Vše o pořadu Rozpal to, šéfe!, zajímavosti i další recepty najdete na našem speciálu TADYDalší díl sledujte opět v neděli v 18:00 na Primě!
KARIBSKÉ KOLÍNKO S MANGOVÝM SALÁTEM
Suroviny:
4 selečí kolínka cca 450 g/ks
400 g rajčat
palička česneku
čerstvý zázvor
2 lžíce třtinového cukru
chilli papričky podle chuti
4 limetky
kajenský pepř
mleté nové koření
sladká paprika
1 lžíce sójové omáčky
zralé mango
avokádo
červená cibule
bílá cibule
1 dl bílého rumu
čerstvý koriandr
červený vinný ocet
olivový olej
sůl, pepř
Postup:
Kolínka osolíme, vložíme je do hrnce s vroucí vodou a vaříme asi 15 minut.
Mezitím nakrájíme rajčata na větší kostky do pekáče nebo pečicí formy, přidáme tři stroužky česneku, špetku kajenského pepře, osolíme, zakápneme octem z červeného vína a olivovým olejem. Přidáme také čerstvě mletý pepř, nasekanou bílou cibulku a nasekaný kousek čerstvého zázvoru. Směs podusíme doměkka, poté ji propasírujeme přes cedník. K rajčatové směsi přidáme další ingredience na marinádu: špetku mletého nového koření, špetku sladké papriky a mleté skořice, asi lžíci sójové omáčky a vinného červeného octa. Do marinády nasekáme chilli papričku, vymačkáme šťávu ze tří limetek a přisypeme špetku třtinového cukru. Do směsi naložíme uvařená kolínka, dobře je v marinádě promícháme a zasypeme čerstvým koriandrem. Kolínka necháme do druhého dne marinovat v lednici.
Každé koleno zabalíme zvlášť do alobalu a necháme je pomalu grilovat kolem půl hodinky. Nakonec je rozbalíme a ještě chvíli necháme grilovat dokřupava.
MANGOVÝ SALÁT
Postup:
Zralé mango a avokádo zbavíme pecek, nakrájíme na kostky a zakapeme v míse limetovou šťávou. Přidáme nasekané chilli, rajčata a červenou cibulku, osolíme, opepříme, zakápneme bílým rumem a olivovým olejem. Nakonec přidáme nasekaný čerstvý koriandr a salát necháme odležet.
KREVETOVÉ ŠPÍZY
Suroviny:
8 tygřích krevet
2 limetky
½ ananasu
1 lžíce medu
2 lžíce bílého rumu (Captain Morgan)
pomerančová šťáva a kůra
čerstvý zázvor
čerstvý koriandr
olivový olej
sůl, pepř
Postup:
V míse smícháme šťávu z pomeranče a limetky, bílý rum, asi lžíci medu a kousek nasekaného zázvoru. Z čerstvých krevet odstraníme střívko a vložíme je do marinády. Přidáme kousky ananasu a jednu limetku nakrájenou na čtvrtky. Zasypeme čerstvým koriandrem a necháme alespoň hodinu odležet. Poté krevety s kouskem ananasu a limetky napícháme na špejli. Špízy osolíme a opepříme a necháme 4 minuty grilovat. Podáváme s čerstvým koriandrem a kapkou olivového oleje.
PEČENÉ SLÁVKY NA PIVU
Suroviny:
800 g očištěných slávek
šalotka
3 stroužky česneku
máslo
1 lžíce dijonské hořčice
2 dl světlého piva
čerstvá listová petržel
4 plátky bagety
sůl, pepř
Postup:
Na pánvi rozpustíme máslo a orestujeme nasekanou šalotku a česnek, přidáme lžíci dijonské hořčice. Mušle vypereme ve vodě, očistíme a vhodíme je do pánve, zalijeme pivem a necháme pod pokličkou vařit. Podle chuti osolíme, opepříme a hojně zasypeme nasekanou čerstvou petrželkou. Po pár minutách se slávky otevřou, vyndáme je a vzniklou omáčku ještě chvilku povaříme, aby zhoustla. Pak omáčku nalijeme na mušle a můžeme servírovat s plátky ogrilované bagetky potřené česnekem.
PEČENÉ FÍKY S LIMETOVOU CRÉME FRAICHE
Suroviny:
8 čerstvých fíků
8 lžic sladkého dezertního vína
3 lžíce třtinového cukru
3 limetky
vanilkový lusk
100 g créme fraiche
hrst pekanových ořechů
Postup:
Ze tří limetek vymačkáme do rendlíku šťávu, přidáme cukr a trošku limetkové kůry. Povaříme, dokud směs nezhoustne. Mezitím necháme v pánvi svařit dezertní víno s vanilkovými zrnky, podle potřeby podlijeme vodou. Do pánve vložíme čerstvé fíky, které navrchu nakrojíme do křížku, aby se teplem otevřely. Necháme je péct 8–10 minut.
V míse smícháme svařený limetkový sirup s créme fraiche, přidáme nasekané pekanové ořechy. Fík naservírujeme na talíř, polijeme omáčkou a přidáme lžíci smetanového krému, ozdobeného pekanovým oříškem.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich
Další inspiraci z kuchyně hledejte na Prima FRESH. Víte, že slavíme narozeniny?