Recepty ze 4. dílu pořadu Rozpal to, šéfe!

S tímto menu hravě nasytíte celý rodinný klan. A přitom můžete být všichni pohromadě a pěkně se bavit pod širým nebem. Kouzlo, které vám při grilování značně ušetří čas, spočívá v jednom pořádném kusu vysokého roštěnce. Hasičům chutnalo. Vyzkoušejte si ho také.
K roštěné se jako příloha skvěle hodí grilovaná kukuřice a plněné brambory.
K roštěné se jako příloha skvěle hodí grilovaná kukuřice a plněné brambory.
Marek Dienstl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Vše o pořadu Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! najdete na našem webu TADY

 

 

 

 

 

 

PRIME RIB ROAST S HOŘČIČNOU MARINÁDOU A MOŘSKOU SOLÍ

Věřili byste, že takovou pečenou roštěnku zvládnete na zahradě u grilu?
Autor: Marek Dienstl Věřili byste, že takovou pečenou roštěnku zvládnete na zahradě u grilu?

 Suroviny:

hovězí vysoký roštěnec o váze 4 kg
2 lžíce hrubozrnné hořčice
2 lžíce dijonské hořčice
4 stroužky česneku
rozmarýn
tymián
olivový olej
sůl, pepř

 

Postup:

V míse smícháme hořčice s olivovým olejem, nasekaným česnekem, rozmarýnem a tymiánem, pořádně osolíme a opepříme maso a marinádou ho ze všech stran potřeme. Necháme při pokojové teplotě odpočívat. Po cca hodině maso přendáme na mírně rozpálený gril, ideálně do něj zapíchneme teploměr, který bude hlídat teplotu jádra masa. Vnitřní teplota by neměla přesáhnout 70 °C. Maso necháme na grilu alespoň dvě hodinky, občas zkontrolujeme. Po upečení maso zabalíme do alobalu a v teple ho necháme ještě alespoň půl hodiny odpočívat.

 

KRŮTÍ KEBAB S PETRŽELOVOU SALSOU

Rozpal to, šéfe! (4) – krůtí špízy s petrželovou salsou
Rozpal to, šéfe! (4) - krůtí špízy s petrželovou salsou

Suroviny:

900 g krůtích prsou
špetka mletého kardamomu
špetka mleté skořice
citron
listová petržel
2 rajčata
červená cibule
bílý vinný ocet
olivový olej
máslo
sůl, pepř

 

Postup:

Krůtí maso nakrájíme na menší kousky a naložíme ho do marinády z kardamomu, skořice, kapky vinného octa a olivového oleje. Necháme asi hodinku marinovat.

Kousky masa napícháme na jehly a dáme grilovat na cca 15 minut.

Mezitím připravíme petrželovou salsu – v míse smícháme nasekanou petrželku, na kostičky nakrájená rajčata (bez dužiny), na plátky nakrájenou cibuli, zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou, promícháme.

Upečené maso stáhneme z jehel, dochutíme kouskem másla a solí a přelijeme salsou.

 

 

KUKUŘIČNÝ KLAS S MEDEM A CHILLI

Rozpal to, šéfe! (4) – grilovaná kukuřice a brambory
Rozpal to, šéfe! (4) - grilovaná kukuřice a brambory

Suroviny:

4 kukuřičné klasy
chilli paprička
lžíce medu
máslo
sůl
 

Postup:

Kukuřici uvaříme v osolené vodě.

Klasy rozkrájíme každý na 4 kousky a na másle ogrilujeme. Dochutíme lžící medu, nasekanou chilli papričkou, podle chuti osolíme.

 

 

KŘENOVÉ BRAMBORY

Suroviny:

800 g brambor
2 lžíce zakysané smetany
čerstvý křen
parmazán
tymián, rozmarýn
listová petržel
kerblík
máslo
sůl, pepř
 

Postup:

Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě s pár snítkami tymiánu, rozmarýnu a dalších bylinek dle chuti. Poté je rozpůlíme a vydlabeme vnitřek do mísy. Přidáme hrst nastrouhaného křenu a hrst parmazánu, zakysanou smetanu, kousek rozpuštěného másla, osolíme a opepříme. Směs promícháme a naplníme jí vydlabané brambory. Ty pak položíme na gril a necháme asi 5 minut zapékat. Na závěr brambory pokapeme troškou rozpuštěného másla a zasypeme nasekanou petrželkou a kerblíkem.

 

MRKVOVÝ SALÁT

Rozpal to, šéfe! (4) – salát
Rozpal to, šéfe! (4) - salát

Suroviny:

6 velkých mrkví
čerstvý zázvor
3 stroužky česneku
bylinky dle chuti (listová petržel, šalvěj, bobkový list, meduňka)
citron
rostlinný olej
sůl, pepř

 

Postup:

Mrkev nakrájíme na kolečka a orestujeme ji v pánvi na oleji. Přidáme nasekaný česnek, osolíme a opepříme. Přimícháme také kousek zázvoru nakrájeného na plátky.

Zakápneme citronovou šťávou a chvilku povaříme. Mrkev má zůstat pěkně křupavá. Přendáme do servírovací mísy a zasypeme nasekanými bylinkami.

 

 OKURKOVÉ SMOOTHIE S GINEM

Rozpal to, šéfe! (4) – okurkové smoothie s ginem
Rozpal to, šéfe! (4) - okurkové smoothie s ginem

Suroviny:

2 salátové okurky
4 lžíce cukru
2 citrony
gin dle chuti
tonic dle potřeby

 

Postup:

Cukr svaříme se stejným množstvím vody a zakapeme citronovou šťávou.

Okurky oloupeme, rozřízneme a odstraníme semínka. Poté okurky nakrájíme na malé kousky a rozmixujeme spolu s ginem a citronovým sirupem. Dolijeme tonicem a servírujeme.

 

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Tento článek najdete v těchto speciálech
Reklama
Reklama