Pokud vám nedělní grilování se Zdeňkem Pohlraichem uniklo, pusťte si celý 1. díl ještě jednou na Prima PLAY
Zajímavosti a bonusy z pořadu najdete ve speciálu Rozpal to, šéfe!
1. recept
SELSKÝ CHLÉB SE ZAPEČENÝMI VEJCI
Suroviny:
4 krajíce domácího chléba
4 vejce
2 jarní cibulky
4 plátky slaniny
olej
hořčice
sůl
pepř
Postup:
Uprostřed každého krajíce chleba vykrojíme skleničkou kolečko. Chleby zakápneme olejem a opečeme je v pánvi. Do otvoru vyklepneme vajíčko, osolíme, opepříme a smažíme, dokud nebude bílek tuhý. Do pánve vložíme i plátky slaniny a pečeme dokřupava. Krajíce naservírujeme na talíř, potřeme hořčicí, přidáme křupavou slaninu a zasypeme nakrájenou jarní cibulkou.
2. recept
LÍVANCE S JAVOROVÝM SIRUPEM A SE SLANINOU
Suroviny:
Těsto na lívance:
8 g droždí
185 g mléka
140 g hladké mouky
2 vejce
špetka soli
12 plátků slaniny
javorový sirup
moučkový cukr na posypání
olej
Postup:
Na lívancové těsto potřebujeme nejdříve ohřát mléko, ve kterém pak rozmícháme droždí. Přisypeme mouku a promícháme. Nakonec do těsta vmícháme vejce a špetku soli. Těsto necháme alespoň půl hodinky kynout pod utěrkou.
Na pánvi s kapkou oleje upečeme lívance dozlatova. Do pánve položíme i plátky slaniny a opečeme je dokřupava.
Lívance servírujeme na sebe, prokládáme křupavou slaninou. Nakonec je pořádně zalijeme javorovým sirupem a zasněžíme moučkovým cukrem.
3. recept
VEPŘOVÁ KRKOVICE NA GRILU S ČESNEKEM
Suroviny:
cca 750 g krkovice v celku
1 palička česneku
olivový olej
kmín
pepř
sůl
Postup:
Krkovici našpikujeme polovinou česnekových stroužků, nasolíme, opepříme a okořeníme kmínem. Přendáme na připravený alobal, obsypeme zbylým česnekem, zalijeme olivovým olejem a zabalíme dvojitě do alobalu, aby nic z balíčku neuniklo, a dáme na rozpálený gril pod poklici grilovat za občasného otáčení – asi 40 min.
Hotové maso vyjmeme z grilu a necháme odpočívat zabalené v alobalu.
4. recept
SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY
Suroviny:
3 ks velké červené řepy čerstvé
olivový olej
sůl, pepř, cukr na dochucení
svazek jarní cibulky
citron
červené jablko
Postup:
Oloupeme červenou řepu a nastrouháme ji do mísy, přidáme sekanou jarní cibulku a červené jablko nakrájené na malé kousky, citronovou šťávu, olivový olej, osolíme, opepříme a zlehka dosladíme dle chuti a dobře promícháme. Můžeme přidat čerstvé bylinky dle libosti.
5. recept
FRANCOUZSKÝ DRESINK
Suroviny:
3 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce červeného vinného octa
1 ½ lžíce medu nebo javorového sirupu
180 ml stolního oleje
1 žloutek ( nemusí být, ale dresink je krémovější)
sůl a pepř na dochucení
Postup:
V misce rozmícháme hořčici, ocet, sůl a pepř. Vmícháme med. Přidáme žloutek a zašleháme, poté po malých částech zašleháváme olej do emulze. Pokud se vám emulze srazí a začne se oddělovat, dejte ji hodně vychladit a vezměte novou misku, přidejte 1 lžíci hořčice a 1 lžíci medu, zamíchejte a po malých částech zašlehávejte emulzi, než se vše spojí.
6. recept
CITRONOVÁ LIMONÁDA
Budete potřebovat:
6 ks citronů
4 ks limetky
1 ks pomeranče
40 dkg cukru krupice
1,5 l perlivé vody
led
1 citron a 1 limetku na ozdobu
čerstvou meduňku
Postup:
Citrony omyjeme a kůru nastrouháme na jemném struhadle. Vymačkáme šťávu z citronů, limetek a pomeranče. Citronovou kůru povaříme s cukrem v 0,5 l vody. Necháme zchladit a poté přecedíme přes síto do džbánu. Do džbánu dále přidáme vymačkanou šťávu, dolijeme vychlazenou perlivou vodou a promícháme. Do sklenice dáme led, natrhané lístky meduňky a nalijeme limonádu. Zdobíme plátky citronu, limetky a lístky meduňky.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich