Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! najdete na našem webu ZDE
OSTRÁ KUŘECÍ KŘÍDLA BBQ STYLE
Suroviny:
400 g kuřecích křídel
lžíce fenyklových semínek
celý černý pepř
4 lžíce kečupu
2 lžíce worcesterové omáčky
kajenský pepř
lžíce tabaska
lžíce třtinového cukru
2 stroužky česneku
tymián
rozmarýn
oregano
olivový olej
sůl
Postup:
Konce křídel odřízneme. Fenyklová semínka prohřejeme v rendlíku spolu s pár kuličkami černého pepře. V míse smícháme 4 lžíce kečupu, 2 lžíce worcesterové omáčky, trochu kajenského pepře a lžíci tabaska. Fenyklová semínka a celý pepř rozdrtíme v hmoždíři a přidáme do mísy. Zakápneme jablečným octem, přisypeme lžíci třtinového cukru, nasekaný česnek (2 stroužky), na závěr přidáme čerstvé bylinky – tymián a rozmarýn. Křídla v marinádě necháme alespoň hodinku odležet.
Křídla grilujeme ze všech stran do křupava asi 7 minut. Podáváme s čerstvým oreganem a kapkou olivového oleje.
VEPŘOVÉ KOLENO NA PIVĚ S MEDEM
Suroviny:
4 vepřová kolena
cibule
mrkev
petržel
nové koření
chilli paprička
lžíce medu
bobkový list
sůl, pepř
Postup:
Vepřová kolena povaříme v černém pivu, podle potřeby zalijeme vodou a přidáme mrkev, petržel, cibuli a pár kuliček nového koření, celý pepř a bobkový list. Jakmile budou kolena měkká, vyndáme je z vody, necháme vychladnout a vykostíme je. Vývar zredukujeme tak na jednu třetinu. Vykostěná kolena polijeme troškou omáčky, přidáme nasekanou chilli papričku a lžíci medu a necháme je 20 minut udit v udírně. Zredukovanou a přeceděnou omáčkou kolena na závěr polijeme a můžeme servírovat.
DOMÁCÍ PIZZA
Suroviny:
250 g hladké mouky
10 g droždí
vlažná voda
4 rajčata
100 g vařené šunky
100 g parmské šunky
hrst černých oliv
mozzarella
bazalka
oregano
bobkový list
čerstvá rukola
olivový olej
sůl, pepř
Postup:
Droždí smícháme s vlažnou vodou. V míse smícháme hladkou mouku s kapkou olivového oleje a špetkou soli, přidáme rozmíchané droždí a vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přiléváme vodu. Těsto zabalíme do fólie a v lednici necháme chvíli odpočívat.
Mezitím připravíme domácí sugo.
Rajčata spaříme a oloupeme, pak je nasekáme na kostičky a orestujeme je na olivovém oleji. Přidáme sůl a pepř, trošku čerstvého oregana a bobkový list a rajčata rozvaříme na pyré.
Těsto rozválíme na stejně velké placky, potřeme je rajčatovým sugem a přidáme další ingredience podle chuti. Na jednu placku dáme vařenou šunku, čerstvou bazalku, plátky mozzarelly. Na druhou placku dáme parmskou šunku, mozzarellu a černé olivy. Pizzy necháme na rozpáleném grilu zapéct. Po upečení je pokapeme olivovým olejem a dozdobíme čerstvou rukolou a bazalkou.
SALÁT COLESLAW
Suroviny:
800 g bílého zelí
mrkev
4 lžíce majonézy
1 lžíce křenu
bílý vinný ocet
1 lžíce třtinového cukru
4 lžíce kefíru
2 lžíce rozinek
sůl
Postup:
Zelí nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a nakrájíme najemno. Mrkev nastrouháme na hrubém a křen na jemném struhadle. V salátové míse smícháme majonézu, křen, ocet, cukr, kefír a sůl.
Přidáme rozinky, zelí a mrkev, dobře promícháme, dochutíme podle potřeby a necháme v chladu odležet.
POHÁR S BORŮVKAMI A PISTÁCIEMI
Suroviny:
125 g ricotty
50 g zakysané smetany
8 cukrářských piškotů
čerstvé borůvky
lžíce třtinového cukru
pomeranč
lžíce nastrouhané čokolády
hrst pistácií
hrst lískových oříšků
meduňka
Postup:
Lískové oříšky opražíme na sucho v pánvi.
V míse prošleháme ricottu se zakysanou smetanou, přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče a podle chuti dosladíme třtinovým cukrem. Lískové oříšky nahrubo nasekáme, přimícháme do krému. Do pohárů nadrtíme cukrářské piškoty, zakápneme je pomerančovou šťávou, nasypeme borůvky a přidáme našlehaný krém. Ozdobíme pistáciemi, nastrouhanou čokoládou, lístkem čerstvé meduňky a cukrářským piškotem.
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich
Další inspiraci do kuchyně hledejte v následujících článcích.
Další recepty z pořadu Rozpal to, šéfe!