Zapečená brambora s kuřecím masem v anglickém županu, fazolové lusky

Kateřina ukáže zajímavý způsob přípravy rolády, kde nechybí hrášek, zelenina a sýr – a samozřejmě (jak název napovídá) hodně slaniny.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Kateřina Černá

Zapečená brambora s kuřecím masem v anglickém županu, fazolové lusky
Zapečená brambora s kuřecím masem v anglickém županu, fazolové lusky

Suroviny

1 kgkuřecích prsních řízků
zelenina (hrášek, paprika, kukuřice)
300 ggoudy, nastrouhané
300 gslanina
3vejce
sůl, pepř
800 gzelených fazolek
400 ganglické slaniny vcelku
4stroužky česneku
5velkých brambor
rozmarýn a tymián
200 gzakysané smetany
majonéza
česnek
kapka octu
pažitka
Reklama

Postup

  1. Formu vyložíme pečicím papírem, poklademe anglickou slaninou, na to rozložíme ještě naplocho rozříznuté kuřecí řízky, můžeme je ještě rozklepat. Okořeníme dle chuti, na to dáme směs strouhaného sýra, vejce, opět ochucené dle chuti, přidáme ještě hrst hrášku, červené papriky a kukuřici a přikryjeme masem a slaninou, co nám přečuhuje přes formu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C.
  2. Zapečená brambora: Brambory důkladně očistíme, ponecháme je ve slupce a spolu s větvičkou rozmarýnu a tymiánu zabalíme do alobalu a dáme do trouby na 160°C upéct doměkka, což bude trvat asi 45 minut.
  3. Mezitím si připravíme česnekový dip. Zakysanou smetanu smícháme s majonézou a prolisovaným česnekem a dochutíme trochou octa a soli. Upečené brambory nařízneme, naplníme dipem, a na závěr posypeme pažitkou.
  4. Fazolové lusky: Očištěné fazolky vhodíme do osolené vařící vody a vaříme šest minut. Scedíme a propláchneme proudem studené vody, necháme důkladně okapat. Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky a na suché pánvi orestujeme, přidáme do pánve nadrobno posekaný česnek a restujeme, dokud nezačne česnek zlátnout. Pak přidáme dobře okapané fazolky a vše dohromady ještě opékáme a mícháme, aby se pospojovaly chutě. Zcela na závěr osolíme.
Reklama
Reklama