Ugrilujte si vepřové koleno, BBQ křídla i pizzu. Recepty krok za krokem

V závěrečném dílu grilování ve venkovském stylu se Zdeněk Pohlreich zaměřil na menu pro sousedy. „Je to taková tradice. Vždycky se sejdeme vzadu na louce u stromu a grilujeme. Děti běhaj a řvou všude kolem a do toho koně a kočky a psi a slepice... Prostě idyla," řekl šéf. Udělejte si taky takovou.
Děti si určitě pochutnají na pizze. I ta je z grilu.
Děti si určitě pochutnají na pizze. I ta je z grilu.
Marek Dienstl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Vše o pořadu Rozpal to, šéfe! najdete na našem webu ZDE

 

 

 

 

 

 

 

OSTRÁ KUŘECÍ KŘÍDLA BBQ STYLE

Rozpal to, šéfe! (6) – kuřecí křídla bbq
Rozpal to, šéfe! (6) - kuřecí křídla bbq

Suroviny:

400 g kuřecích křídel
lžíce fenyklových semínek
celý černý pepř
4 lžíce kečupu
2 lžíce worcesterové omáčky
kajenský pepř
lžíce tabaska
lžíce třtinového cukru
2 stroužky česneku
tymián
rozmarýn
oregano
olivový olej
sůl

Postup:

Konce křídel odřízneme. Fenyklová semínka prohřejeme v rendlíku spolu s pár kuličkami černého pepře. V míse smícháme 4 lžíce kečupu, 2 lžíce worcesterové omáčky, trochu kajenského pepře a lžíci tabaska. Fenyklová semínka a celý pepř rozdrtíme v hmoždíři a přidáme do mísy. Zakápneme jablečným octem, přisypeme lžíci třtinového cukru, nasekaný česnek (2 stroužky), na závěr přidáme čerstvé bylinky – tymián a rozmarýn. Křídla v marinádě necháme alespoň hodinku odležet.

Křídla grilujeme ze všech stran do křupava asi 7 minut. Podáváme s čerstvým oreganem a kapkou olivového oleje.

 

VEPŘOVÉ KOLENO NA PIVĚ S MEDEM

Rozpal to, šéfe! (6) – vepřové koleno
Rozpal to, šéfe! (6) - vepřové koleno

Suroviny:

4 vepřová kolena
cibule
mrkev
petržel
nové koření
chilli paprička
lžíce medu
bobkový list
sůl, pepř

Postup:

Vepřová kolena povaříme v černém pivu, podle potřeby zalijeme vodou a přidáme mrkev, petržel, cibuli a pár kuliček nového koření, celý pepř a bobkový list. Jakmile budou kolena měkká, vyndáme je z vody, necháme vychladnout a vykostíme je. Vývar zredukujeme tak na jednu třetinu. Vykostěná kolena polijeme troškou omáčky, přidáme nasekanou chilli papričku a lžíci medu a necháme je 20 minut udit v udírně. Zredukovanou a přeceděnou omáčkou kolena na závěr polijeme a můžeme servírovat.

 

DOMÁCÍ PIZZA

Rozpal to, šéfe! (6) – pizza pro děti
Rozpal to, šéfe! (6) - pizza pro děti

Suroviny:

250 g hladké mouky
10 g droždí
vlažná voda
4 rajčata
100 g vařené šunky
100 g parmské šunky
hrst černých oliv
mozzarella
bazalka
oregano
bobkový list
čerstvá rukola
olivový olej
sůl, pepř

Postup:

Droždí smícháme s vlažnou vodou. V míse smícháme hladkou mouku s kapkou olivového oleje a špetkou soli, přidáme rozmíchané droždí a vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přiléváme vodu. Těsto zabalíme do fólie a v lednici necháme chvíli odpočívat.

Mezitím připravíme domácí sugo.

Rajčata spaříme a oloupeme, pak je nasekáme na kostičky a orestujeme je na olivovém oleji. Přidáme sůl a pepř, trošku čerstvého oregana a bobkový list a rajčata rozvaříme na pyré.

Těsto rozválíme na stejně velké placky, potřeme je rajčatovým sugem a přidáme další ingredience podle chuti. Na jednu placku dáme vařenou šunku, čerstvou bazalku, plátky mozzarelly. Na druhou placku dáme parmskou šunku, mozzarellu a černé olivy. Pizzy necháme na rozpáleném grilu zapéct. Po upečení je pokapeme olivovým olejem a dozdobíme čerstvou rukolou a bazalkou.

 

SALÁT COLESLAW

Rozpal to, šéfe! (6) – salát coleslaw
Rozpal to, šéfe! (6) - salát coleslaw

 Suroviny:

800 g bílého zelí
mrkev
4 lžíce majonézy
1 lžíce křenu
bílý vinný ocet
1 lžíce třtinového cukru
4 lžíce kefíru
2 lžíce rozinek
sůl

Postup:

Zelí nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a nakrájíme najemno. Mrkev nastrouháme na hrubém a křen na jemném struhadle. V salátové míse smícháme majonézu, křen, ocet, cukr, kefír a sůl.

Přidáme rozinky, zelí a mrkev, dobře promícháme, dochutíme podle potřeby a necháme v chladu odležet.

 

POHÁR S BORŮVKAMI A PISTÁCIEMI

Rozpal to, šéfe! (6) – borůvkový pohár
Rozpal to, šéfe! (6) - borůvkový pohár

 Suroviny:

125 g ricotty
50 g zakysané smetany
8 cukrářských piškotů
čerstvé borůvky
lžíce třtinového cukru
pomeranč
lžíce nastrouhané čokolády
hrst pistácií
hrst lískových oříšků
meduňka

Postup:

Lískové oříšky opražíme na sucho v pánvi.

V míse prošleháme ricottu se zakysanou smetanou, přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče a podle chuti dosladíme třtinovým cukrem. Lískové oříšky nahrubo nasekáme, přimícháme do krému. Do pohárů nadrtíme cukrářské piškoty, zakápneme je pomerančovou šťávou, nasypeme borůvky a přidáme našlehaný krém. Ozdobíme pistáciemi, nastrouhanou čokoládou, lístkem čerstvé meduňky a cukrářským piškotem.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich

Další inspiraci do kuchyně hledejte v následujících článcích.

Tak který si vyberete?

Plyn, dřevo, elektřina, voda? Velký přehled grilů

Další recepty z pořadu Rozpal to, šéfe!

Už umíte francouzský dresing? Zdeněk Pohlreich vás to naučí.

Komplet recepty z 1. dílu Rozpal to, šéfe!


Tento článek najdete v těchto speciálech
Reklama
Reklama