Recepty ze 3. dílu pořadu Rozpal to, šéfe!

Oživte si grilovačku novými recepty. Tady jsou Zdeňkovy recepty na marinované krevetové špízy, pečené slávky na pivu či marinované karibské kolínko s exotickým mangovým salátem. Nakonec osladil šéf vodákům život dezertem v podobě pečených fíků s limetovou créme fraiche. Dobrou chuť!

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe!, zajímavosti i další recepty najdete na našem speciálu TADYDalší díl sledujte opět v neděli v 18:00 na Primě!

KARIBSKÉ KOLÍNKO S MANGOVÝM SALÁTEM

Suroviny:

4 selečí kolínka cca 450 g/ks400 g rajčatpalička česnekučerstvý zázvor2 lžíce třtinového cukruchilli papričky podle chuti4 limetkykajenský pepřmleté nové kořenísladká paprika1 lžíce sójové omáčkyzralé mangoavokádočervená cibulebílá cibule1 dl bílého rumučerstvý koriandrčervený vinný ocetolivový olejsůl, pepř

Postup:

Kolínka osolíme, vložíme je do hrnce s vroucí vodou a vaříme asi 15 minut.

Mezitím nakrájíme rajčata na větší kostky do pekáče nebo pečicí formy, přidáme tři stroužky česneku, špetku kajenského pepře, osolíme, zakápneme octem z červeného vína a olivovým olejem. Přidáme také čerstvě mletý pepř, nasekanou bílou cibulku a nasekaný kousek čerstvého zázvoru. Směs podusíme doměkka, poté ji propasírujeme přes cedník. K rajčatové směsi přidáme další ingredience na marinádu: špetku mletého nového koření, špetku sladké papriky a mleté skořice, asi lžíci sójové omáčky a vinného červeného octa. Do marinády nasekáme chilli papričku, vymačkáme šťávu ze tří limetek a přisypeme špetku třtinového cukru. Do směsi naložíme uvařená kolínka, dobře je v marinádě promícháme a zasypeme čerstvým koriandrem. Kolínka necháme do druhého dne marinovat v lednici.

Každé koleno zabalíme zvlášť do alobalu a necháme je pomalu grilovat kolem půl hodinky. Nakonec je rozbalíme a ještě chvíli necháme grilovat dokřupava.

MANGOVÝ SALÁT

Postup:

Zralé mango a avokádo zbavíme pecek, nakrájíme na kostky a zakapeme v míse limetovou šťávou. Přidáme nasekané chilli, rajčata a červenou cibulku, osolíme, opepříme, zakápneme bílým rumem a olivovým olejem. Nakonec přidáme nasekaný čerstvý koriandr a salát necháme odležet.

KREVETOVÉ ŠPÍZY

Suroviny:

8 tygřích krevet2 limetky½ ananasu1 lžíce medu2 lžíce bílého rumu (Captain Morgan)pomerančová šťáva a kůračerstvý zázvorčerstvý koriandrolivový olejsůl, pepř

Postup:

V míse smícháme šťávu z pomeranče a limetky, bílý rum, asi lžíci medu a kousek nasekaného zázvoru. Z čerstvých krevet odstraníme střívko a vložíme je do marinády. Přidáme kousky ananasu a jednu limetku nakrájenou na čtvrtky. Zasypeme čerstvým koriandrem a necháme alespoň hodinu odležet. Poté krevety s kouskem ananasu a limetky napícháme na špejli. Špízy osolíme a opepříme a necháme 4 minuty grilovat. Podáváme s čerstvým koriandrem a kapkou olivového oleje.

PEČENÉ SLÁVKY NA PIVU

Suroviny:

800 g očištěných slávekšalotka3 stroužky česnekumáslo1 lžíce dijonské hořčice2 dl světlého pivačerstvá listová petržel4 plátky bagetysůl, pepř

Postup:

Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme nasekanou šalotku a česnek, přidáme lžíci dijonské hořčice. Mušle vypereme ve vodě, očistíme a vhodíme je do pánve, zalijeme pivem a necháme pod pokličkou vařit. Podle chuti osolíme, opepříme a hojně zasypeme nasekanou čerstvou petrželkou. Po pár minutách se slávky otevřou, vyndáme je a vzniklou omáčku ještě chvilku povaříme, aby zhoustla. Pak omáčku nalijeme na mušle a můžeme servírovat s plátky ogrilované bagetky potřené česnekem.

PEČENÉ FÍKY S LIMETOVOU CRÉME FRAICHE

Suroviny:

8 čerstvých fíků8 lžic sladkého dezertního vína3 lžíce třtinového cukru3 limetkyvanilkový lusk100 g créme fraichehrst pekanových ořechů

Postup:

Ze tří limetek vymačkáme do rendlíku šťávu, přidáme cukr a trošku limetkové kůry. Povaříme, dokud směs nezhoustne. Mezitím necháme v pánvi svařit dezertní víno s vanilkovými zrnky, podle potřeby podlijeme vodou. Do pánve vložíme čerstvé fíky, které navrchu nakrojíme do křížku, aby se teplem otevřely. Necháme je péct 8–10 minut.

V míse smícháme svařený limetkový sirup s créme fraiche, přidáme nasekané pekanové ořechy. Fík naservírujeme na talíř, polijeme omáčkou a přidáme lžíci smetanového krému, ozdobeného pekanovým oříškem.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Další inspiraci z kuchyně hledejte na Prima FRESH. Víte, že slavíme narozeniny?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.