Byť je omezen volný pohyb lidí na území celé republiky, zdravotní procházky do parku či lesa povoleny jsou. Podle lékařů bychom to měli využít...
Horečka a suchý kašel – dva nejčastější příznaky nákazy novým koronavirem. Mohou se přidružit ještě bolest svalů, kloubů či únava. A nebo také nic. Řada lidí totiž nemá příznaky žádné. Asi u tří procent lidí se nemoc výrazně zkomplikuje. Co může podle odborníků v tuto chvíli pomoci, abychom zůstali zdraví nebo případnou chorobu, pokud se nakazíme, lépe snášeli?
Pobyt venku, odstup od ostatních
Infektolog a epidemiolog z IKEM Petr Smejkal doporučuje zejména procházky a pohyb v přírodě na čerstvém vzduchu. Podle vládního nařízení lze i v současném režimu do parku či lesa vyjít, ideálně s někým, s kým žijete v jedné domácnosti. „Doporučil bych hlavně chodit ven. Je docela hezky, lidé by se neměli shromažďovat, jak už praví i vládní nařízení, ve velkém počtu, nejlépe tedy když půjdou sami ve dvojici na procházku a budou od sebe držet odstup. Zní to špatně, ale když si budeme držet odstup aspoň tak na dva tři metry, tak rozhodně to riziko přenosu koronaviru snížíme. A jakýchkoliv jiných respiračních onemocnění,“ říká lékař v rozhovoru v úvodním videu.
Omega-3 mastné kyseliny
Profesor Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu pak v souvislosti s případnou nákazou upozorňuje na významný vliv konzumace dostatečného množství omega-3 mastných kyselin, jejichž zdrojem jsou zejména tučné mořské ryby. Jak uvádí ve své zprávě publikované na webu ústavu s odvoláním na výrok Jimmyho Whitwortha z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny, jednou z příčin úmrtí na nemoc COVID-19 zřejmě může být přehnaná autoimunitní reakce způsobena tzv. cytokinovou bouří v plicích, kterou organizmus nezvládl.
A podle Rupricha právě omega-3 působí modulaci cytokinů k snížení zánětu. „Dlouhodobá aplikace rybího oleje nebo koncentrátu PUFA omega-3 (polynenasycené, někdy také nazývané polyenové mastné kyseliny – pozn. red.) vede k průkaznému zlepšení imunitního systému. Zlepšení lze pozorovat i zdravých jedinců, kdy případné disbalance jsou díky dietě bohaté na PUFA omega-3 mnohem dříve a účinněji vyrovnávány,“ píše profesor. Podle něj v intervenční studii na SZÚ, která se v současné době dokončuje, byla u pokusných osob použita dávka 2 gramů omega-3 denně v rybím oleji. Parametry všech testovaných se prý do několika týdnů výrazně zlepšily.
Vitamíny, eliminace stresu
Protizánětlivě v organizmu působí i ovoce a zelenina díky obsahu nejrůzněšjích vitamínů a dalších látek. Je proto vhodné konzumovat tyto potraviny v dostatečném množství. Výše zmíněné procházky a pobyt venku během slunečných dnů pak pomohou nejen lépe obourávat stres, který organizmus oslabuje, ale zároveň načerpat i důležitý vitamín D, který podle profesora Rupricha může mít také velmi významný podíl v boji proti infekci.
Ivana Kropáčková; s využitím Szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/pripravte-sve-telo-na-mozne-onemocneni-koronaviry-covid-19