Při online nákupu chybí například jistota, jak byly houby skladovány. Pokud chybně, i jedlé pak mohou způsobit otravu…
Houbaři mají žně. Střídavé deště v posledních dnech houbám velice svědčí. Jen po chvilce strávené v lese často lidé nosí domů plné košíky. Ruku v ruce s velkou úrodou se také rozmáhá i prodej hub na internetu. Ten ale podle odborníků není bez rizika a prodejce na něj musí mít povolení.
Co může hrozit?
Podle námi osloveného mykologa může nákup hub přes internet přinášet rizik hned několik. „Největší riziko za mě je záměna za jedovaté houby, zapařené houby, nevhodně uskladněné, (…) usušené, znovu oživlé, což speciálně je u lišek,“ říká mykolog Pavel Hruška v úvodní reportáži. Výše uvedené totiž může vést k otravě – neplatí to jen v případě jedovatých hub. Nepříjemné zažívací potíže totiž mohou hrozit právě i po požití dlouho nebo nevhodně skladovaných hub. „Rozhodně bych se nepřiklonil k tomu někomu doporučit kupovat houby takovýmto způsobem, tam nemáte vůbec žádnou záruku,“ dodává Pavel Hruška. Pokud přece jen neodoláte, při internetovém nákupu byste po prodejci měli chtít vidět řádné povolení, které by mělo zaručit, že se v houbách vyzná.
Jak mají být houby správně skladovány?
Vhodné je houby přepravovat v nádobách či materiálech, které dýchají. Takže zcela nevhodné jsou třeba igelitky.
Ideální je houby hned zpracovat podle potřeby, nicméně čerstvě přinesené houby vydrží do druhého dne i v lednici. Ale je třeba dodržet určité podmínky. „Skladujte v chladničce v prodyšné nádobě maximálně ve dvou vrstvách při teplotě 0 - 6 °C. Je důležité, aby se nezapařovaly, a proto je před uložením do chladu ani nemyjte. U zapařených hub totiž může docházet k tvorbě toxických látek,“ radí iniciativa Zachraň jídlo ve svém prospektu o správném skladování potravin.
Po rozmrazení se houby nikdy nesmí znovu zmrazovat.
>> Podrobně o skladování a bezpečné kuchyňské přípravě hub v následujícím článku:
-red-