Zeleninový vývar s játrovými knedlíčky

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Dana Urbanová

Zeleninový vývar s játrovými knedlíčky
Zeleninový vývar s játrovými knedlíčky

reklama

Suroviny

40 gmásla
3mrkve
1petržel
1/4celeru
1řapík řapíkatého celeru
15 cmpórek
2 hrstihrášek
1,5 lzeleninového vývaru
čerstvý libeček
petržel
100 gkrátkých nudlí do polévky
Játrové knedlíčky
30 gmásla
100 gvepřových jater
100 gstrouhanky
1vejce
česnek
sůl
čerstvá petrželka
mletý pepř

Postup

  1. Očistíme, nastrouháme a nakrájíme veškerou zeleninu. Do hrnce dáme zpěnit máslo a osmažíme na něm nastrouhanou zeleninu tak, aby mírně změkla, ale zachovala si křupavost. Lehce osmaženou zeleninu zalijeme 1,5 l teplého zeleninového vývaru a vaříme asi 10 minut, pak přidáme mražený hrášek. Až se polévka začne vařit, přidáme knedlíčky, které za pět minut vyplavou na povrch, což je znamení, že jsou hotové. Polévku ochutnáme a podle potřeby dochutíme.
  2. Na játrové knedlíčky játra odblaníme a najemno umeleme či rozmixujeme. Změklé máslo utřeme s vejcem, játry, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Přisypeme jemně mletou strouhanku tak, aby ze směsi šly tvarovat knedlíčky. Z játrové směsi tvarujeme malé knedlíčky, které můžeme doplnit jemně nasekanou pažitkou nebo petrželkou, a dáme je zatím stranou.

reklama