateřina ve finále sama předvede. Roman cítí ve vzduchu šarvátku a trochu se na tu dívčí válku těší. Vyjdou mu holky vstříc, nebo to nakonec nebude tak horké? Upustí Markéta páru? „Katka na vývaru nepokazí nic, je to přece odbornice na vývary,“ rýpne si do poslední hostitelky její rivalka. „Soupeři si pořád myslí, že jsem nějaké béčko,“ kasá se zase Katka, „ale já jim ukážu!“ A stejně tak přistupuje k úkolu týdne, když si na internetu zjistí, co že to ten „raw dezert“ vlastně je. Na výhře Kateřině záleží, ve hře je její štěstí – vsadila se s přítelem, že když vyhraje, bude svatba. Jinak si prý ještě počká…

Začne celkem dobře, plněná rajčata s mozzarellou se docela povedou. A vývar? Bude opravdu nejlepší z celého týdne? Je tam všeho hodně, hlavně dost pepře. Hostitelka si polévku i hlavní chod „kuřecí kapsičky plněné překvapením, šťouchané brambory se slaninou a cibulkou, sýrovou omáčkou“ sama pochválí, ale přidají se k ní i ostatní? Pozor na párátka! Těch zbylo v závitcích celkem dost, sýrová omáčka vystydla, tudíž ztuhla, obloha chybí. Úkol týdne i dezert jsou přeslazené, Kateřina to má ráda sladké. Markéta naopak ne a podle ní „překvapení z mascarpone“ prý mascarpone ani nevidělo… Katka má při vaření nejdelší prodlevy, poněkud zmatkuje a podle Rosti je dokonce nejslabší hostitelka celého týdne. Ještěže se Kačka umí sama pochválit, protože ve finále to za ni nikdo neudělá. Zábavu si ale vybrala dobře, ochutnávka koření hosty zaujala. Bude to stačit? Kdo na Zlínsku vyhraje 60 tisíc korun?

Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50 na Primě.

Reklama
Reklama