Med je nejvíce falšovanou potravinou na světě, u nás například při loňských kontrolách propadl téměř každý druhý. Díky těmto radám si už domů nikdy nepřinesete pouhé sladidlo, ale opravdu kvalitní včelí produkt...
Žebříček nejvíc problémových potravin, které jsme loni kupovali v obchodech, ukázali kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Přes 40 tisíc kontrol odhalilo na 3,5 tisíce nevyhovujících výrobků. Nejvyšší podíl připadl na produkty dovážené ze zemí mimo EU. A v čele žebříčku je med. Při kontrolách inspektoři narazili na jeho špatné vlastnosti, kvůli kterým se stává jen pouhým sladidlem. Loni bylo závadných 46 procent kontrolovaných vzorků, taková pochybení jsou přitom dlouhodobá. „Nejčastěji zjišťujeme pochybení, pokud jde o botanický původ, zemi původu medu a stáří medu, míchání různých druhů medu, med je vlastně jednosložková potravina,“ říká mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal v úvodním videu, v němž se dozvíte podrobnosti i o dalších problematických potravinách. A jak tedy poznat opravdu kvalitní med?
„Bublinka“ ve sklenici
Pokud jde o vlastnosti medu, vždy zkontrolujte, jestli je med opravdu hustý. Zkuste obrátit sklenici. Pokud je med pěkně zralý a kvalitní, tak můžete pozorovat jakousi „bublinu“, jak pomalu putuje z jedné strany na druhou. Názorně můžete vidět ve videu níže. Nekvalitní medy, které jsou například ředěné, se pak chovají jako voda, obsah sklenice se při otočení v zásadě jen kompletně „přelije“.
Med krystalizuje
Bublinku můžete pozorovat jen u medu tekutého. Ale co když máte možnost koupit pouze med zkrystalizovaný? Pak máte vyhráno. Pravý zralý včelí med totiž sám od sebe krystalizuje. Některé druhy rychleji, jiné později, ale je to přirozený proces. Pokud by vám vadila tuhá konzistence, lze nechat med v mírném teple šetrně nahřívat. Například ve vodní lázni nebo v horkovzdušné troubě – teplota by neměla přesáhnout 40 – 50 °C. Například v zimě, když se topí, lze postavit med na noc na topení, přikrýt mikinou, a do rána bude tekutý. Na trhu můžete sehnat i med pastovaný. V tomto případě se na začátku krystalizace med postupně promíchává a tím vzniká sice tužší, nicméně vláčný med, který se dobře roztírá. Z poškozeného medu pastu vytvořit nelze.
>> Kvalitní vs. šizený med – poznejte rozdíl:
Známý původ
Důležité je také odpovídající označení na etiketě výrobku - zejména země původu. Podle zjištění inspektorů se nejméně vad vyskytuje u tuzemských výrobků, takže bychom v obchodech měli obecně preferovat výrobky s označenou zemí původu Česká republika. Odborníci přitom radí, že spolehlivou cestou k získání kvalitního medu je především nákup přímo u místních včelařů. Nejhorší potom je, když na etiketě najdete označení například „Směs medů ze zemí EU a mimo EU“. V tomto případě se už nedá dohledat nejen původ, ale ani třeba to, jaký podíl na hotovém produktu mají skutečně včely.
Ivana Kropáčková, s využitím odborných informací z pořadu Receptář prima nápadů