Recepty na dostupnou exotiku v podání šéfa Pohlreicha

Šéfovo menu tentokrát začíná tak trochu od konce, tedy přípravou sladké tečky. Proč? Z praktických důvodů. Naučte se jižanské smažené kuřátko s avokádovým salátem, rajčaty a červenou cibulkou, panenku zabalenou ve slanině s omáčkou z anglické hořčice, chucuchku i dva drinky.
Vepřová panenka jako špíz.
Vepřová panenka jako špíz.
Marek Dienstl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Slovo šéfkuchaře na začátek: "Celé menu je docela rychlé, proto se skvěle hodí pro vaření a grilování venku. Vy máte čas i na své hosty a nestojíte celý den u sporáku. Vše o pořadu Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! najdete na webu TADY

Jsou dvě věci, které se ale určitě vyplatí připravit dopředu. Je to kupodivu dezert, respektive marináda na ananas, který pak už jenom ogriluju. A druhá věc je těsto na zeleninovou přílohu, které musí chvilku kynout."

Teď můžete začít:-)

MARINOVANÝ ANANAS S VANILKOVOU ZMRZLINOU

Rozpal to, šéfe! (5) – grilovaný ananas
Rozpal to, šéfe! (5) - grilovaný ananas

Suroviny:

1 zralý ananas
kvalitní vanilková zmrzlina
šťáva ze tří limetek
šťáva ze dvou pomerančů
4 lžíce třtinového cukru
chilli paprička
koriandr
sůl

Postup:

Ananas oloupeme a nakrájíme na plátky. Jeden plátek na jednu porci.

V míse smícháme šťávu ze tří limetek, třtinový cukr a šťávu ze dvou pomerančů. Přidáme nasekanou chilli papričku, čerstvý koriandr a špetku soli. Do marinády položíme plátky ananasu a necháme hodinu odležet.

Poté ananas ogrilujeme a servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.

 

CHUCUCHKA

Rozpal to, šéfe! (5) – grilovaná zelenina v křupavém těstě
Rozpal to, šéfe! (5) - grilovaná zelenina v křupavém těstě

Suroviny:

listové těsto
1/2 cibule
3 stroužky česneku
cuketa
lilek
červená paprika
2 lžíce rajského protlaku
vejce
oregano
bobkový list
rozmarýn
tymián
olivový olej
sůl, pepř

 

Salsa verde

Suroviny:

směs zelených bylinek
stroužek česneku
citronová šťáva
olivový olej
sůl, pepř

Postup:

V pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme nasekanou cibuli a česnek. Do pánve nakrájíme na kostičky červenou papriku, lilek a cuketu. Necháme chvíli orestovat doměkka, ochutíme solí, pepřem a čerstvým oreganem, bobkovým listem, rozmarýnem a tymiánem.

Přidáme dvě lžíce rajského protlaku, směs stáhneme z ohně a připravíme listové těsto. Těsto rozválíme, potřeme našlehaným vejcem a doprostřed dáme orestovanou zeleninu. Těsto překlopíme, dobře upevníme spoje, vršek ještě potřeme vajíčkem a dáme upéct na gril dozlatova. 

Mezitím připravíme zelenou omáčku – salsa verde. Nasekáme bylinky podle libosti (bazalku, oregano, pažitku, mátu...), smícháme s olivovým olejem, osolíme a opepříme, přidáme stroužek nasekaného česneku a na závěr zakápneme citronovou šťávou.

Chucuchku sundáme z grilu a podáváme se salsou verde.

 

PANENKA SE SLANINOU A OMÁČKOU Z ANGLICKÉ HOŘČICE

Rozpal to, šéfe! (5) – špíz z vepřové panenky
Rozpal to, šéfe! (5) - špíz z vepřové panenky

Suroviny:

2 vepřové panenky
plátky slaniny
červená paprika
červená cibule
olivový olej
sůl, pepř

 

Omáčka z anglické hořčice

Suroviny:

2 žloutky
bílý vinný ocet
rostlinný olej
olivový olej
worcester
anglická hořčice
zakysaná smetana
sůl, pepř

Postup:

Panenky nakrájíme na kousky, každý o váze cca 50 g. Kousky masa zabalíme do slaniny, osolíme a opepříme a spolu s kousky červené papriky a červené cibule napícháme na špejle. Špízy dáme na rozpálený gril, který potřeme kouskem špeku a necháme grilovat.

Mezitím připravíme omáčku – dva žloutky prošleháme s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme, pomalu přiléváme rostlinný olej a šleháme až do krémovité konzistence. Na závěr přidáme kapku olivového oleje, prošleháme. Do této domácí majonézy přidáme kapku worcesteru, lžičku anglické hořčice a lžíci zakysané smetany.

Ogrilované špízy servírujeme s omáčkou z anglické hořčice.

 

JIŽANSKÉ SMAŽENÉ KUŘE

Rozpal to, šéfe! (5) – jižanské kuře
Rozpal to, šéfe! (5) - jižanské kuře

Suroviny:

vykostěné kuře
sladká paprika
cajenský pepř
dijonská hořčice
1 dl kefíru
hladká mouka
čerstvá bazalka
rostlinný olej
sůl, pepř

Postup:

Kuře nakrájíme na stejně velké kousky. V míse smícháme špetku sladké papriky, cajenského pepře, přidáme sůl a pepř, lžičku hořčice, kapku kefíru a ve směsi promícháme kuřecí kousky. Potom kousky vyndáme a obalíme v mouce, kterou dochutíme špetkou sladké papriky, cajenského i černého pepře a soli.

V pánvi rozpálíme rostlinný olej. Kuřecí maso zprudka osmažíme dozlatova.

Osmažené kousky necháme okapat na papírové utěrce a můžeme podávat ozdobené čerstvou bazalkou.

 

SALÁT Z AVOKÁDA S RAJČATY A ČERVENOU CIBULÍ

Rozpal to, šéfe! (5) – rajčata s avokádem
Rozpal to, šéfe! (5) - rajčata s avokádem

Suroviny:

4 rajčata
zralé avokádo
hrst konzervované cizrny
hrst černých oliv
červená cibule
kerblík
listová petržel
bazalka
bílý vinný ocet
2 lžíce dijonské hořčice
chardonnay ocet
lžička medu
1 dl sektu
rostlinný olej
olivový olej
sůl, pepř

Postup:

Rajčata nakrájíme na plátky a rozložíme je na talíř. Osolíme a opepříme. V míse smícháme na kostičky nakrájené avokádo, cizrnu, pár černých oliv a nasekanou červenou cibulku. Přidáme nasekaný kerblík, listovou petržel a bazalku. Zakápneme olivovým olejem a bílým vinným octem. Promícháme a směs dáme na rajčata.

V míse prošleháme dvě lžíce hořčice, kapku chardonnay octa, rostlinného a olivového oleje, sůl, pepř, lžičku medu a nakonec kapku sektu. Dresinkem polijeme salát.

Rajčata s avokádovým salátem. Foto: Marek Dienstl

Rajčata s avokádovým salátem. Foto: Marek Dienstl

 

BETON

Suroviny:

40 ml Becherovky
tonic
plátek citronu
led

Postup:

Do vysoké sklenice naplněné po okraj kostkami ledu nalijeme Becherovku a doplníme tonikem, na závěr vložíme plátek citroonu a servírujeme.

 

BETON BITTER

Tento svěží drink vám bude na beton chutnat!
Tento svěží drink vám bude na beton chutnat!
Marek Dienstl

Suroviny:

40 ml Becherovky
tonic
střik KV14
plátek citronu, pomeranče a limetky
led

 

Do vinné sklenice naplněné kostkami ledu nalijeme Becherovku a dolijeme tonikem. Promícháme a zastříkneme aperitivem KV14. Ozdobíme plátkem citronu, pomeranče a limetky.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Dobrých rad není nikdy dost. Víte, jak na to, aby vám gril vydržel pěkně rozpálený?

Aby se vám jídlo příště nepřipálilo

Chytré rady, jak udržovat gril

Tento článek najdete v těchto speciálech
Reklama
Reklama