Liberecko hlásí epidemii žloutenky. Jak se před nemocí chránit?

Virus žloutenky je velmi odolný. Riziko nákazy snížíte na minimum díky následujícím návykům...
10. 10. 2019 VELKÉ ZPRÁVY: NEJVÍCE LIDÍ SE ZŘEJMĚ NAKAZILO NA PŘELOMU SRPNA A ZÁŘÍ, INKUBAČNÍ DOBA JE 14 AŽ 50 DNÍ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

V Turnově a okolí propukla epidemie žloutenky typu A. Infekcí přezdívanou nemoc špinavých rukou se v krátké době nakazilo už několik desítek lidí, a noví pacienti stále přibývají. Zdrojem nákazy bude podle hygieniků zřejmě nějaké jídlo, protože nemoc propukla u většího množství lidí najednou. Jestli si lidé infekci odnesli z restaurace, rychlého občerstvení nebo pochází z potraviny zakoupené v obchodě, to zatím odborníci netuší. Podrobnosti se dozvíte v úvodní reportáži.

Jak se pozná a jak přenáší?

Pokud se domněnky hygieniků potvrdí, bude se jednat o nepříliš typický přenos nákazy, respektive je v našich podmínkách velmi vzácný. Obvykle se totiž člověk nakazí především kontaktem s nemocným člověkem. Nakažený žloutenkou už přibližně 14 dní předtím, než má jakékoliv příznaky, vylučuje virus stolicí. Stačí mikroskopické znečištění rukou po použití toalety (kontaminace splachovadla, prkénka), aby došlo k přenosu nákazy. Inkubační doba je 15 až 50 dní.

Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost, pobolívání pod pravým žeberním obloukem, ale také může asi u jedné třetiny nemocných dojít i k zežloutnutí očního bělma a kůže. Jde o virovou nákazu, první příznaky mohou připomínat jakékoliv jiné virové onemocnění, například chřipku.

Žloutenka typu A obvykle nemívá pro postižené následky. Nejlépe se s nemocí vyrovnávají děti. Přesto nemoc znamená několikatýdenní izolaci. Vhodné je proto myslet na prevenci. Zejména dětem by měla být podle lékařů co nejčastěji vštěpována. Právě ve školách se nemoc může velmi snadno šířit. Co hygienici doporučují?

Důsledná hygiena rukou

Je velmi důležité dodržovat základní hygienický návyk: Umývat si důkladně ruce teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety, a vždy před jídlem. Vyvarovat se konzumace potravin neumytýma rukama je skutečně zásadní, protože virus žloutenky A do těla vniká ústy. 

Ruce je důležité umývat rovněž po návratu z venku domů. Možné riziko se může skrývat i na madlech košíků v obchodech nebo v MHD.

>> Podle odborníků si hodně lidí myje ruce špatně. Například asi každý třetí člověk na vodu i mýdlo zapomene po použití toalety:

Jak si mýt správně ruce?

Základní hygiena má svá pravidla, ne každý je dodržuje. Jak a kdy je třeba mýt si ruce?

 

Omývání ovoce a zeleniny

Nedoporučuje se současně konzumace syrových salátů, zeleniny a ovoce, pokud nejsou oloupány a řádně omyty vodou z ověřeného zdroje.

Sdílení svačiny či ručníku je nevhodné

Podle hygieniků není vhodné ani sdílet s ostatními svačinu, pití, cigaretu nebo ručník.

Existuje i očkování

Proti žloutence typu A se lze také nechat očkovat. Není hrazeno státem, nicméně řada zdravotních pojišťoven poskytuje finanční příspěvek.

Nakazit se dá i v zimě

Snížení rizika nákazy žloutenkou A nepřináší podle hygieniků ani zimní období. „Určité nebezpečí představují třeba oblíbené venkovní trhy, které kromě různého sortimentu nabízejí i stánky s jídlem. Pokud si lidé jídlo kupují a současně nemají možnost si umýt ruce teplou vodou, mýdlem a použít jednorázový ručník, pak je vhodné na místě použít alespoň dezinfekční ubrousky nebo gely. Dostatečné možnosti mytí rukou musí mít zajištěni také všichni stánkaři,“ upozornil ředitel pražské hygienické stanice Jan Jarolímek.

 

 

Ivana Kropáčková, s využitím Hygpraha.cz/dokumenty/zloutenkou-typu-a-je-mozne-se-nakazit-i-v-zime-3442_3442_161_1.html

www.porovnej24.cz
Tento článek najdete v těchto speciálech
Reklama
Reklama