Ugrilujte si vepřové koleno, BBQ křídla i pizzu. Recepty krok za krokem

V závěrečném dílu grilování ve venkovském stylu se Zdeněk Pohlreich zaměřil na menu pro sousedy. „Je to taková tradice. Vždycky se sejdeme vzadu na louce u stromu a grilujeme. Děti běhaj a řvou všude kolem a do toho koně a kočky a psi a slepice... Prostě idyla," řekl šéf. Udělejte si taky takovou.

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! najdete na našem webu ZDE

OSTRÁ KUŘECÍ KŘÍDLA BBQ STYLE

Suroviny:

400 g kuřecích křídellžíce fenyklových semínekcelý černý pepř4 lžíce kečupu2 lžíce worcesterové omáčkykajenský pepřlžíce tabaskalžíce třtinového cukru2 stroužky česnekutymiánrozmarýnoreganoolivový olejsůl

Postup:

Konce křídel odřízneme. Fenyklová semínka prohřejeme v rendlíku spolu s pár kuličkami černého pepře. V míse smícháme 4 lžíce kečupu, 2 lžíce worcesterové omáčky, trochu kajenského pepře a lžíci tabaska. Fenyklová semínka a celý pepř rozdrtíme v hmoždíři a přidáme do mísy. Zakápneme jablečným octem, přisypeme lžíci třtinového cukru, nasekaný česnek (2 stroužky), na závěr přidáme čerstvé bylinky – tymián a rozmarýn. Křídla v marinádě necháme alespoň hodinku odležet.

Křídla grilujeme ze všech stran do křupava asi 7 minut. Podáváme s čerstvým oreganem a kapkou olivového oleje.

VEPŘOVÉ KOLENO NA PIVĚ S MEDEM

Suroviny:

4 vepřová kolenacibulemrkevpetrželnové kořeníchilli papričkalžíce medubobkový listsůl, pepř

Postup:

Vepřová kolena povaříme v černém pivu, podle potřeby zalijeme vodou a přidáme mrkev, petržel, cibuli a pár kuliček nového koření, celý pepř a bobkový list. Jakmile budou kolena měkká, vyndáme je z vody, necháme vychladnout a vykostíme je. Vývar zredukujeme tak na jednu třetinu. Vykostěná kolena polijeme troškou omáčky, přidáme nasekanou chilli papričku a lžíci medu a necháme je 20 minut udit v udírně. Zredukovanou a přeceděnou omáčkou kolena na závěr polijeme a můžeme servírovat.

DOMÁCÍ PIZZA

Suroviny:

250 g hladké mouky10 g droždívlažná voda4 rajčata100 g vařené šunky100 g parmské šunkyhrst černých olivmozzarellabazalkaoreganobobkový listčerstvá rukolaolivový olejsůl, pepř

Postup:

Droždí smícháme s vlažnou vodou. V míse smícháme hladkou mouku s kapkou olivového oleje a špetkou soli, přidáme rozmíchané droždí a vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přiléváme vodu. Těsto zabalíme do fólie a v lednici necháme chvíli odpočívat.

Mezitím připravíme domácí sugo.

Rajčata spaříme a oloupeme, pak je nasekáme na kostičky a orestujeme je na olivovém oleji. Přidáme sůl a pepř, trošku čerstvého oregana a bobkový list a rajčata rozvaříme na pyré.

Těsto rozválíme na stejně velké placky, potřeme je rajčatovým sugem a přidáme další ingredience podle chuti. Na jednu placku dáme vařenou šunku, čerstvou bazalku, plátky mozzarelly. Na druhou placku dáme parmskou šunku, mozzarellu a černé olivy. Pizzy necháme na rozpáleném grilu zapéct. Po upečení je pokapeme olivovým olejem a dozdobíme čerstvou rukolou a bazalkou.

SALÁT COLESLAW

Suroviny:

800 g bílého zelímrkev4 lžíce majonézy1 lžíce křenubílý vinný ocet1 lžíce třtinového cukru4 lžíce kefíru2 lžíce rozineksůl

Postup:

Zelí nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a nakrájíme najemno. Mrkev nastrouháme na hrubém a křen na jemném struhadle. V salátové míse smícháme majonézu, křen, ocet, cukr, kefír a sůl.

Přidáme rozinky, zelí a mrkev, dobře promícháme, dochutíme podle potřeby a necháme v chladu odležet.

POHÁR S BORŮVKAMI A PISTÁCIEMI

Suroviny:

125 g ricotty50 g zakysané smetany8 cukrářských piškotůčerstvé borůvkylžíce třtinového cukrupomerančlžíce nastrouhané čokoládyhrst pistáciíhrst lískových oříškůmeduňka

Postup:

Lískové oříšky opražíme na sucho v pánvi.

V míse prošleháme ricottu se zakysanou smetanou, přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče a podle chuti dosladíme třtinovým cukrem. Lískové oříšky nahrubo nasekáme, přimícháme do krému. Do pohárů nadrtíme cukrářské piškoty, zakápneme je pomerančovou šťávou, nasypeme borůvky a přidáme našlehaný krém. Ozdobíme pistáciemi, nastrouhanou čokoládou, lístkem čerstvé meduňky a cukrářským piškotem.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Další inspiraci do kuchyně hledejte v následujících článcích.

Další recepty z pořadu Rozpal to, šéfe!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.