3. října 2016 11:06
Prostřeno! Žužlavky, pivní pes, Borat, vězení... Tento týden bude opravdu pestrý!
Tři ženy a dva muži budou reprezentovat Jihomoravský kraj, hlavně Brno a okolí. Je to mladá parta, občas neklidná, ale slušná a soudržná, i když každý hostitel je svůj.
I holky jsou pěkně soutěživé, ale vše se odehrává v mezích. Recepty nejsou jako přes kopírák, Ivo se dokonce spolehne na vlastní kreativitu, Hanka zase zkusí staré rodinné recepty a zariskuje s králíkem a polskou kuchyní. Úkol týdne překvapí – ovocné knedlíky dají zabrat i holkám, zato nezkušený kuchař Lubomír improvizuje a jeho „raw“ knedlíky příjemně překvapí – stejně jako Luboš v boratovských plavkách. A v sobotu se jihomoravská parta sejde znovu na Poslední večeři. Rozleželo se někomu v hlavě, co se doposud dělo? Bude chtít někdo něco napravit? Dojde i na reparáty z vaření. Jak zvládne Hanka ovocné knedlíky napodruhé? A co hosté řeknou, až zjistí, kolik dostali bodů od svých soupeřů? Sledujte Prostřeno! od pondělí do soboty!
Zuzana Sokoliková
Úterý: Potetovaný Ivo (28) pracuje jako manažer hudebního klubu, ale hudební zábava mu vybouchne
Ivo Šmíd
Vaření druhého hostitele je stejně extravagantní jako jeho vzhled. Hosty prý nemůže přijmout doma, proto je pozve do většího bytu svých kamarádů. Ivo maso sice jí, ale moc ho nevaří, tak bude vypadat i jeho úterní večeře. Je hodně o improvizaci, hlavní chod je hostitelův vlastní recept typu „co dům dal“, ale soupeře upoutá hned předkrm – co se skrývá pod „pivním psem s pečivem“? To je zase pro změnu oblíbený otcův recept z olomouckých syrečků a hostitelova vzpomínka na dětství – naštěstí tvarůžky všichni jedí, ale z pomazánky na suchém chlebu omráčení nejsou. Pro srovnání bude už druhý den zase česnečka, ta je ale jiná, klasičtější než ta včerejší. Ivo miluje svého kocourka Micánka, kterého si vzal do bytu s sebou, a ten se ochomýtá kolem stolu víc, než je třeba Hance milé. Hlavní chod „těstovinový dort na víně“ je opět bezmasý, což někoho zklame, navíc je studený, ale se spoustou sýra a někomu docela chutná. Kdo uhádne, z jakého ovoce je poslední ovocná zmrzlina? Zábava je zvláštní: Ivo má smůlu, plánoval pozvat živou kapelu, ta ale na poslední chvíli odřekla. Budou hosté ochotní aspoň improvizovat a tvářit se, že se nic nestalo a koncert probíhá?
Středa: U manažerky na rodičovské dovolené Hanky (30) je uprostřed týdne horko jako v peci
Hana Stodolová
A dají si všichni králíka na cibuli s rozmarýnem s mazlavými bramborovými noky „žužlavkami“? V polském receptu na nočky nahradil mouku škrob. Z bramborového těsta je i dezert – jablečné taštičky – už je toho těsta na jednu večeři až dost. A něco sladkého a růžového na Hančiny hosty ještě čeká v podobě zábavy – domácí výroba cukrové vaty. Konec sladký, všechno sladké?
Lubomír Jochman
Hosté chvíli tápou, než v areálu objeví dům, kde bydlí Luboš s maminkou, sestrou a přítelkyní. Ta se trošku škodolibě baví na pohovce a čtvrtému hostiteli aspoň občas poradí, kde se po velkém úklidu nacházejí některé suroviny či kuchyňské náčiní. Ostatně na její popud se v kuchyni prý nezkušený hostitel do pořadu přihlásil. Bude to taková katastrofa, jak si Lubomír myslí? Podceňuje se a svoje jídlo si pěkně sám zkritizuje, soupeři s ním ale nesouhlasí. Docela si pochutnají na mini pizzách, kterých by ale mohlo být více, bohužel došlo kynuté těsto. Dýňová polévka se zdá mladému kuchaři moc řídká, to ale někdo ocení a je prý i dobře dochucená. Hlavní chod, což je kuřecí a vepřové „maso dvou barev“ s rýží, je takový standardní, spíš obyčejný, ale poživatelný, zdařilejší by mohl být i dost suchý „tchynin jahodový koláč“. Luboš ale umí improvizovat a hosty zaujme nejen dobrodružnou historií své rodiny – jeho otec je ve vězení za padělání peněz – ale dokáže i pobavit. Po prohlídce vrakoviště aut si nakonec oblékne o číslo menší plavky la Borat a v tomto úboru podává úkol týdne ve stylu raw, který prý zvládl nejlépe z celé skupiny…
Markéta Novozámská
Dívejte se každý všední den na Primě v 17.50 a v sobotu také na Prostřeno! – Poslední večeře v 17.35, kde si to hostitelé definitivně vyříkají.