Slovo šéfkuchaře na začátek: "Celé menu je docela rychlé, proto se skvěle hodí pro vaření a grilování venku. Vy máte čas i na své hosty a nestojíte celý den u sporáku. Vše o pořadu Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! najdete na webu TADY
Jsou dvě věci, které se ale určitě vyplatí připravit dopředu. Je to kupodivu dezert, respektive marináda na ananas, který pak už jenom ogriluju. A druhá věc je těsto na zeleninovou přílohu, které musí chvilku kynout."
Teď můžete začít:-)
MARINOVANÝ ANANAS S VANILKOVOU ZMRZLINOU
Suroviny:
1 zralý ananas
kvalitní vanilková zmrzlina
šťáva ze tří limetek
šťáva ze dvou pomerančů
4 lžíce třtinového cukru
chilli paprička
koriandr
sůl
Postup:
Ananas oloupeme a nakrájíme na plátky. Jeden plátek na jednu porci.
V míse smícháme šťávu ze tří limetek, třtinový cukr a šťávu ze dvou pomerančů. Přidáme nasekanou chilli papričku, čerstvý koriandr a špetku soli. Do marinády položíme plátky ananasu a necháme hodinu odležet.
Poté ananas ogrilujeme a servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.
CHUCUCHKA
Suroviny:
listové těsto
1/2 cibule
3 stroužky česneku
cuketa
lilek
červená paprika
2 lžíce rajského protlaku
vejce
oregano
bobkový list
rozmarýn
tymián
olivový olej
sůl, pepř
Salsa verde
Suroviny:
směs zelených bylinek
stroužek česneku
citronová šťáva
olivový olej
sůl, pepř
Postup:
V pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme nasekanou cibuli a česnek. Do pánve nakrájíme na kostičky červenou papriku, lilek a cuketu. Necháme chvíli orestovat doměkka, ochutíme solí, pepřem a čerstvým oreganem, bobkovým listem, rozmarýnem a tymiánem.
Přidáme dvě lžíce rajského protlaku, směs stáhneme z ohně a připravíme listové těsto. Těsto rozválíme, potřeme našlehaným vejcem a doprostřed dáme orestovanou zeleninu. Těsto překlopíme, dobře upevníme spoje, vršek ještě potřeme vajíčkem a dáme upéct na gril dozlatova.
Mezitím připravíme zelenou omáčku – salsa verde. Nasekáme bylinky podle libosti (bazalku, oregano, pažitku, mátu...), smícháme s olivovým olejem, osolíme a opepříme, přidáme stroužek nasekaného česneku a na závěr zakápneme citronovou šťávou.
Chucuchku sundáme z grilu a podáváme se salsou verde.
PANENKA SE SLANINOU A OMÁČKOU Z ANGLICKÉ HOŘČICE
Suroviny:
2 vepřové panenky
plátky slaniny
červená paprika
červená cibule
olivový olej
sůl, pepř
Omáčka z anglické hořčice
Suroviny:
2 žloutky
bílý vinný ocet
rostlinný olej
olivový olej
worcester
anglická hořčice
zakysaná smetana
sůl, pepř
Postup:
Panenky nakrájíme na kousky, každý o váze cca 50 g. Kousky masa zabalíme do slaniny, osolíme a opepříme a spolu s kousky červené papriky a červené cibule napícháme na špejle. Špízy dáme na rozpálený gril, který potřeme kouskem špeku a necháme grilovat.
Mezitím připravíme omáčku – dva žloutky prošleháme s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme, pomalu přiléváme rostlinný olej a šleháme až do krémovité konzistence. Na závěr přidáme kapku olivového oleje, prošleháme. Do této domácí majonézy přidáme kapku worcesteru, lžičku anglické hořčice a lžíci zakysané smetany.
Ogrilované špízy servírujeme s omáčkou z anglické hořčice.
JIŽANSKÉ SMAŽENÉ KUŘE
Suroviny:
vykostěné kuře
sladká paprika
cajenský pepř
dijonská hořčice
1 dl kefíru
hladká mouka
čerstvá bazalka
rostlinný olej
sůl, pepř
Postup:
Kuře nakrájíme na stejně velké kousky. V míse smícháme špetku sladké papriky, cajenského pepře, přidáme sůl a pepř, lžičku hořčice, kapku kefíru a ve směsi promícháme kuřecí kousky. Potom kousky vyndáme a obalíme v mouce, kterou dochutíme špetkou sladké papriky, cajenského i černého pepře a soli.
V pánvi rozpálíme rostlinný olej. Kuřecí maso zprudka osmažíme dozlatova.
Osmažené kousky necháme okapat na papírové utěrce a můžeme podávat ozdobené čerstvou bazalkou.
SALÁT Z AVOKÁDA S RAJČATY A ČERVENOU CIBULÍ
Suroviny:
4 rajčata
zralé avokádo
hrst konzervované cizrny
hrst černých oliv
červená cibule
kerblík
listová petržel
bazalka
bílý vinný ocet
2 lžíce dijonské hořčice
chardonnay ocet
lžička medu
1 dl sektu
rostlinný olej
olivový olej
sůl, pepř
Postup:
Rajčata nakrájíme na plátky a rozložíme je na talíř. Osolíme a opepříme. V míse smícháme na kostičky nakrájené avokádo, cizrnu, pár černých oliv a nasekanou červenou cibulku. Přidáme nasekaný kerblík, listovou petržel a bazalku. Zakápneme olivovým olejem a bílým vinným octem. Promícháme a směs dáme na rajčata.
V míse prošleháme dvě lžíce hořčice, kapku chardonnay octa, rostlinného a olivového oleje, sůl, pepř, lžičku medu a nakonec kapku sektu. Dresinkem polijeme salát.
Rajčata s avokádovým salátem. Foto: Marek Dienstl
BETON
Suroviny:
40 ml Becherovky
tonic
plátek citronu
led
Postup:
Do vysoké sklenice naplněné po okraj kostkami ledu nalijeme Becherovku a doplníme tonikem, na závěr vložíme plátek citroonu a servírujeme.
BETON BITTER
Suroviny:
40 ml Becherovky
tonic
střik KV14
plátek citronu, pomeranče a limetky
led
Do vinné sklenice naplněné kostkami ledu nalijeme Becherovku a dolijeme tonikem. Promícháme a zastříkneme aperitivem KV14. Ozdobíme plátkem citronu, pomeranče a limetky.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich
Dobrých rad není nikdy dost. Víte, jak na to, aby vám gril vydržel pěkně rozpálený?