Medvědí česnek vám po zimě dodá sílu. Čím je prospěšný a jak ho zpracovat?

Svazek česneku medvědího

Využítí medvědího česneku

Tuhle jarní zásobárnu zdraví je nejlepší pěstovat na zahradě, v sezóně, která už začala, medvědí česnek snadno koupíte. Roste ale i ve volné přírodě. Poradíme vám, kde léčivou bylinu najít a jak ji poznat, pokud se pro ni vydáte sami s košíkem...

Výborná ingredience při přípravě nejrůznějších pokrmů, ozdoba zahrady, ale také účinná léčivka. Medvědí česnek, respektive správně česnek medvědí, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek – od vitamínů A, B, C až po železo, hořčík, vápník nebo alicin s typickou česnekovou vůní, který se uvolňuje až při zpracovávání (mechanickém porušení) byliny. Rostlinka se sytě zelenými kopinatými listy, která roste na jaře, má řadu pozitivních účinků na zdraví. Podle dostupných informací působí antibakteriálně, pomáhá při problémech se zažíváním i při chřipce. V neposlední řadě také čistí krev a podporuje správnou činnost srdce. Každopádně je to po zimě jedna z prvních rostlin, které nám mohou pomoci detoxikovat tělo a dodat sílu…

S košíkem do lesa

Období, kdy je medvědí česnek v té správné kondici, není moc dlouhé. Obvykle je to jen od dubna do května. Podle počasí se ale může objevit už v březnu (jako letos), nebo ještě v červnu. Pokud rádi chodíte v létě a na podzim na borůvky nebo houby, v rámci jarních výletů do lesa zase můžete směle vyrazit s košíkem nebo plátěným pytlíkem na medvědí česnek. „Aromatická rostlina se objevuje s první jarní zelení a poměrně rychle odkvétá, takže je třeba vyrazit do lesa dřív, než se zazelenají koruny stromů,“ radí šéfredaktorka kulinářského webu Prima FRESH Klára Michalová, která každoročně bylinu sbírá na svém oblíbeném místě.

Kde česnek medvědí najdete? "Roste v listnatých, vlhkých lesích," uvedl mimo jiné zahrádkář a pěstitel byliny Petr Bareš v jednom z dílů Vychytávek Ládi Hrušky, na který se můžete podívat v úvodním videu. Rostlinu najdete nejčastěji kolem lesních potůčků, na vlhčích loukách či úpatích svahů.

Jak ho poznáte?

Bylina dorůstá do výšky až 40 centimetrů a její listy jsou jemné a podlouhlé. Mají charakteristickou štiplavou česnekovou vůni. Zvlášť pokud je rozemnete v ruce. Často roste hodně bylin na jednom místě. Je lepší stihnout sběr ještě předtím, než začne rostlina kvést (cca červen), protože pak listy rychleji uvadají a po odkvětu bývají dokonce nahořklé.

Ale pozor, medvědí česnek se dá zaměnit za jedovatou konvalinku nebo ocún jesenní, který je dokonce prudce jedovatý. Obě rostliny, dokud ještě nezačnou kvést, jsou medvědímu česneku podobné. "Je to cibulovina, má jednu cibulku a z ní vyrůstá jeden list," popisuje hlavní nezaměnitelný znak česneku oproti konvalince Petr Bareš. Konvalince pak vyrůstají z cibulky listy dva. Ačkoliv nezaměnitelná česneková vůně by měla být dostatečně jasným znamením, že se skutečně jedná o česnek medvědí, měla by být určitá opatrnost na místě. „Méně zkušeným sběračům proto ze začátku doporučujeme sbírat medvědí česnek v rozkvětu - konvalinka má květy snadno odlišitelné a ocún kvete až na podzim,“ radí Ondřej Synek z webu Medvedi-cesnek.cz.

Zatímco konvalinka má malé zvonečky, česnek drobné bílé kvítky složené do jednotlivých polokulovitých okolíků. Plodem je pak tobolka. „Najdete-li si svoje místečko, kde medvědí česnek roste a budete chodit místo pravidelně kontrolovat, jistě ten pravý okamžik vystihnete. Další rok již nabyté znalosti zúročíte a můžete na stejném místě s jistou dávkou opatrnosti sbírat medvědí česnek ještě dříve, než začne kvést,“ doplňuje Ondřej Synek.

Při sběru v lese ale buďte ohleduplní a opatrní, trhejte jen listy (z každé rostlinky tak dva) v množství, které spotřebujete, aby příští rok byla nová úroda.

Na zahradě: Bezpečně a po ruce

Zcela bezpečně lze česnek medvědí koupit, například na farmářském trhu, případně v některých zahradnictvích. Buď rovnou ve svazcích k použití v kuchyni, nebo v květináči. Po zpracování rostlinky ji pak lze i nadále pěstovat. Je to ta nejlepší varianta. Koupit si můžete snadno i semena, které je vhodné vysévat na podzim. Sazenice byste pak měli podle Ondřeje Synka umisťovat do země od května do listopadu. "Při sadbě cibulek je třeba kořeny zarovnat na délku kolem 3 - 4 centimetrů. Cibulky sázíme asi 5 centimetrů pod povrch zeminy, tedy tak, aby nad vrcholem cibulky bylo asi 5 centimetrů zeminy," radí Ondřej Synek. Rostlinka má ráda stinné místo a vláhu, na zahradě se jí bude líbit v blízkosti keřů a stromů, nezapomínejte na pravidelné zalévání. Nesázejte ji do prohnojené hlíny, ani ji nehnojte. "Medvědí česnek lze úspěšně pěstovat i v květináči na balkóně, a to jako venkovní rostlinu," doplňuje Ondřej Synek.

Využití medvědího česneku v kuchyni

Nejširší použití v kuchyni mají mladé listy medvědího česneku. Pokud je hned nezpracujete, skladujte je v lehce prodyšném (např. v otevřeném) plastovém sáčku v lednici. Neumývejte medvědí česnek dříve než před samotnou konzumací. Takto vydrží až několik dní. A jaká jídla z něj můžete připravit? „Za syrova je můžete nasekat do salátů, do různých tvarohových pomazánek, jogurtových zálivek nebo s nimi osvěžit bramborovou kaši,“ doporučuje Klára Michalová. Pokud budete mít k dispozici větší množství, zkuste celé listy jednoduše spařit na másle, jen s trochou soli a pepře, a servírujte je místo klasického listového špenátu jako přílohu - třeba k rybě. Stejně tak můžete namísto špenátové připravit krémovou polévku z medvědího česneku, kterou uvaříte úplně stejně.

Nasekané listy podle Kláry Michalové skvěle doplní i masové vývary nebo zeleninové polévky, výrazná chuť prý sluší i italskému rizotu. „Přímo se nabízí také použít nasekané listy spolu s kopřivovými do velikonoční nádivky. Nebo si ho jednoduše nasypejte na chleba s máslem,“ radí kulinární expertka. Z mladých lístků můžete udělat také pesto, jen místo bazalky použijte tuto jarní bylinku. Tím pak můžete zpestřit těstovinové jídlo.

SPECIÁL: Přes 20 vynikajících receptů s medvědím česnekem

Zamrazte si zásobu

Jak už bylo uvedeno, období, kdy medvědí česnek roste, není moc dlouhé. Určitě se vyplatí uchovat si část i na další měsíce roku, i když ideální je samozřejmě konzumovat ho čerstvý. Jednou z možností je naložit medvědí česnek do oleje. Kromě listů můžete pro naložení do oleje (nebo octa) využít také pacibulky, které vznikají po odkvětu bílých kvítků.

Snadnější formou uchování bylinky je zamrazení. Stačí listy omýt, osušit, nasekat a vložit v sáčku či plastovém boxu do mrazničky. „Kdykoliv pak vařím zeleninovou polévku nebo rizoto, stačí vzít velkou hrst a přidat do jídla,“ uzavírá Klára Michalová.

>> Zkuste vynikající recept z medvědím česnekem:

Ivana Kropáčková

Tagy: