Vývar z hovězí oháňky s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi

Výsledný dojem: nudle přeschly a v polévce se slepily, knedlíčky se nedovařily a vývar Bára přepepřila…

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Barbora Klimovičová

Vývar z hovězí oháňky s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi
Vývar z hovězí oháňky s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi

Suroviny

1,5 kghovězí oháňky
1 lžíceslunečnicového oleje
Reklama

Postup

  1. Oháňku nasekáme na špalíky, promícháme s olejem, dáme do pekáčku, vložíme do trouby předehřáté na 220°C a pečeme 40 minut do zhnědnutí. Na posledních deset minut k masu přidáme cibuli a kořenovou zeleninu. Pak vše přendáme do hrnce. Do pekáčku nalijeme 200 ml vody a na sporáku ji přivedeme k varu, mícháme tak dlouho, až se rozpustí veškeré lahodné připečeniny. Vlijeme do hrnce k ostatním přísadám, přidáme koření, litr studené vody a přivedeme k varu. Ztlumíme a necháme mírně bublat 1,5 hodiny; během vaření sbíráme pěnu. Pak vývar přecedíme přes jemné síto. Z vychladlých oháněk obereme maso.
  2. Játrové knedlíčky: Játra odblaníme a několika pulzy promixujeme najemno. Cibuli asi čtyři minuty osmahneme v pánvi na rozehřátém másle doměkka, pak přisypeme dvě třetiny strouhanky a ještě minutu mícháme. Játra přesuneme do misky, přidáme k nim osmahnutou cibulku se strouhankou, majoránku, česnek, vejce, sůl a pepř, promícháme. Pokud zůstává směs tekutá, přisypeme zbytek strouhanky. Knedlíčky tvarujeme vlhkými prsty a zavaříme je do horké polévky.
  3. Mouku nasypeme na vál, doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce. Nejprve vidličkou a potom prsty zpracujeme na pevné, nelepivé těsto. Nyní můžeme vyrobit strouhání či nudle, které uvaříme v polévce.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama