Současná situace přináší ještě stále mnoho stresu, který podle lékařů zhoršuje pocity špatné nálady nebo úzkosti a zároveň potlačuje imunitu. Je nicméně možné, že i po odložení roušek v mnoha lidech zůstane pocit úzkosti nebo se nově rozvine po zkušenostech, které nás tak významně poznamenaly. Profesor Jiří Ruprich a jeho kolektiv ze Státního zdravotního ústavu v této souvislosti připomíná, že v době, kdy nás nepříjemné psychické problémy a stres ohrožují (a to nejen pokud jde jen o současnou situaci, ale pokaždé), je vhodné soustředit se ve stravování na konkrétní živiny, které úzkost umí snížit. „Zacílení na některé potraviny má dvojí účinek - můžete se cítit méně nervózní a posílíte svou imunitu,“ uvádí v Jiří Ruprich v odborném textu na webu ústavu. O jaké konkrétní živiny, resp. potraviny, se jedná?
Potraviny bohaté na zinek a hořčík
Škeble, slávky, kešu oříšky, játra, hovězí maso nebo žloutky. To jsou potraviny, které obsahují značné množství zinku. Ten má určité účinky i boji proti virům. Významný je i hořčík, jehož nedostatek může být podle odbrníků velmi pravděpodobně spojen s depresivními stavy. „Potraviny bohaté na hořčík vám mohou pomoci cítit se klidněji a podporují imunitu. Stres může ovlivnit hladiny hořčíku,“ uvádí se v textu Jiřího Rupricha. Mezi potraviny s vyšším obsahem hořčíku patří luštěniny, ořechy, semena, listová zelenina a celá zrna. Spolu s hořčíkem je pak vhodné doplňovat i vápník.
Vitamíny skupiny B
Podle odbornice na zdravou výživu Jarmily Mandžukové může lidem v úzkosti velmi pomoci i zvýšený příjem vitamínů skupiny B. „Stav úzkosti, nervozitu, depresivní stavy (…) může způsobovat nedostatek vitamínu B3,“ upřesňuje Mandžuková. Jeho nejbohatšími zdroji jou zejména tuňák, játra, krůtí a králičí maso, slunečnicová semínka, fazole, petržel či hrášek. Stavy melancholie pak podle výživové expertky lze upravit i zvýšenou konzumací potravin obsahujících vitamín B1. Mezi ně patří především droždí – jak čerstvé tak sušené pivovarské, otruby, vepřové maso, hrášek, ovesné vločky, špenát či vlašské a lískové oříšky.
>> DOPORUČUJEME: Příprava ovesných vloček je hravě jednoduchá, chutnají skvěle naslano i nasladko a navíc rychle zaženou hlad. Nechte se inspirovat nejlepšími recepty z vloček.
Potraviny bohaté na „céčko“
Nezapomínejte ani na tolik důležitý vitamín C, který podle uvedených informací v některých studiích prokázal podporu imunitního systému. Velmi bohaté jsou na něj citrusové plody a červené papriky, dále černý rybíz, jahody, šípky, řeřicha, kiwi či růžičková kapusta.
Koření
Koření, jako je zázvor, česnek, kurkuma a kapsaicin (z chilli papriček) je podle Jiřího Rupricha také prospěšné a lze ho snadno přidat do polévek, dušených pokrmů, míchaných smaženin nebo salátů.
Tučné ryby
Tučné ryby, jako třeba losos, sardinky, makrela nebo pstruh, obsahují omega-3 mastné kyseliny. „Studie na studentech medicíny v roce 2011 byla jednou z prvních, která ukázala, že omega-3 (EPA+DHA) mohou pomoci snížit pocit úzkosti,“ popisuje Ruprich. (Inspirace: Losos na nejrůznější způsoby)
Potraviny bohaté na probiotika
Podle lékaře je vhodné zaměřit se v „protiúzkostné“ stravě i na kysané zelí, kvašené okurky, kysané mléčné výrobky či fermentované nápoje (např. kombucha). (Inspirace: Připravte si výtečné pomazánky z tvarohu a čerstvých sýrů)
„Antioxidační potraviny“
Tyto potraviny mohou podporovat imunitní systém. Lze sem obecně řadit obvykle sloučeniny síry (pór, cibule a česnek), antokyany (lilek, hrozny a bobule), beta-karoten (dýně, mango, meruňky, mrkev, špenát a petržel), katechiny (červené víno a čaj), měď (mořské plody, libové maso, mléko a ořechy).
- iks-; s využitím: Szu.cz/uploads/CZVP/Vyziva_nalada_stres.pdf; Co jíst, když… (autorka Jarmila Mandžuková)