Dost za ně utrácíme, často ale končí v koši. Jak správně skladovat ovoce a zeleninu?

Řada z nás v uskladňování ovoce a zeleniny chybuje, a tím v podstatě zbytečně přicházíme nejen o dávku vitamínů, ale i o peníze...
VELKÉ ZPRÁVY: Videofakta - Plýtvání potravinami (nejen) v Česku
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jídlem se plýtvá v celosvětovém měřítku. Velké množství potravin přitom vyhodí samotné domácnosti. Jak se můžete dozvědět v úvodním videu, nejčastěji jde o maso, pečivo, ovoce, zeleninu a mléčné výrobky. Problém může být v neuvážených nákupech v akcích, ale i ve skladování. Svá striktní pravidla má skladování masa a mléčných výrobků. A i když se to možná nezdá, různé druhy ovoce a zeleniny také potřebují určité místo, aby vydržely co nejdéle čerstvé, zdravé a plné výživových hodnot.

Do ledničky nepatří

Chlad nesnášejí například citrusy nebo banány, vlastně obecně tropické ovoce. "Banán vůbec ne do ledničky, ten stačí mít v pokojové teplotě, klidně 15–20 stupňů a vydrží klidně týden," řekl už dříve majitel velkoobchodu ovoce a zeleniny Michal Šandera. A doplnil: "Zbytečně všechno dávat do ledničky je chyba, protože to ovoce začne daleko dřív hnít a odchází, musíte to vyhodit." Do lednice dávejte například jen nespotřebované zbytky k pozdějšímu konzumování – nedojedený ananas a podobně.

Ze zeleniny potom do ledničky nepatří salátové okurky, brambory, cibule nebo česnek. Chlad jim škodí, rychleji se zkazí, ztrácejí chuť a živiny. Podle iniciativy Zachraň jídlo bychom do lednice neměli dávat ani rajčata. Nicméně měly by být, stejně jako okurky či banány, uskladněny v o něco chladnějším prostředí než je pokojová teplota, ideálně okolo 15 °C.

Papriky pak snesou teplotu až do 18 stupňů Celsia.

Co dávat raději do lednice

Chybu naopak děláme v tom, když necháme jablka vystavená v misce. "Jablka na delší uskladnění by měla být určitě v lednici, při teplotě 1–3 stupně Celsia," poradil pěstitel jablek Robert Vyšata.

V lednici skladujte například i hroznové víno, meruňky, jahody (nejlépe se stopkou), borůvky, švestky - ideálně v keramické či plastové misce. A to maximálně dva dny po nákupu/sběru. Pak už začínají plesnivět.

V lednici déle vydrží i listová zelenina, nicméně není to také nikdy na dlouhodobé skladování. Je třeba ji co nejdříve zpracovat a zkonzumovat.

Chlad snese také kořenová zelenina. A co dělat, aby dlouho vydržela? "Dát do vody. Zamezíte tomu, že se bude scvrkávat. Jak nasákne vodu, tak zelenina daleko déle vydrží a nebo, co je úplně nejlepší, tak tomu se říká krechtovaná zelenina, což znamená, že ji máte v hlíně nebo se dává do písku," doporučil zelinář Šandera.

Nutnost oddělení

Důležité je i to, co v lednici kam dáte, vedle čeho, a dokonce i v jakém obalu. Například mrkev byste neměli v lednici skladovat v těsné blízkosti jiné zeleniny, protože by mohla brzy zhořknout. Uchovávejte ji samostatně třeba v plastové nádobě. Podobně jsou na tom rajčata uchovávaná například ve spíži mim ledničku. "Měla by se skladovat samostatně, odděleně od ostatního ovoce a zeleniny, protože na sebe hodně vážou plísně a to ostatní ty plísně chytá," doporučil ještě Michal Šandera.

Méně a častěji...

Zároveň ale platí i to, že problémům při skladování ovoce či zeleniny se vyhnete nejlépe tak, že budete nakupovat menší množství, ale častěji. To platí především pro plodiny prodávané v supermarketech, kde mohou být už také delší dobu (a chybně) skladovány.

>> Zemědělec nabídl samosběr cibule. Zájem byl obrovský:

www.porovnej24.cz
Tento článek najdete v těchto speciálech
Reklama
Reklama