Lednice nesvědčí rajčatům, zmrazit je ale můžete aneb Jak přestat plýtvat v kuchyni

Tyhle jednoduché tipy a triky vám pomohou ušetřit energii i využít suroviny bez rizika, že skončí v koši...
VELKÉ ZPRÁVY: Videofakta - Plýtvání potravinami (nejen) v Česku

reklama

Plýtvání potravinami je stále velké téma, které se dlouhodobě řeší na legislativní úrovni nejen jednotlivých států, ale i nadnárodně. V ČR mají například obchodní řetězce od začátku letošního roku povinnost darovat neprodejné, ale bezpečné zboží, na charitu. Potravinami se nicméně stále hodně plýtvá i v samotných domácnostech. Podle jednoho z posledních průzkumů vyhodí průměrná rodina do odpadkového koše jídlo za 20 tisíc korun ročně. Lze říci, že zbytečně. Nejčastěji jde o maso, pečivo, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu.

Čím to je?

Odborníci tvrdí, že jsme jednak zvyklí nakupovat jídlo do zásoby, a také často podléháme slevovým akcím. „Je to pro ně (zákazníky) lákavé, ale zároveň nejsou schopní to ve svých domácnostech spotřebovat. Takže to potom končí v odpadkovém koši,“ řekla už dříve televizi Prima Jarmila Pilecká ze společnosti provádějící průzkum o plýtvání jídlem. Ne všem potravinám, které se do zásoby často kupují, také svědčí dlouhodobé skladování. A k tomu ještě nesprávné skladování může způsobit to, že jídlo ztratí spoustu živin a navíc rychleji zkazí. K neekologickému chování potom přispívá i fakt, že (nejen) při vaření někdy plýtváme i energií.

Jak neplýtvat?

Jak tedy dosáhnout toho, abychom v kuchyni plýtvali co nejméně, a přitom šetřili nejen naši peněženku, ale i přírodu? Tady jsou dva tucty jednoduchých, ale účinných rad:

  1. Potraviny, které se rychleji kazí, nekupujte ve velkém množství. Pokud není šance potraviny například zavařit či zamrazit, je lepší chodit nakupovat častěji než dělat velký nákup jednou měsíčně.
  2. Pište si nákupní seznam (co došlo, co plánujete vařit) a držte se ho.
  3. Nepodléhejte příliš akčním nabídkám. Když už, v akcích kupujte trvanlivé potraviny, které se tak rychle nekazí (kečupy, zavařeniny a podobně).
  4. Maso a mléčné výrobky dejte okamžitě do lednice, z obchodu je můžete přenést v chladicí tašce.
  5. V chladničce je dobré maso vložit do krabičky nebo jiného dobře uzavřeného obalu, aby nekontaminovalo ostatní potraviny, a umístit na nejstudenější místo.
  6. Déle čerstvá vydrží v lednici například jablka, ale také sezónní ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky, třešně či švestky.
  7. Mrkev (a obecně kořenová zelenina) také patří do ledničky. Vhodné je uchovávat ji například v plastovém boxu.
  8. Tropické ovoce do lednice zase naopak nedávejte – jsou to potraviny, které by měly být skladovány v pokojové teplotě. Konkrétně třeba banány v chladu velmi rychle zhnědnou.
  9. Do lednice nepatří ani rajčata. V chladném prostředí rychle ztratí své aroma a chuť.
  10. Citrusy také skladujte mimo chladničku. Do lednice dejte až případné rozkrojené plody. Položte je na talířku řezem dolů a rychle spotřebujte.
  11. Do lednice nepatří ani cibule nebo brambory, kde vlhnou. Lépe jim bude v tmavé spíži nebo kuchyňské skříňce. Brambory je ale lepší i tak co nejdřív zpracovat. V teplejším prostředí totiž rády začínají rychle klíčit. Nemáte-li tedy vhodný sklep, nekupujte raději brambory do zásoby na uskladnění.
  12. Chlebu a pečivu zase příliš nesvědčí igelitové pytlíky. Mnohem déle čerstvé vydrží zabalené do látkové utěrky nebo plátěného sáčku. Nezačnou tak brzy plesnivět.
  13. Průběžně kontrolujte, zda se u nějaké potraviny neblíží datum spotřeby. Tyto kousky pak dejte víc na oči, aby se co nejdřív spotřebovaly. Nebo vymyslete, co se z nich dá uvařit.
  14. Rychle kazící potraviny se naučte uchovat do zásoby. Můžete klasicky sušit, zavařovat či nakládat. Bezpečný a hlavně rychlý a jednoduchý způsob, jak potraviny uchovat, je mražení.
  15. Zmrazit lze téměř vše – od nakoupených surovin po hotová jídla, respektive jejich zbytky. Kromě bylinek, kořenové zeleniny, pečiva, drobného ovoce či hub můžete zmrazit třeba i papriky nebo celá rajčata, která pak využijete při vaření omáček či pečení pizzy. Zamrazit lze také vajíčka – ta ovšem až po rozklepnutí. Tento trik využijete třeba během pečení cukroví, kdy jsou v receptu jen bílky. Žloutky pak můžete uchovat delší dobu v mrazáku - například v plastovém boxu. Ze zbylé šťávy z kompotu můžete třeba udělat ledové kostky, které při vhodné příležitosti necháte rozpustit ve vodě místo šťávy.
  16. Ze „zbytků“ lze vykouzlit ještě spoustu dobrého jídla. Skladujte postupně odkrojky zeleniny i masa v mrazničce na vývar. 
  17. Využít lze i některé potraviny, které jsou mírně prošlé nebo už nejsou chutné pro přímou spotřebu – například jogurty nebo pečivo. Pár dní načatý kysaný mléčný výrobek (na který už nemáte chuť, protože je například trochu „cítit lednicí“) můžete zpracovat krásně při pečení. Z přezrálého banánu můžete upéct bábovku, scvrklá jablka se hodí do závinu. Ze staršího chleba můžete udělat topinky, zapéct se sýrem a dalšími „zbytky“ z lednice, nebo strouhanku, kterou lze zahustit guláš.
  18. Pokud jde o úsporu energií v kuchyni, je vhodné vařit co nejvíc s pokličkou. Vaření v otevřených nádobách je podle odborníků na spotřebu energie náročnější až o 300 procent.
  19. Lednici i mrazák (ideálně v energetické třídě minimálně A, A+) pravidelně čistěte a odmrazujte.
  20. V rychlovarné konvici vařte jen tolik vody, kolik v danou chvíli potřebujete.
  21. Pokud troubu vypnete pár minut před dopečením, využijete zbytek tepla, aniž byste spotřebovávali energii.
  22. V chladnějším období také nechávejte troubu po dopečení otevřenou – do místnosti vám už „zadarmo“ vpustí trochu tepla.
  23. Nemáte-li myčku, snažte se nádobí nemýt pod tekoucí vodou. Je to ta méně úsporná varianta. Při jednom mytí můžete spotřebovat až 120 litrů vody. Mnohem úspornější je napustit dřez.
  24. Na svícení používejte úsporné žárovky.

Ivana Kropáčková, s využitím Zachranjidlo.cz

reklama

www.porovnej24.cz

reklama