Vít Nevěděl
Vítkův děda pomáhal ve vinohradě už od útlého mládí a víno začal dělat už před svými osmnáctinami. Ale jak roky přibývaly, bylo potřeba pomoc. První pustil Víta do vinohradu jenom vynášet révu, a až po pár letech ho pustil k důležitějším úkolům. Do sklepa se Vít dostal, až když byl děda nemocný. Víno bylo potřeba stočit a Vít byl k ruce. Pak už se ze sklepa vyhnat nenechal. Postupně začal pomáhat a dělat své vlastní víno – ve třetím ročníku na vysoké škole spojil síly se strýcem a založili vinařství. Dnes je neodmyslitelnou součástí i jeho bratr Filip, který zastane práci ve sklepě a dělá výborné řízené degustace. Jejich táta zase pomáhá v kuchyni a u všeho, co je třeba. Vítova žena mu pomáhá se vším a je druhou hlavou jejich vinařství. Celá rodina má blízký vztah k tradicím a krajině, a proto mají i samotnou Pálavu na etiketách. Ke každému vínu přistupují s úctou a pečují o něj. Dávají každému vínu dostatečný čas a snaží se co nejméně do něj zasahovat, ale hlídají, aby se to nezvrtlo, kam nechtějí.
Vít má krásnou, mladou, energickou manželku Martinu. V létě se jim narodil druhý potomek – chlapeček Jonáš – a první je dcera Amálka, které budou tři roky. Obě děti jim dělají velkou radost a rostou jako z vody. Bydlí ve stejném domě, ve kterém mají také vinařství. Vít má rád výzvy a toto je jedna z nich. Nikdy by ho to samotného nenapadlo, ale když přišla nabídka speciálního dílu, tak ji rád přijal. Rád pozná další skvělé lidi, zajímavá místa a ochutná různé speciality. Pokud by vyhrál, tak by vzal celou rodinu na zaslouženou dovolenou – ženu, děti, tátu, maminku, bratra s přítelkyní, a pokud by chtěli, tak i babičku s dědou. Jídla vybírá společně s tátou, se kterým bude vařit – jsou to jídla, která se v jejich rodině jí v období Velikonoc. Jako zábavu si pro své hosty připraví sabrage – dělají ve vinařství speciální víno, které vzniklo primárním kvašením v sektové lahvi, umí dělat sabrage šavlí, lyží, špachtlí, kšiltovkou nebo i panákovkou. Ukáže hostům, jak se sabrage dělá, a případně je to nechá vyzkoušet.
Charakter:
Sám o sobě tvrdí, že je kombinací sangvinika s menším podílem cholerika. Je společenský, veselý a kvůli řízeným degustacím často středem pozornosti. Většinou je optimistický. Pokud není ve vinařství něco podle jeho představ, tak dokáže také vybouchnout, dupnout a říct, jak by to mělo být správně.
Zájmy:
Vít má velké štěstí, že jeho práce je zároveň i jeho koníčkem. Výroba vína, práce na vinohradě, prezentace vín a samotný chod vinařství mu zaberou mnoho času. Pokud nepracuje ve vinařství, tak má rád sport – baví ho fotbal, florbal, cyklistika a běh. Rád poznává nové vinařské oblasti a další místa, na kterých je dobrá zábava s partou přátel.
Důležitý koníček, který formoval Vítu i jeho přátele, je folklor. Chození v kroji a pořádání tradičních hodů ho moc baví. V kroji chodil více než deset let a protancoval několik bot. Na krojové zábavě se potkal i se svou ženou, takže pro něj mají tradice velký význam.
Vztah k vaření:
K vaření má velmi pozitivní vztah, ale bohužel mu na něj už při jeho vytížení nezbývá mnoho času.
Chutě:
Rád připravuje různé pokrmy z grilu. Baví ho vařit krémové polévky, kterým dává přednost před běžnými polévkami.
Nesnáší:
Nejí dršťkovou polévku – babička ji vždy dělala, že tam bylo hodně drštěk.
Motto:
V životě se řídí mottem: „Jsme mladí, hraví a žít s vínem nás baví.“
Očekávání:
Rád by si celé natáčení především užil, něco nového ochutnal, poznal nové lidi a třeba se i něco nového naučil. Do soutěže nešel kvůli výhře – a vlastně ani nevěděl, kolik výhra je.