Zlatavá hovězí polévka s domácími bezlepkovými nudlemi

Vývar měl opravdu krásnou barvu, byl ale bohužel dost studený.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Jan Jeník

Zlatavá hovězí polévka s domácími bezlepkovými nudlemi
Zlatavá hovězí polévka s domácími bezlepkovými nudlemi

Suroviny

0,28 kgpředního hovězího masa
morková kost
hovězího žebra
1 lžíceoleje
3petržele
2mrkve
1/2celeru
1cibule
3stroužky česneku
1/4lžičky pepře
3/4lžičky soli
3bobkové listy
7kuliček černého pepře
5kuliček nového koření
kus pórku (rozpůlit na vývar a servírování)
Játrové knedlíčky
158 gkachních jater
20 gbezlepkové kukuřičné strouhanky (dle potřeby, zbytek na tvorbu knedlíčků)
1vejce
1/4lžičky černého pepře
1lžička majoránky
1utřený stroužek česneku
1/2lžičky soli
Bezlepkové nudle
200 gbezlepkové mouky (jizerka)
3vejce
pažitka

reklama

Postup

  1. Použijeme skleněnou nádobu bez víka, troubu rozpálíme předem na 225°C. Na dno dáme lžičku oleje, maso žebry dolů, morkovou kost naležato. Po 17 minutách otočíme a 13 minut dopékáme.
  2. Pak maso vložíme do hrnce, zalijeme dvěma litry studené vody, výpekem a zahřejeme k bodu varu. Snížíme teplotu – vývar se nesmí vařit! Do hrnce dáme zbytek hlavních ingrediencí. Skrytým varem táhneme šest hodin. Maso vyndáme, scedíme přes hrubé a pak jemné síto. Můžeme dočistit bílkem. Maso obereme, vrátíme a dochutíme solí a pepřem. Zbytek čerstvé zeleniny nakrájíme nadrobno a necháme cca deset minut provařit. Polévku necháme volně vychladnout, před servírováním prohřejeme.
  3. Játrové knedlíčky: Játra rozmělníme nožem nebo je umeleme. Všechny přísady smícháme, vytvarujeme knedlíčky a vaříme je deset minut v litru vody.
  4. Bezlepkové nudle: V mouce vytvoříme důlek, kam rozklepneme vajíčka, promísíme vidličkou a ručně vypracujeme těsto. Rozdělíme na dva díly a rozválíme na tenké těsto (nutno dostatečně podsypávat moukou).

reklama