Zdeňka Margoldová

Vystudovala VOŠ sociálně právní a pracovala jako bankéř. Zdeňka je nyní v důchodu a věnuje se už jen tvorbě kraslic. Vyškrabování kraslic je u nich rodinná tradice a naučila se to od své maminky.
Vstoupit do diskuse- 176 názorů
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Práce s kraslicemi spočívá v očištění skořápek (slepičích, kachních, husích a pštrosích), následně je musí odmastit, vydesinfikovat a nalakovat. Lakuje vždy minimálně třicet skořápek v jedné barvě, aby to bylo efektivní. Po zaschnutí jsou skořápky připravené k malování. Každá kraslice je originál a nikdy nenajdete dvě stejné. Dříve Zdeňka pracovala s maminkou, které je dnes 90 let, bohužel maminka onemocněla covidem, a poté se už ke svému koníčku nevrátila. Momentálně maluje Zdeňka sama, ale možná se časem přidají její dvě sestry, až jim skončí pracovní povinnosti.

Zdeňka žije s manželem a mají dvě dospělé děti, dvě vnoučata a jedno pravnouče. S rodinou se vídá poměrně často a vždy tráví společně příjemný čas. Dcery také umějí malovat kraslice. Zdeňka přijala naši nabídku účasti ve velikonočním speciálu, protože se podle ní má zkusit vše. Ráda poznává nové lidi, kteří jsou pro ni zdrojem inspirace. O výhře vůbec nepřemýšlí – pokud by nějaká byla, tak by se ráda s dobrou partou rozdělila. Jídla pro menu si vybrala, protože je vaří delší dobu a všem chutnají. Paštika se vždy dělala po zabijačce a koláče jsou stoletá tradice. Jako zábavu si pro své hosty připraví škrábání kraslic – bude je mít nalakované a připravené na škrábání a hosté si to vyzkouší.

Charakter:
Sama sebe neumí popsat.

Zájmy:
Ve volném čase se věnuje tvorbě kraslic. Má ráda poznávací cestování. Ráda čte knihy – především cestopisy, baví ji také historie – především egyptologie – a čte také dobré detektivky.

Vztah k vaření:
Vaří ráda podle nálady, sezóny a dostupnosti regionálních potravin.

Chutě:
Jí téměř vše – je ráda, když nemusí vařit. Má ráda italskou kuchyni – chutnají jí těstoviny na všechny způsoby.

Nesnáší:
Při stolování jí vadí odbíhání od jídla – tomu se kuchařka občas ale nevyhne. Není nic, co by vysloveně nejedla, ale nemusí moc zvěřinu ani skopové.

Motto:
V životě se řídí mottem: „Konec dobrý, všechno dobré.“

Očekávání:
Soutěž bere jako zábavu a možnost ukázat jejich krásnou lidovou tradici.

Vstoupit do diskuse- 176 názorů

reklama